polska kuchnia

"Kuchnia polska" Polskie Wydawnictwa Gospodarcze (1957r.) Miałam niezwykłą przyjemność cieszyć się przez chwilę tą wyjątkową książką (dziękuję!). Wykorzystałam ten czas niezwykle owocnie, spisując Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
KUCHNIA POLSKA

KUCHNIA POLSKA 46

0
rok wcześniej) to jak to ostatnio przeczytałam w artykule w magazynie Kuchnia – „kuchenna bibliaPRL-u”. Artykuł Stanisława Tekieli opisuje autora i kulisy tworzenia tej naprawdę olbrzymiej pozycji, Zobacz więcej
Tytuł: Moja Kuchnia Polska Wydawnictwo: Ilość stron: Oprawa: twarda Przepisy tylko z Kuchni PolskiejKsiążka podzielona na działy, Zobacz więcej
Nie, to nie prezent od Mikołaja ;) Ale kupiłam ją na kilka dni przed Wigilią, więc nie za bardzo był czas, żeby się pochwalić ;) Kuchnia polska bez pszenicy brzmi intrygująco, a już samo zdjęcie Zobacz więcej
Właśnie wystartowałyśmy – ja i Wanda Gąsiorowska – z oficjalnym profilem facebookowym naszej książki „Kuchnia polska bez pszenicy. Ponad 300 sprawdzonych domowych przepisów”. Premiera 8 października. Zobacz więcej
Służbowy wyjazd na Targi Książki w Krakowie dał mi kilka rzeczy. Pogłębiony wstręt do tłumu, pokaźną kolekcję katalogów najlepszych wydawnictw w Polsce i książkę. Jedną jedyną „Encyklopedię polskiej Zobacz więcej
Dzień dobry :-) Cieszę się bardzo, że znaleźliście chwilę, by tu zajrzeć i mam nadzieję, że będziecie się tu dobrze czuć :-) JestemMonika, z częścią z Was znamy się już z mojego pierwszego bloga Zobacz więcej
zaawansowanych.. :). Zamierzam ją przetestować, myślę, że na pewno się nie rozczaruję :).... Zaczynam odfaszerowanychjajek ...z uwagi na nadchodzące święta, temat w sam raz ..:) Ma piękną twardą Zobacz więcej
pochodzi z książki "Kuchnia polska. Potrawy regionalne" Hanny Szymanderskiej. Pierogi braniewskie ciasto : 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną) 1 Zobacz więcej
z majerankiem." To jeden z 1503 przepisów z książki pt: "Praktyczny Kucharz Warszawski" z 1911 roku. Polska i Włoska kuchnia smakuje mi najbardziej. Uwielbiam pieczoną kaczkę z jabłkami i szczerze Zobacz więcej
potraw, które tak różnie brzmią w zależności od szerokości geograficznej. Na przykład "chołojec". Jeszcze kilka lat temu w ogóle nie wiedziałam o jego istnieniu. Nauczył mnie go dopiero Mięsożerca, Zobacz więcej
- do dziś pamiętam zdziwione oczy sprzedawczyni :) Jednak książką o której marzyłam była "Kuchnia Polska" opasłe tomisko, którego właścicielem była przyjaciółka mojej mamy - czasem jej pożyczała, Zobacz więcej
Najlepszy biszkopt Kuchni Polskiej. Kto z nas nie lubi tortów, niech pierwszy rzuci biszkoptem! Nic nie leci... To wszyscy lubią! A żaden tort bez pysznego biszkopta nie istnieje i musi to być taki na Zobacz więcej
Czym byłaby polska kuchnia, gdyby nie bogata historia naszego państwa. Granice naszego państwa, które zmieniały się na przestrzeni wieków, a także silne wpływy krajów ościennych (wschodnich), Zobacz więcej
Z pewnością każdy z nas choć raz w życiu miał okazję zakosztować wyśmienitych smaków kuchni włoskiej. Potrawy te są znane na całym świecie i weszły do codziennego menu nie tylko w krajach Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
KUCHNIA POLSKA REGIONALNA

KUCHNIA POLSKA REGIONALNA 76

0
"Kuchnia polska regionalna - Mazowsze, Kurpie, Podlasie i inne centralne regiony" to zbiór zgłoszonych na konkurs starychprzepisównapotrawy i napoje regionalne. Konkurs został ogłoszony przez redakcję Zobacz więcej
Z doświadczenia wiem, że fani zdrowego odżywiania uwielbiają nowości, potrawy nietypowe, orientalne. I rzeczywiście, jagody goji, quinoa, amarantus to świetnie produkty, które warto mieć w kuchni. Zobacz więcej
. Są też przepyszne pierożki, pyzy, bigos czy placki zbójnickie. Warzywa faszerowane czy naleśniki z kurkami a także surówki. Smakowite obiady na każdą okazję. No i słodkości, pyszna kremówka czy Zobacz więcej
WYKWINTNA KUCHNIA POLSKA „Wykwintna kuchnia polska. Wszystkie smaki roku” to książka wydana pod patronatem Anny Komorowskiej. Piękny album kulinarny – efekt pracy 13 szefów kuchni z całej Polski. Zobacz więcej
wręcz prawdziwe. Zjemy tatar wołowy, wątróbkę ,schabowego lub mielonego w bułce. Postanowiłyśmy zacząć od drugich dań. Wybór padł na dorsza(48zł) oraz gulasz z dzika(42zł). Filet z dorsza wizualnie Zobacz więcej