półgęsek wędzony - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 19

Półgęski

Smaczne zdrowe - wyroby domowe

...Półgęski Składniki: - piersi gęsie - peklosól 20g/kg - pieprz + inne przyprawy wg. upodobań (ja użyłem tylko pieprzu) Wykrawamy piersi gęsi ze skórą. Ja przekroiłem je na pół (rozdzieliłem). można jednak tak wykroić aby dwie połówki stanowiły po zrolowaniu całość. Nacieramy peklosolą oraz przyprawami i odstawiamy do lodówki lub w chłodnym miejscu...

Półgęsek

Kasztanowa Kuchnia

...Cześć =) Pomimo, że Dzień Świętego Marcina, czyli święto potraw z gęsiny, przypada 11 listopada, to dzisiejszy wpis będzie dotyczył gęsi, a konkretnie - półgęska =) Półgęsek, zwany też półgąskiem lub pierśnikiem, wytwarza się z najdelikatniejszej części gęsiego mięsa - piersi oczyszczonej z kości, ale z zachowaną skórą, przygotowanej w formie...

Wędzone szyneczki

ja w kuchni

.... Podziel się Tagi: szyka, wędzenie Więcej na ten temat Kuchnia Półgęski ,piersi gęsie wędzone Kuchnia Ile substancji rakotwórczych siedzi w wędzonym... Brak komentarzy Komentuj z OpenID Nick: Zapamiętaj Nick Blog: Zapamiętaj Blog Treść: Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień. wtorek, 28 stycznia 2014 Licznik odwiedzin:  127 578  ...

Gęsina na św. Marcina - warsztaty

królestwo garów

...  -sałatka z żołądków -wątróbki gęsie w bekonie - gęś w kiszonej kapuście  Ana dzień dobry czekał na nas półgęsek – peklowana pierś gęsi wędzona w zimnymdymie dwa tygodnie….. i czy czegoś jeszcze trzeba….;) Bardzodziękujemy za wspaniałe spotkanie i prosimy o więcej....

Peklowanie mięsa

wiem co jem

...Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono  ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro- na sucho- sposobem mieszanymDo peklowania nadaje się mięso wieprzowe, wołowe, półgęski kacze i gęsie, które wcześniej należy pozbawić kości. Najlepiej robić to w garnku kamionkowym uprzednio wyparzonym...

Czas na gęsinę!

Grace w kuchni

...– mi najbardziejsmakowała gęś na sposób orientalny z melonem i papryką. Myślę też, że to już czas, żeby samej we własnej kuchnizmierzyć się z tym ptakiem :) Oto, czego miałyśmy okazję spróbować (i przygotować): półgęsek – surowa  pierś gęsia ze skórą, posolona, złożona razemi wędzona w zimnym dymieokrasa – surowa gęsia pierś siekana ze skórą z solą, majerankiemi...

Gęsina na św. Marcina – warsztaty kulinarne z Arturem Morozem

W Krainie Smaku

...ptak). Spotkanie zaczęliśmy bardzo ambitnie – od luzowania i porcjowania gęsi. Dla mnie było to ciekawym i nowym doświadczeniem. W międzyczasie odbyła się degustacja półgęska, czyli wędzonej piersi z gęsi. Potem przyszła pora na gotowanie. Pierwsza powstała okrasa. Była to siekana wraz ze skórą pierś z gęsi, doprawiona solą, pieprzem i majerankiem. Nie...

Warsztaty, gęsina i Kurt Scheller

FoodMag

...uduszoną kapustę czerwoną i kapustę białą, niesamowicie delikatną, duszoną w śmietanie. Kolejne danie: mus z wątróbki,coś w postaci delikatnego pasztetu. Mus został podany na półgęsku. Pierożki wonton Cóż to jest ten półgęsek? To peklowane i wędzone piersi z kaczki, dwie piersi. Jak dla mnie półgęsek smakuje rewelacyjnie. Połączony...

Festiwal Smaku w Grucznie 2013

Jak cień

..., złote renety czy kantówki gdańskie.  Tradycyjnie w Grucznie promowana była też gęsina, chluba Kołudy Wielkiej. Na stołach królowały wędzone półgęski, pasztety, zupa z brukwi i gęsi smalec.  Jednym z ciekawszych festiwalowych przedsięwzięć jest moim zdaniem konkurs "Źródło zmian", który ma za zadanie wyłaniać wpływowych, inspirujących...

Gęsina na św. Marcina – Warsztaty

najsmaczniejsze.pl

...niej nie ma obchodów dnia Świętego Marcina. Akcja „Czas na gęsinę” ma przybliżyć nam to, co dobre, co polskie, co zdrowe. Przykładem są dania, które przygotowaliśmy wspólnie z Arturem Morozem i Marcinem Sobolem. Spotkanie zaczęliśmy nie od gotowania, a od skosztowania Półgęska. Jest to wędzona pierś gęsia, wędzona przez długi czas w dymie o niskiej temperaturze...

Dzień pełen smaku

Para-buch!

...i smaczny. Juz planują zrobić jego domową wersję! Po drodze spróbowali jeszcze półgęska, ona przypomniała sobie smak doskonałej konfitury z marchwi, zakupili świetne patisony Pana Piotra, uszczknęli korycińskiego sera, poznali smaki włoskiej oliwy i powalający ich jak zwykle doskonały smak suszonych greckich pomidorów. - I czemu tego wszystkiego nie można...

Czas na gęsinę bo już się jej nie boję

Smaczna Pyza

...całych gęsich tuszy, potem była nauka ich trybowania i porcjowania na kilka sposobów - jak wyciąć piersi na półgęsek, jak wyluzować całą tuszę czy jak wytrybować udka - dostaliśmy dokładne wskazówki na ten temat i mieliśmy możliwość potrenowania pod okiem fachowców. Dopiero później nastąpiło przyrządzanie dań z poszczególnych elementów z dokładnym wyznaczeniem co...

Gęganie, weganie i poganie

Krytyk Kulinarny

...półmisków. Nadszedł czas na skosztowanie gęsich specjałów. Najpierw spróbowałem przekąsek zimnych. Na talerzu ułożyłem sobie porcję świeżej okrasy, potem dodałem plasterek wędzonego w zimnym dymie półgęska, po czym dołożyłem nieco pasztetu ze śliwką i trochę terriny z jarzębiną. Przekąski świetnie wyostrzyły mi apetyt i doskonale...

Gęsina na Świętego Marcina. Warsztaty z Arturem Morozem.

moniczkawkuchni

...najlepszego półgęska dostępnego w Polsce. Szef Artur przywiózł go specjalnie dla nas. Półgęsek to piersi gęsi zszyte ze sobą, marynowane i wędzone przez długi czas w dymie o niskiej temperaturze. PYCHA Z piersi gęsi przygotowaliśmy na przykład okrasę. Można powiedzieć, że jest podobna do tatara, bo przygotowuje się ją z surowego mięsa. Miałam pewne...

KIEŁBASA MARKOWSKA- Zasmażana kiełbasa z coca colą na puree z soczewicy

dealcooking

...zapachwędzonkom. Tak przygotowana kiełbasa markowska była spożywanatylko dwa razy do roku, a to co pozostało (kiełbasa, słonina,mięso, szynki) wieszane było „na kiju” pod dachem. W bródwszystkiego jest w komorze Czy w krajance, czy w gomółce, Jest wserniku ser na półce. Wiszą kumple i wędliny, I półgęski, iświniny, Obok w długich żerdziach ryby; Z siatki...

Czas na gęsinę - warsztaty w Akademii Kurta Schellera

Kuchenne wędrówki Shinju

...gładką konsystencję - przecieramy go przez sito. Gotowy mus został podany wraz z plasterkiem półgęska. Moim zdaniem porcja musu w stosunku do ilości półgęska mogłaby być odrobinę mniejsza lub można by podać do tego dodatkowe grzanki z opieczonego pieczywa by zjeść część musu na grzance. Jednakże przygotowany mus był bardzo smaczny (i mówi to ktoś, kto nie lubi...

Minta na Polona.pl. Śniadanie.

Minta Eats

...polskie kulinaria cofnęły się – czy przynajmniej zatrzymały – w wyniku politycznych perturbacji), ostrygi (kolejne ciche westchnięcie), ser śmietankowy, grzybki w occie, rydzyki, fląderki, półgęski wędzone, śledzie i inne. Na szczęście autorka dodaje, że „Te wszystkie zakąski nie koniecznie razem dawać, można z tego wybór zrobić, co kto chce”. Uff...

Kapłon i figatelle, czyli co wiemy o kuchni przedrozbiorowej ?

Dożarta Degustuje

...barkowy koncept i stwierdzono, że to zły smak. Degustacja.  Figatelle i półgęsek. A menu poniżej na zdjęciu:   Karp bez (k)ości i jesiotr Dominującym smakiem w pierwszym daniu degustacyjnym, które nam podano, a mianowicie w karpiu bez (k)ości, który był uprzednio macerowany i usmażony w maśle, z dodatkiem tartego chleba, była mocna kwaskowatość dzięki...

Festiwal Smaku Gruczno 2011 - moim okiem

nalesnikiem do nieba

...małżeństwo artystów z litewskiego miasta Panevezys. Malutki imbryk do podawania takich mega skondensowanych herbat - między innymi herbaty ulung. Stoisko z wędlinami - Piotra Lenarta W tym roku, Pan Lenart zaprezentował niezmienne od lat doskonałe wędliny i zaskoczył szynkami z jagnięciny, kiełbasą z gęsiny oraz doskonałym półgęskiem wędzonym na gorąco...

Ostatnio wyszukiwane:

żółte śliwki w occie, leszczyńska kiełbaska, czorba turecka, corba, bazlama, muffinki jak od sowy, kebab durum, tantuni, turecki obwarzanek, smażone bakłażany w sosie pomidorowym, coban salata, sałatka pasterska turecka, sałatka pasterska turcji, coban salatasi, coban, turecka sałatka z fasoli, faszerowane małże tureckie, faszerowane małże, owoce na drugie sniadanie, midye dolma

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x