Przepis na pomidorowa

laleczka20
laleczka20 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozowakuchnia
Pomidorowa

Pomidorowa 2114

« Pyszne eklery z masą ... Pomidorowa Nie ma to jak gorąca zupa w taki brzydki mokry dzień zgadzacie się ze mną :) Więc dzisiaj będzie pomidorówka z ryżem 4 skrzydełka koncentrat pomidorowy Pudliszki Zobacz więcej
KasiaB
KasiaB Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z rodzinką
SALSA POMIDOROWA

SALSA POMIDOROWA 1330

Salsa pomidorowa – ile osób, tyle jej wersji. Zapraszam na nasz pomysł na salsę. Wzbogaconą czosnkiem marynowanym. Salsa nasza jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie wymaga również gotowania, ani Zobacz więcej
liliana77
liliana77 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne życie
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa 1259

Większość z nas lubi zupę pomidorową, najlepsza jest latem gdymożnadodać dużą ilość świeżych pomidorów, o tejporzeroku zastępuje je pomidorami z puszki. Zupa pomidorowa Składniki: - 1 puszka pomidorów Zobacz więcej
Po weekendowym grzeszeniu przyszedł czas na powrót do diety, a więc zupka pomidorowa na żeberku wieprzowym. Bez dodatku koncentratu ani innej chemii. Składniki: 2 surowe żeberka 1 marchew 1 pietruszka Zobacz więcej
Salsa pomidorowa to podobnie jak sos czosnkowy doskonały dodatek do potraw. Możemy ją praktycznie wykorzystać do każdego dania. Salsę pomidorową możemy zrobić, jeśli lubi na ostron, albo bardziej Zobacz więcej
jestsmak
jestsmak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jest Smak
Pomidorowa

Pomidorowa 1148

Zupa pomidorowa zaraz po sałatce jarzynowej i racuchach to zdecydowanie mój „smak dzieciństwa”. Byłam strasznym niejadkiem, zup to już w ogóle nie lubiłam, ale do pomidorowej nie trzeba mnie było Zobacz więcej
degustatorka
degustatorka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Coś pysznego
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa 1638

Zupa z fasolki szparagowej » Zupa pomidorowa Kiedyś zupa pomidorowa była moją ulubioną, niestety do momentu, aż mi się zwyczajnie przejadła. Wczoraj jednak postanowiłam zrobić ją według tego przepisu Zobacz więcej
Lola
Lola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Commandaria
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa 1985

Królowa polskich zup- pomidorowa. Uwielbiana chyba przez wszystkich. Jest tania, prosta i niesamowicie smaczna. Robiona ze świeżych pomidorów, z pomidorów z puszki, z przecierów, koncentratów, passat. Zobacz więcej
Glodomorek.com.pl
Glodomorek.com.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Glodomorek.com.pl
SALSA POMIDOROWA

SALSA POMIDOROWA 1159

SALSA POMIDOROWA Czasami zdarza się, że zaskoczą nas goście i musimy przygotować szybkie danie z aromatycznym i smacznym dodatkiem. Tym właśnie dodatkiem zajmę się dzisiaj a jest nim szybka salsa Zobacz więcej
leonkot
leonkot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Żeby życie miało smaczek
zupa pomidorowa

zupa pomidorowa 2077

dzisiaj coś co tygryski lubią najbardziej - czyli zupa pomidorowa. Ale nie byle jaka zupa, gęsta, słodko - kwaśna, po prostu wspaniała :) potrzebne składniki: garnek rosołu, marchew z rosołu (im Zobacz więcej
na gazie
na gazie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na gazie
POMIDOROWA

POMIDOROWA 1587

O tej zupie za dużo to się nie da rozpisywać po prostu tradycyjna i niezwykle pyszna :) 2 litry wody 2 pod-udzia drobiowe 6 marchewek 4 pietruszki - korzeń + natka drobno pokrojona duży por kawałek Zobacz więcej
Grazynka
Grazynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
GZICZKA-moje doświadczenia kulinarne
Pomidorowa

Pomidorowa 1506

Jakoś tak się stało, że zaoponowała we mnie samej moda na zupy. Dlatego też kolejny post także będzie poświęcony tej tematyce. Uwielbiam zupy i pomidory i podejrzewam, że nikogo nie zaskoczę jeśli Zobacz więcej
marrrgott
marrrgott Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zielony Jeleń
Pomidorowa

Pomidorowa 1860

Nasłuchałam się ostatnio o pomidorowej zupie. J. robi ją dla siebie i męża bardzo często. Też chciałam spróbować zmierzyć się z tą zupą, zwłaszcza, że jeszcze nie miałam okazji (i w sumie chęci), by Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa 2577

Zupa pomidorowa to niekwestionowany klasykdomowej kuchni. Przepis jest banalnie prosty i wystarczy zadbać o dobre pomidory, i wywar, a zupka będzie jak marzenie. Ja szczególnie doceniam taką klasyczną Zobacz więcej
Ach, co to jest za zupa:). Ta z koncentratu ma coś w sobie, ale z passatą jest jeszcze lepsza. Można podać ją z makaronem lub ryżem. Jeśli okaże się za kwaśna trzeba ją dosłodzić, wszystko zależy od Zobacz więcej
edyta7209
edyta7209 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tak sobie gotuję
Pomidorowa

Pomidorowa 678

Pomidorowa Jest to właściwie zupa pomidorowa w wersji jesiennej. Nie mamy jeszcze prawdziwych , pachnących , słodkichpomidorów więc póki co proponuję tę wersję. 4 udka z kurczaka ( powinna być Zobacz więcej
Składniki: -porcja rosołowa -2 marchewki -1 pietruszka -1 seler -przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek) -2 łyżki śmietanki do zup 18% -200g. przecieru pomidorowego 30% Zobacz więcej
Cooking??Cooking!!
Cooking??Cooking!! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cooking?? Cooking!!
Pomidorowa!! :-)

Pomidorowa!! :-) 5676

Najprostsza i jedna z najlepszych polskich zup. Chyba nie znam osoby, której nie kojarzyła by się z domem babci albo mamy. Jest tania i smaczna, a jej ugotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny. Można Zobacz więcej
Dziś trochę inne spojrzenie na zupę pomidorową. Można rzec: “z ziemi włoskiej do Polski”. W końcu dziś 11. listopada. Tak więc, będzie to aromatyczna i bardzo pomidorowa zupa. Nie krem, a zupa. Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozowakuchnia
Pomidorowa

Pomidorowa 8315

Schab w płatkach owsianych » Pomidorowa Pomidorowa z makaronem Korpus z kurczaka pietruszka nać seler 150 gram marchew 150 gram starta na jarzeniówce kostki rosołowe 4 sztuki przecier Zobacz więcej

Mówiąc pomidorowa, najczęściej mamy na myśli zupę na bulionie z dodatkiem koncentratu pomidorowego lub pulpy pomidorowej (może być również sok). Zupa pomidorowa to absolutny klasyk na polskim stole. Ze względu na czerwony, energetyczny kolor i wyrazisty smak jest lubiana przez dzieci. W naszym kraju najczęściej serwuje się jej wytrawną, kwaśną odmianę, ale pomidorową można podawać również na słodko. Zupę pomidorową żartobliwie nazywa się też niekiedy "zupą dnia drugiego", a to dlatego, że jej bazą bardzo często jest rosół z poprzedniego obiadu. Ten ekonomiczny patent warto stosować zresztą jak najczęściej. Kapsaicyna zawarta w drobiowym bulionie podnosi odporność, zaś likopen, którego pomidory są bogatym źródłem, to składnik o poświadczonym naukowo, antynowotworowym działaniu.


Jako że głównym składnikiem pomidorowej najczęściej jest właśnie rosół, zupę tę można przygotować na dowolnym gatunku mięsa. Nadadzą się zarówno wołowe kości, jak i dziczyzna albo drób. Kto chce ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu, niech wybierze jak najchudsze mięso. Ciekawą odmianą zupy pomidorowej jest ta z mielonym mięsem, które przed zalaniem bulionem należy podsmażyć na patelni. Najlepiej z dodatkiem posiekanej cebuli.


Najbardziej charakterystycznym składnikiem zupy pomidorowej są oczywiście pomiodory. W jego charakterze można wykorzystać gotowy koncentrat, sok albo zmiksować świeże (lub marynowane) pomidory na miazgę.

Jeśli ktoś nie jest fanem tradycyjnej wersji pomidorowej lub po prostu lubi jednolitą konsystencję, może pokusić się o przyrządzenie tego dania jako kremu. Pomidorowa w tej formie zdaje się być gęstsza od klasycznej wersji. Faktycznie można do jej ugotowania wykorzystać większą ilość warzyw. Warto zastosować ten przepis, by zaserwować je tym, którzy zwykle za nimi nie przepadają. Tym bardziej, że zawarty w pomidorach likopen nie tylko nie traci swych właściwości w gotowaniu, ale wręcz jest bardziej przyswajalny po obróbce termicznej.

Pomidorowa najczęściej kojarzy się nam z kluskami. Podobnie jak w przypadku bulionu, mamy pełną dowolność co do formy dodatku. Może to być makaron czy kluski lane. Jeśli unikamy produktów mącznych, spróbujmy się przekonać do pomidorowej z ryżem. Prezentuje się on w talerzu równie efektownie jak kluski i jest tak samo smaczny. Kolejnym opcjonalnym (aczkolwiek popularnym) składnikiem pomidorowej jest śmietana. Zwolennicy dietetycznych dań i wyrazistych smaków raczej jej unikają, dla innych jest ona doskonałym sposobem na wydelikacenie smaku zupy oraz jej zagęszczenie.

Pomidorowa jest tak popularnym daniem, że dla niektórych stała się synonimem nudy i braku polotu w kuchni. Niesłusznie! Pamiętajmy, że jej smak i aromat może bardzo się zmieniać w zależności od zastosowanych przypraw. Seler, pietruszka, ale też kurkuma i goździki - nic nie stoi na przeszkodzie, by z pomidorową eksperymentować. Ostatnim nieprzekonanym zaserwujmy jej meksykańską wersję! Do kremu pomidorowego lub bulionu z pomidorowym wsadem dodajmy papryczkę chili oraz... pokrojone awokado i chrupki nachos. Pozytywne zaskoczenie - gwarantowane!