polskie ostrygi

Owoce morza coraz częściej goszczą na polskich stołach. Coraz więcej jest też osób, które sięgają po małże, ostrygi, krewetki czy langustynki. Są niestety też tacy, którzy boją się ich spróbować. A Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Minta Eats
Zjedz ostrygę!

Zjedz ostrygę! 63

0
Woody Allen miał za to stwierdzić, że nigdy nie zje ostrygi. „Chcę, by moje jedzenie było martwe. Nie chore. Nie zranione. Martwe”. – Smakują tak, jakbyś całowała morze w usta – mówi mi Luc Magnon, Zobacz więcej
się konkursy kulinarne. W tym roku jury będzie wybierać Polską Nalewkę Roku, a także Najlepszego Tatara Wielkopolski. INNE ATRAKCJE W ramach OFDS możecie również uczestniczyć w tematycznych Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Ostryga jadalna

Ostryga jadalna 195

1
. Ostrygi znane były już w starożytności. Starożytni Rzymianie specjalizowali się w ich hodowli, budując w tym celu pierwsze specjalne zbiorniki ze słoną wodą. Około XVII wieku na stołach królów Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
TAPENDA
Spaghetti z Pulpetami

Spaghetti z Pulpetami 102

0
obiadkiem. O przepysznym tradycyjnym polskim mielonym podawanym z tłuczonymi ziemniakami z kapustą lub buraczkami pisałayśmy TUTAJ. Dziś kolej na włoskie pulpeciki. Nie jest naszym zamiarem przekonać Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
TAPENDA
Spaghetti z Pulpetami

Spaghetti z Pulpetami 82

0
obiadkiem. O przepysznym tradycyjnym polskim mielonym podawanym z tłuczonymi ziemniakami z kapustą lub buraczkami pisałayśmy TUTAJ. Dziś kolej na włoskie pulpeciki. Nie jest naszym zamiarem przekonać Zobacz więcej
do posiłków. Czego nie mogę znieść- smażenia! No ile można? Kolejnym minusem jest to, że poza kaszą kus kus innej tu nie widziałam, a gdyby naszła Was ochota na coś typowo polskiego? Oj trudno coś Zobacz więcej
z ostrygami; beza, drobiowe parfait, piklowane jabłka. First course: kasza gryczana, tłuszcz wieprzowy, langustynki, soliród; szpik kostny, foie gras, brązowe masło. Intermezzo: lody jabłkowe, Zobacz więcej
Danie główne I: jesiotr z selerem i jabłkiem Danie główne II: ozór cielęcy z bulionem cebulowym Deser: ciasto migdałowe z granitą marchewkową Dania Marcina Czubaka: Przystawka I: ceviche z Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Tatar po francusku

Tatar po francusku 226

0
podać tatara. Warsztaty z kuchni francuskiej wraz z Le Rozbrat zorganizowała Julita z Wrzącej kuchni. Oprócz tatara podczas warsztatów nauczyliśmy się przygotowywać ślimaki, podawać ostrygi oraz Zobacz więcej
lampka rozgrzewającego trójniaka), - domowej roboty konfitury np. jagodowo - żubrówkowe lub z pigwy, - stanowisko z drewnianymi akcesoriami kuchennymi lub ręcznie malowaną ceramiką, - wędzone ryby. Zobacz więcej
gotowaniazmilosci
gotowaniazmilosci Obserwuj blogaObserwujesz bloga
gotowanie z miłości
Hot dog

Hot dog 233

0
PSY - Gangnam Style!!! Hot dogi znane są już ponad 400 lat. Pomimo, iż to tylko parówka w bułce zdobyła serca nie tylko amerykanów. Trudno w to uwierzyć, że to iście amerykańskie danie wymyślił Zobacz więcej
Ostatnio w sprzedaży na polskim rynku pojawiły się boczniaki królewskie, zwane też boczniakami mikołajkowymi lub eryngii. Jest to grzyb, który w warunkach naturalnych występuje w Europie wschodniej, Zobacz więcej
temperatura… uwiera. Na naszym stole w tym tygodniu są już zupy: ta z pasternaku z orzeszkami piniowymi i ta z kaszą épautre ( muszę poszukać polskiego odpowiednika); są mięsa dziś np: pulpecki Zobacz więcej
Uwielbiam owoce morza, no może poza ostrygami, które jakoś nie przechodzą mi przez gardło. Wprawdzie dostęp do nich w Polsce jest mocno ograniczony, choć czasem można kupić dobrej jakości nawet na Zobacz więcej
i otwarta na klienta. Od razu poczuliśmy się zaopiekowani. Karta dań niezbyt rozbudowana lecz stosunkowo różnorodna. Znajdziecie tam dania kuchni tradycyjnej jak: półmisek polskich kiełbas i mięs Zobacz więcej
z przerostem niebieskiej pleśni. Szczególnie warte uwagi są sery gorgonzola i roquefort, ale także polskie lazury czy rokpol. Pleśń nadaje specyficzny aromat, ale ostry smak sera powstaje w procesie Zobacz więcej
z lodu, a ponieważ trudno mi skonsumować to uczucie w polskich warunkach, to sięgnąłem dzisiaj po bardzo prosty, podstawowy i wdzięczny przy tym przepis na rybę. Zarówno łosoś, jak i pstrąg są Zobacz więcej