półgęsek wędzony

{{headerMessage}}
Cześć =) Kasztanowa Kuchnia uwielbia gęsinę, a w wyjątkowy sposób półgęsek, czyli wędlinę z gęsiej piersi: półgęsek . Półgęsek stał się nawet pierwszym wspólnym posiłkiem Agnieszki i Maćka podczas Zobacz więcej
Inka.T
Inka.T Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Notes From Eating
Zjazd FoodTrucków

Zjazd FoodTrucków 235

0
{{headerMessage}}
warsiasku po warsiasku pysznie polyk wołowy Podsumowując: bardzo dobra kiełbasa, smaczna biała ale nam bardziej do gustu przypadła ta z serdelka po warsiasku; poliki również smaczne, dobrze Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Półgęski

Półgęski 6381

1
{{headerMessage}}
Półgęski Składniki: - piersi gęsie - peklosól 20g/kg - pieprz + inne przyprawy wg. upodobań (ja użyłem tylko pieprzu) Wykrawamy piersi gęsi ze skórą. Ja przekroiłem je na pół (rozdzieliłem). można Zobacz więcej
sylviimint
sylviimint Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lemon curd sylvii
Półgęsek

Półgęsek 2214

1
{{headerMessage}}
również w środku . Osuszałam przez noc i 30 min w wędzarni . Wędziłam 2 dni . Początkowo w 40 C przez 6 godzin . Na noc zoztawiłam w wędzarni . Na drugi dzień podniosłam temp . do 50 C i kolejne 6 Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Półgęsek

Półgęsek 6329

1
{{headerMessage}}
Cześć =) Pomimo, że Dzień Świętego Marcina, czyli święto potraw z gęsiny, przypada 11 listopada, to dzisiejszy wpis będzie dotyczył gęsi, a konkretnie - półgęska =) Półgęsek, zwany też półgąskiem lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w soli morskiej - sałatka z żołądków - wątróbki gęsie w bekonie - gęś w kiszonej kapuście A na dzień dobry czekał na nas półgęsek – peklowana pierś gęsi wędzona w zimnym dymie dwa tygodnie….. i czy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jak zrobić dobrą domową kiełbasę. A potem już przepisy na takie pyszności jak : szynkę tylną wędzoną gotowaną, baleron wędzony parzony, boczek wędzony na zimno, polędwiczki wieprzowe pieczone, Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa 21614

6
{{headerMessage}}
Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Kluski z tartych ziemniaków

Kluski z tartych ziemniaków 2109

1
{{headerMessage}}
5 minut. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Kluski przygotowałam z ziemniaków odmiany Omega – typ C*. O tym jak ważne jest używanie odpowiednich odmian do konkretnych dań, opowiadał Krzysztof Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 784

0
{{headerMessage}}
przyjrzałyśmy się całym gęsiom, a następnie przeszłyśmy do nauki luzowania całego ptaka, ud, czy piersi na półgęsek. Potem gotowanie i smakowanie. Zdziwiłam się, że gęś poza skórą ma bardzo chude Zobacz więcej
FoodMag
FoodMag Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FoodMag
Warsztaty, gęsina i Kurt Scheller

Warsztaty, gęsina i Kurt Scheller 858

0
{{headerMessage}}
uduszoną kapustę czerwoną i kapustę białą, niesamowicie delikatną, duszoną w śmietanie. Kolejne danie: mus z wątróbki,coś w postaci delikatnego pasztetu. Mus został podany na półgęsku. Pierożki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ptak). Spotkanie zaczęliśmy bardzo ambitnie – od luzowania i porcjowania gęsi. Dla mnie było to ciekawym i nowym doświadczeniem. W międzyczasie odbyła się degustacja półgęska, czyli wędzonej piersi z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jestem z siebie bardzo dumna ! Udało mi się samodzielnie podzielić gęś, oddzielić mięso z piersi tak, by uformować półgęsek i potem zrobić z niego coś pysznego Nauczyłam się tego na pierwszych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z Kołudy , z Instytutu Zootechniki , doskonałe owcze sery, półgęski i wędliny: Prawda, że Kujawianki są piękne ? To dziewczyna z mojego rodzinnego Janikowa Gęsich pierogów można też było spróbować Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lenarta , który jest niestrudzony w promocji tego mięsa, na obiedzie dla zaproszonych gości. Na przystawkę były plastry wędzonego półgęska, pasztet i gęsia okrasa podana na chlebie. Nie mogło się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pasztet z gęsi był naturalną konsekwencją przerabiania całej gęsiej tuszki. Zrobiłam peklowany półgęsek pieczony w niskiej temperaturze, konfitowane udka, faszerowaną szyjkę az mięsa ugotowanego w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dokładnie . Na wierzchu skrapiamy alkoholem, ja dałam nalewkę z kwiatów dzikiego bzu , bo piersi gęsie lubią słodkie smaki. Wstawiłam naczynie do lodówki. Jak już wspomniałam , jedna pierś wyjęłam po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
półgęsek Tawędlinazawsze przywołuje w mej pamięci najlepsze wspomnienia.Wiadomo nasi dziadkowie dobrzewiedzielico można zrobić zwybornejgęsiny. Tak tez było u moich dziadków, do dziś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, odbyła się w Komnacie Burgrabiego w Restauracji pod Aniołami. Komnata ta znajduje się na pierwszym piętrze XIII wiecznej kamienicy przy ulicy Grodzkiej 35. Odrestaurowane, XVIII wieczne, oryginalne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zapach choć lekko gorzki posmak, ale nie nieprzyjemny. Dym z wiśni spowija wędzonki w ciemnobrązowy kolor. Wszelkie ptactwo, czy to domowe czy dzikie, warto jest właśnie wędzić takim drewnem. Wiśnia Zobacz więcej