półksiężyce

K Dulemba
K Dulemba Obserwuj blogaObserwujesz bloga
dobredobre
Półksiężyce

Półksiężyce 172

0
(sylikownowy pędzel robi robotę). Po zastygnięciu lukru wytnij szklanką półksiężyce. Zostaw ciacha do wystygnięcia * Jeżeli nie masz blaszki o odpowiednich wymiarach możesz skonstruować tamę z folii Zobacz więcej
figmara
figmara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
figowe smaki
Migdałowe półksiężyce

Migdałowe półksiężyce 143

0
z ciasta partiami dłońmi utoczyć wałek grubości 2 cm, ucinać 5 centymetrowe kawałki i formować z nich półksiężyce. Ciastka ułożyć na blaszce i piec (10 min.) w piekarniku rozgrzanym to temp. 200º C. Zobacz więcej
Gosz
Gosz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cook and Travel
Waniliowe półksiężyce

Waniliowe półksiężyce 92

0
masę jajeczną. Siekamy jak najdrobniej wszystkie składniki, potem zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy półksiężyce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w Zobacz więcej
Kathy25
Kathy25 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zmyslsmaku
Twarożkowe półksiężyce

Twarożkowe półksiężyce 61

0
kształt). Na każdy położyć nadzienie. Zwinąć i nadać kształt półksiężyca. Końcówki mocno zlepić.Formę natłuścić. Kłaść zlepionym miejscem na blachę. Posmarować mlekiem lub rozmąconym żółtkiem.Piec ok Zobacz więcej
te... MARCEPANOWE PÓŁKSIĘŻYCE Składniki: - 200 g marcepanu - 120 g migdałów w płatkach (lub zmielonych) - 8 kopiastych łyżeczek mąki kukurydzianej (plus mąka do podsypywania) - 75 g cukru pudru (plus Zobacz więcej
do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto skrapiamy rumem i polewamy lukrem. Następnie gdy lukier zacznie zastygać przy pomocy np. okrągłej foremki lub Zobacz więcej
płaskie, ponieważ będą z niego wycinane ciasteczka w kształcie półksiężyców Lukier robimy tak: cukier puder wymieszać z kieliszkiem rumu lub spirytusu, uzupełnić wodą tak, aby miał konsystencję Zobacz więcej
. Na koniec dodajemy olejek rumowy i ucieramy do połączenia się składników. Formę prostokątną 36 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy około 40 min., do tzw. suchego Zobacz więcej
Tureckie półksiężyce pamiętam jeszcze z podstawówki. Wprawdzie nie piekliśmy go na zajęciach w szkole, ale pamiętam, że raz na zastępstwo przyszła do nas nauczycielka, która napisała nam ten przepis Zobacz więcej
netqa86
netqa86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cupcakefactory
Tureckie półksiężyce

Tureckie półksiężyce 1118

0
Tureckie półksiężyce, u mnie w domu znane jako „turki”, to kolejny przepis z cyklu „Smaki dzieciństwa” (po cieście marchewkowym i jabłeczniku). Przepis zaczerpnęłam z zeszytu mamy, modyfikując go Zobacz więcej
Kakaowo-orzechowe ciasto oblane rumowym lukrem pokrojone na półksiężyce. Pierwszy raz tych ciastek spróbowałam u teściowej. Dowiedziałam się wtedy, że kiedyś piekła je na komunie dzieci, czy inne Zobacz więcej
i pieprzem. Jeśli ciasto będzie lepkie, dodać więcej mąki. Na talerz z bułką tartą nałożyć trochę mięsnego ciasta i na cieście ułożyć plasterek wędliny i plasterek żółtego sera. Skleić brzegi ciasta, Zobacz więcej
Półksiężyce w cukrze pudrze Są bardzo delikatne, kruche, mocno orzechowe - idealne!Do tego nie są pracochłonne. W sam raz do kawy, na drugie śniadanie i ciasteczkowy podwieczorek. Składniki : 80 Zobacz więcej
mannę, wanilię i otartą skórkę cytrynową. Chwilę ucierać. Do masy dodawać partiami twaróg i masło, ucierać. Dodać rodzynki i ubitą pianę, wymieszać łyżką i przełożyć do formy w kształcie półksiężyca Zobacz więcej
brzegi ciasta nożem, wykładamy je z formy i ściągamy pergamin. Szklanką wykrawamy ciastka w formie półksiężyca. Po całkowitym ostudzeniu lukrujemy ciastka przy pomocy pędzla. Można je posypać Zobacz więcej
1 laski wanilii Wszystkie składniki miksujemy do połączenia w zwarte ciasto. Formujemy je na kształt wałka, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto Zobacz więcej
Teoretycznie ciasteczka te mogę poleżeć w zamkniętym pojemniku nawet tydzień. W praktyce znikają w kilka godzin. Pyszne! Mocno maślane, lekko migdałowe, bardzo, bardzo kruche. Rozpływające się w Zobacz więcej
w pół tworząc małe półksiężyce, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy około 15 minut - do złotego koloru. Smacznego! Zobacz więcej
No i kolejny wpis w którym muszę pochwalić mojego połówka ::))) Sam zrobił te półksiężyce. fakt, że trochę mu marudziłam, że siedzą w domu to by jakieś ciasteczka razem z młodym mogli zrobić, bo ja w Zobacz więcej
Jedne z lepszych ciasteczek. Choć można powiedzieć, że wygląd mają dość pospolity, bo praktycznie w każdym sklepie można kupić lukrowane półksiężyce, to w smaku absolutnie zwyczajne nie są! Wszystko Zobacz więcej