polskie ostrygi

Owoce morza coraz częściej goszczą na polskich stołach. Coraz więcej jest też osób, które sięgają po małże, ostrygi, krewetki czy langustynki. Są niestety też tacy, którzy boją się ich spróbować. A Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Minta Eats
Zjedz ostrygę!

Zjedz ostrygę! 59

0
Woody Allen miał za to stwierdzić, że nigdy nie zje ostrygi. „Chcę, by moje jedzenie było martwe. Nie chore. Nie zranione. Martwe”. – Smakują tak, jakbyś całowała morze w usta – mówi mi Luc Magnon, Zobacz więcej
Przy Kubku Kawy. No dobrze, ale czym właściwie jest OFDS i dlaczego warto się wybrać do Pyrlandi w tych dniach? Festiwal jest cykliczną imprezą, której centrum wydarzeń kumuluje się na poznańskim Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Ostryga jadalna

Ostryga jadalna 189

1
. Ostrygi znane były już w starożytności. Starożytni Rzymianie specjalizowali się w ich hodowli, budując w tym celu pierwsze specjalne zbiorniki ze słoną wodą. Około XVII wieku na stołach królów Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
TAPENDA
Spaghetti z Pulpetami

Spaghetti z Pulpetami 96

0
obiadkiem. O przepysznym tradycyjnym polskim mielonym podawanym z tłuczonymi ziemniakami z kapustą lub buraczkami pisałayśmy TUTAJ. Dziś kolej na włoskie pulpeciki. Nie jest naszym zamiarem przekonać Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
TAPENDA
Spaghetti z Pulpetami

Spaghetti z Pulpetami 80

0
obiadkiem. O przepysznym tradycyjnym polskim mielonym podawanym z tłuczonymi ziemniakami z kapustą lub buraczkami pisałayśmy TUTAJ. Dziś kolej na włoskie pulpeciki. Nie jest naszym zamiarem przekonać Zobacz więcej
, świetnie, wspaniale! Ale to tak na miesiąc. Teraz to już tęsknię za polskim jedzeniem, jajecznicą na śniadanie, naszymi wędlinami, gotowanym indykiem etc. Co tu się w takim razie jada? No jak Zobacz więcej
Food& Friends - Polska edycja najbardziej prestiżowego w Skandynawii magazynu kulinarno-lifestyle'owego Mat & Vänner. Co 2 miesiące na ponad 160 stronach przedstawiane są najlepsze europejskie Zobacz więcej
Danie główne I: łazanki z truflami Danie główne II: bażant z jajkiem i cykorią Deser: makowiec z lodami maślankowymi Uczciwie muszę przyznać, że chciałabym spróbować każdego z tych menu, ale gdybym Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Tatar po francusku

Tatar po francusku 212

0
podać tatara. Warsztaty z kuchni francuskiej wraz z Le Rozbrat zorganizowała Julita z Wrzącej kuchni. Oprócz tatara podczas warsztatów nauczyliśmy się przygotowywać ślimaki, podawać ostrygi oraz Zobacz więcej
... do wyboru do koloru, - wysokiej jakości wędliny - polskie i węgierskie, -litewskie czarne chleby, - suwalskie sękacze, - stanowisko z hiszpańskimi winami - degustacja. 3 lampki za 12 zł:), - cała Zobacz więcej
gotowaniazmilosci
gotowaniazmilosci Obserwuj blogaObserwujesz bloga
gotowanie z miłości
Hot dog

Hot dog 231

0
PSY - Gangnam Style!!! Hot dogi znane są już ponad 400 lat. Pomimo, iż to tylko parówka w bułce zdobyła serca nie tylko amerykanów. Trudno w to uwierzyć, że to iście amerykańskie danie wymyślił Zobacz więcej
Ostatnio w sprzedaży na polskim rynku pojawiły się boczniaki królewskie, zwane też boczniakami mikołajkowymi lub eryngii. Jest to grzyb, który w warunkach naturalnych występuje w Europie wschodniej, Zobacz więcej
temperatura… uwiera. Na naszym stole w tym tygodniu są już zupy: ta z pasternaku z orzeszkami piniowymi i ta z kaszą épautre ( muszę poszukać polskiego odpowiednika); są mięsa dziś np: pulpecki Zobacz więcej
Uwielbiam owoce morza, no może poza ostrygami, które jakoś nie przechodzą mi przez gardło. Wprawdzie dostęp do nich w Polsce jest mocno ograniczony, choć czasem można kupić dobrej jakości nawet na Zobacz więcej
i otwarta na klienta. Od razu poczuliśmy się zaopiekowani. Karta dań niezbyt rozbudowana lecz stosunkowo różnorodna. Znajdziecie tam dania kuchni tradycyjnej jak: półmisek polskich kiełbas i mięs Zobacz więcej
z przerostem niebieskiej pleśni. Szczególnie warte uwagi są sery gorgonzola i roquefort, ale także polskie lazury czy rokpol. Pleśń nadaje specyficzny aromat, ale ostry smak sera powstaje w procesie Zobacz więcej
Agata
Agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia na antypodach
Krewetki na ostro

Krewetki na ostro 495

0
Tutaj w Australii w sklepach rybnych można kupić świeże owoce morza i jest bardzo duży wybór krewetek, ośmiornic, całych tuszek kalmarów lub już pokrojonych w krążki, ostrygi, przegrzebki, kraby.. Zobacz więcej