polska szarlotka

Przepis na kwaśne marynowane grzybki w polskim stylu z jałowcem i zielem angielskim. W ten sam sposób można marynować każde grzyby. Zobacz więcej
yeschef.blog
yeschef.blog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
yeschef
Idealny polski kotlet schabowy

Idealny polski kotlet schabowy 98

Czym jest dla Ciebie idealny schabowy? Chrupiąca skórka?Odpowiednia proporcja panierki i mięsa? Czy może smak dzieciństwa? Wszystkie te czynniki wpływają na ostateczny smak dania. Często jednak Zobacz więcej
yeschef.blog
yeschef.blog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
yeschef
Tradycyjny polski żurek

Tradycyjny polski żurek 12

Tak często mylony z barszczem białym żurek, jest jedną z najpopularniejszych polskich zup. I chociaż w kuchni polskiej występuje w kilku wariantach, zawsze jego podstawą powinien być zakwas z mąki Zobacz więcej
Witajcie. Dziś będzie bardzo krótko i bez przepisu, ale tak bardzo się cieszę, jest mi tak miło, że muszę Wam się pochwalić. Otóż – w portalu Wirtualna Polska ukazał się właśnie wywiad z Hajduczkiem. Zobacz więcej
yeschef.blog
yeschef.blog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
yeschef
Zakwas na polski żur

Zakwas na polski żur 23

Zakwas na żurek bez problemu można kupić w polskich sklepach. Jeśli jednak wolisz mieć pewność co jesz, proponuję przygotować go samemu. Kilka minut, które na to poświęcisz zostanie wynagrodzone Zobacz więcej
Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
COOKILLU
Rzodkiewka — polski superfood

Rzodkiewka — polski superfood 20

Trudno nie zgodzić się, że rzodkiewka, to jedna z ładniejszych roślin jadalnych. Często jeśli nie gra pierwszych skrzypiec w daniu, to przynajmniej przyozdabia półmiski z sałatkami, czy wędlinami. Zobacz więcej
Chyba najbardziej charakterystyczny spośród polskich chlebów, czasami nazywany "baltonowskim". Chleb o dosyć zbitym, szaro-kremowym miękiszu, z popękaną, chrupiącą skórką, o lekko kwaskowym smaku. Zobacz więcej
kanielak.com
kanielak.com Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kanielak
dlaczego wróciłam do Polski?

dlaczego wróciłam do Polski? 66

dlaczego wróciłam do Polski? - kanielak Skip to content I DO REAL FOOD FOR YOU facebook youtube instagram flickr email open menu kanielak kanielak dlaczego wróciłam do Polski? Published Czerwiec 29, Zobacz więcej
Just a SALAD
Just a SALAD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just a SALAD
LATO W POLSKICH MŁYNACH

LATO W POLSKICH MŁYNACH 42

Bohaterką tejże sałatki jest nasza rodzima, smakowita, pełna składników mineralnych, witamin oraz prozdrowotnych właściwości, powszechnie dostępna, a jednak stosunkowo mało popularna,kasza gryczana. Zobacz więcej
Prosty Drink
Prosty Drink Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prosty Drink
Szarlotka

Szarlotka 77

Szarlotka czyli żubrówka i sok jabłkowy, Drink którego czasy największej popularności już chyba minęły jednakże jest to nadal najpopularniejszy drink na bazie żubrówki. Składniki : 50 ml żubrówki z Zobacz więcej
W poprzednim poście napisałam Wam o wegańskim jedzeniu w podróży i o tym, że na kilkudniowy wyjazd w okresie mało turystycznym wolałam zabrać ze sobą trochę prowiantu, niż na miejscu szukać i Zobacz więcej
W dzisiejszym lunchboxie: jogurt naturalny z nasionami chia, gruszką i imbirem, smoothie z kiwi, awokado i szpinaku oraz indyk w gałce muszkatołowej z sosem z mięty i kapustą pekińską z mango. Cześć! Zobacz więcej
karolina2114
karolina2114 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
domdladuszy
Nasze polskie jabłka, szarlotka

Nasze polskie jabłka, szarlotka 113

Szarlotka. Smak dzieciństwa, zapach cynamonu. Ciasto, które za każdym razem wychodzi inaczej. Dzisiejsza bezglutenowa propozycja na szarlotkę to przepis podpatrzony w książce "Bez glutenu. Bez Zobacz więcej
Wioleta g-a
Wioleta g-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Karmiąca
Moje zakupy w Polskim Koszyku

Moje zakupy w Polskim Koszyku 35

Mając dwójkę dzieci nie uśmiecha mi się biegać do sklepu, a w tym sklepie z pełnym koszykiem/wózkiem szarpać się między regałami.. o nie! W dobie internetu można na prawdę wszystko, można zamówić Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Szarlotka polska

Szarlotka polska 83

Obowiązkowe ciasto do upieczenia jesienią, kiedy pod dostatkiem jabłek. Szarlotkę stanowi kruchy spód, nadzienie z prażonych jabłek z cynamonem i cukrem oraz chrupiąca kruszonka. Proste, a jakże Zobacz więcej
Kaś
Kaś Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bake&Taste
Szarlotka polska

Szarlotka polska 131

Szarlotka. Ciasto, które muszę upiec przynajmniej raz w miesiącu. I na pewno nie kojarzę jej tylko z jesienią. Całorocznie pyszna. Kiedy jestem daleko od kraju, najbardziej tęsknię do polskich jabłek. Zobacz więcej
Evitaa
Evitaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gęba w niebie
Szarlotka polska

Szarlotka polska 80

Słodkie, idealnie kruche ciasto. Jabłka z mocno korzenną nutą. Cukrowy pył. To jedna z najlepszych szarlotek, jaką kiedykolwiek piekłam. Co jest w niej najlepsze? Te jabłka z dużą ilością przypraw Zobacz więcej
majka
majka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kalejdoskop kulinarny
Szarlotka polska.

Szarlotka polska. 86

To jest szarlotka, jaka pamietam z "dawnych lat" :) Na rewelacyjnie kruchym spodzie, z musem jablkowym doprawionym cynamonem, gozdzikami, galka muszkatolowa i imbirem. Z warstwa chrupiacej kruszonki Zobacz więcej
kabamaiga
kabamaiga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sto kolorów kuchni
Szarlotka polska

Szarlotka polska 70

Książkę Liski kupiłam długo po jej premierze. Tak naprawdę dopiero z dodruku, w mniejszej wersji. Potem przeglądałam, zachwycałam się i na tym koniec. Teraz jednak postanowiłam, że coś z niej Zobacz więcej
W odpowiedzi na unijne sankcje Rosja nałożyła embargo na polskie owoce i warzywa. Jednak internet huczy: "Jedz polskie jabłka, pij cydr!" Zastosowałam się, bo sprawa jest poważna. Martwię się, bo Zobacz więcej