polskie ostrygi

{{headerMessage}}
Owoce morza coraz częściej goszczą na polskich stołach. Coraz więcej jest też osób, które sięgają po małże, ostrygi, krewetki czy langustynki. Są niestety też tacy, którzy boją się ich spróbować. A Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Minta Eats
Zjedz ostrygę!

Zjedz ostrygę! 63

0
{{headerMessage}}
Woody Allen miał za to stwierdzić, że nigdy nie zje ostrygi. „Chcę, by moje jedzenie było martwe. Nie chore. Nie zranione. Martwe”. – Smakują tak, jakbyś całowała morze w usta – mówi mi Luc Magnon, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przy Kubku Kawy. No dobrze, ale czym właściwie jest OFDS i dlaczego warto się wybrać do Pyrlandi w tych dniach? Festiwal jest cykliczną imprezą, której centrum wydarzeń kumuluje się na poznańskim Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Ostryga jadalna

Ostryga jadalna 196

1
{{headerMessage}}
Ostryga jadalna (Ostrea edulis) - jest to gatunek osiadłego małża nitkoskrzelnego z rodziny ostrygowatych. Występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego oraz w Morzu Śródziemnym. Żyje na Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
TAPENDA
Spaghetti z Pulpetami

Spaghetti z Pulpetami 103

0
{{headerMessage}}
obiadkiem. O przepysznym tradycyjnym polskim mielonym podawanym z tłuczonymi ziemniakami z kapustą lub buraczkami pisałayśmy TUTAJ. Dziś kolej na włoskie pulpeciki. Nie jest naszym zamiarem przekonać Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
TAPENDA
Spaghetti z Pulpetami

Spaghetti z Pulpetami 84

0
{{headerMessage}}
obiadkiem. O przepysznym tradycyjnym polskim mielonym podawanym z tłuczonymi ziemniakami z kapustą lub buraczkami pisałayśmy TUTAJ. Dziś kolej na włoskie pulpeciki. Nie jest naszym zamiarem przekonać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, świetnie, wspaniale! Ale to tak na miesiąc. Teraz to już tęsknię za polskim jedzeniem, jajecznicą na śniadanie, naszymi wędlinami, gotowanym indykiem etc. Co tu się w takim razie jada? No jak Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
4 urodziny Food & Friends

4 urodziny Food & Friends 140

0
{{headerMessage}}
Food& Friends - Polska edycja najbardziej prestiżowego w Skandynawii magazynu kulinarno-lifestyle'owego Mat & Vänner. Co 2 miesiące na ponad 160 stronach przedstawiane są najlepsze europejskie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Danie główne I: jesiotr z selerem i jabłkiem Danie główne II: ozór cielęcy z bulionem cebulowym Deser: ciasto migdałowe z granitą marchewkową Dania Marcina Czubaka: Przystawka I: ceviche z Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Tatar po francusku

Tatar po francusku 227

0
{{headerMessage}}
podać tatara. Warsztaty z kuchni francuskiej wraz z Le Rozbrat zorganizowała Julita z Wrzącej kuchni. Oprócz tatara podczas warsztatów nauczyliśmy się przygotowywać ślimaki, podawać ostrygi oraz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
lampka rozgrzewającego trójniaka), - domowej roboty konfitury np. jagodowo - żubrówkowe lub z pigwy, - stanowisko z drewnianymi akcesoriami kuchennymi lub ręcznie malowaną ceramiką, - wędzone ryby. Zobacz więcej
gotowaniazmilosci
gotowaniazmilosci Obserwuj blogaObserwujesz bloga
gotowanie z miłości
Hot dog

Hot dog 233

0
{{headerMessage}}
PSY - Gangnam Style!!! Hot dogi znane są już ponad 400 lat. Pomimo, iż to tylko parówka w bułce zdobyła serca nie tylko amerykanów. Trudno w to uwierzyć, że to iście amerykańskie danie wymyślił Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnio w sprzedaży na polskim rynku pojawiły się boczniaki królewskie, zwane też boczniakami mikołajkowymi lub eryngii. Jest to grzyb, który w warunkach naturalnych występuje w Europie wschodniej, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
temperatura… uwiera. Na naszym stole w tym tygodniu są już zupy: ta z pasternaku z orzeszkami piniowymi i ta z kaszą épautre ( muszę poszukać polskiego odpowiednika); są mięsa dziś np: pulpecki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam owoce morza, no może poza ostrygami, które jakoś nie przechodzą mi przez gardło. Wprawdzie dostęp do nich w Polsce jest mocno ograniczony, choć czasem można kupić dobrej jakości nawet na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, niemrożone ) Oliwa z Włoch, woda mineralna Gerolstainer z Niemiec Lokal zajmuje całą kamienicę i wg informacji kierownictwa może pomieścić 300 osób + 250 miejsc na ogródku. Restauracja organizuje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z przerostem niebieskiej pleśni. Szczególnie warte uwagi są sery gorgonzola i roquefort, ale także polskie lazury czy rokpol. Pleśń nadaje specyficzny aromat, ale ostry smak sera powstaje w procesie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z lodu, a ponieważ trudno mi skonsumować to uczucie w polskich warunkach, to sięgnąłem dzisiaj po bardzo prosty, podstawowy i wdzięczny przy tym przepis na rybę. Zarówno łosoś, jak i pstrąg są Zobacz więcej