północno koreański

Przy okazji naszego ostatniego przepisu na koreańskie bulgogi (klik!) wspomniałyśmy o paście o tajemniczej nazwie ssamjang (쌈장). Jest to nic innego jak specjalny dip, który w kuchni koreańskiej Zobacz więcej
Oto i przyszła pora na naszym blogu na małą rozpustę, postanowiłyśmy bowiem zapoznać Was ze słynnym koreańskim smażonym kurczakiem. Japończycy mają cudowne karaage (klik!), w Korei zaś od kilkunastu Zobacz więcej
Portugalii nie można mieć dość. My miałyśmy prawie dwa tygodnie na jej odwiedzenie i było nam bardzo ciężko zdecydować się na to, które miejsca zobaczyć. Wylądowałyśmy w Porto a 10 dni później Zobacz więcej
Składniki: Na 2 porcje potrzebujemy: ryż basmati z dodatkiem ryżu dzikiego (1/2 szklanki), świeże grzyby pocięte w cienkie plasterki (6 sztuk), średniamarchew starta na tarce o dużych oczkach, Zobacz więcej
jemto
jemto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jemto
Placek koreański z kimchi

Placek koreański z kimchi 278

Placek koreański z kimchi Placek koreański z kimchi i ziemniakiem jest fajnym dodatkiem do azjatyckiego obiadu. Idealny na przystawkę i szybką przekąskę. Można go również uznać za alternatywną wersję Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Koreański poncz truskawkowy

Koreański poncz truskawkowy 624

Taki poncz, nie poncz, bo po pierwsze nie zawiera alkoholu, po drugie, w Korei podawany jest na deser, nie do picia. Odmian koreańskiego ponczu (hwachae) jest bez liku, przynajmniej tyle, ile istnieje Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Koreański placek z cukinią

Koreański placek z cukinią 308

Jak często jadacie teraz cukinię? Prawda, że trudno się oprzeć tej młodej, niedużej, która jeszcze nie wykształciła pestek, a jeśli już to są one małe i miękkie? Taką lubię najbardziej. Dobrych dań z Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Koreański omlet z kimchi

Koreański omlet z kimchi 35

Uwaga, kupne kimchi bywa ostre....ale jakie pyszne! fot. D.Szymborska Jeszcze nigdy sama nie fermentowałam, ale powoli się do tego przymierzam. Teraz kupiłam na Nocnym Markecie, wcześniej przywoziłam Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Koreański ryż - dodatek

Koreański ryż - dodatek 58

Często na talerz z takim ryżem kładzie się proste smażone jajko, które w zręcznych dłoniach gospodyni, umiejętnie zmienia się w cienkie paski i miesza się z innymi składnikami. Koreański ryż - Zobacz więcej
Zupa kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej, jest pikantnym kapuśniakiem przygotowanym na bazie kiszonej kapusty kimchi. Ma wyjątkowy pikantno-kwaśny smak, który zachwyci osoby lubiące ogniste potrawy. Zobacz więcej
Tym razem pojechaliśmy na północny-zachód wyspy. Najpierw autostradą na zachód, a następnie krętą drogą przez góry. Po drodze, kilka kilometrów za Mogan, minęliśmy azulejos czyli kolorowe skały. Dalej Zobacz więcej
KoVaL
KoVaL Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Taste Inspirations
Grill Koreański

Grill Koreański 273

Witam. Dziś chciałbym zaprezentowań Wam potrawę, która moim zdaniem jest genialna w swojej prostocie, a co najlepsze nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Zachęcam do jej spróbowania i mam Zobacz więcej
Kkanpunggi – chińskie danie zrobione na koreański sposób. Kkanpunggi to „Kkan” (suchy), „pung” (stir-fry – krótko smażony, mieszany) i „gi” (czyli kurczak). Szybkie i ostre, czego chcieć więcej? Zobacz więcej
jemto
jemto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jemto
Pikantny koreański kurczak (Dak Bokkeum Tang)

Pikantny koreański kurczak (Dak Bokkeum Tang) 212

Pikantny koreański kurczak (Bokk Eum Tang) Wielki gar kurczaka w stylu koreańskim jest pyszny w zimne wieczory. Jakiś czas temu w którąś chłodną niedzielę postanowiłam zrobic pikantnego kurczaka Zobacz więcej
Koreański pikantny gulasz z kurczaka - w zasadzie słowo "pikantny" nie jest żadną cechą charakterystyczną tej potrawy, ponieważ większość koreańskich dań jest ostra. Ulubioną przyprawą Koreańczyków Zobacz więcej
Już Wam wspominałam o rosnącej modzie na koreańską kuchnię w Warszawie. Po burgerach i dim sumach przyszła kolej na jakże nam bliskie kiszonki - tylko w wersji na ostro, bo z chilli. To oczywiście Zobacz więcej
Japończycy mają swoje dashi, które świetnie komponuje się ze smakiem zupy miso, a Koreańczycy przygotowują specjalny wywar z suszonych rybek anchois, który z kolei lepiej pasuje do ich ukochanej pasty Zobacz więcej
Jak pewnie zauważyliście miewam problemy z terminowością. Czasem miewam też kłopoty z punktualnością i bardzo się za to na siebie złoszczę. Jest to tym dziwniejsze, że moim ulubionym bohaterem Zobacz więcej
Dzisiaj dzień rozpoczął się upalnie i postanowiłam spędzić go w mojej altankowej kuchni i zająć się kiszeniem ogórów. Przy ostatnich słojach błysk i grzmot w duecie skutecznie przepędził mnie do domu. Zobacz więcej
Jak pewnie zauważyliście miewam problemy z terminowością. Czasem miewam też kłopoty z punktualnością i bardzo się za to na siebie złoszczę. Jest to tym dziwniejsze, że moim ulubionym bohaterem Zobacz więcej