Przygotowane w ten sposób pomidory można wykorzystać na wiele sposobów. Mogą być dodatkiem lub ozdobą w daniu głównym, albo uzupełnieniem talerza z antipasti. Zrobienie ich wprawdzie wymaga trochę
Zobacz więcej
Dzień dobry! Jak zauważyliście tydzień temu na Instagramie, kupiliśmy 18 kilogramów pomidorów... Szaleństwo prawda? Ale cena była dobra (1,40 zł za kilogram), więc czemu nie? W końcu ketchup przez
Zobacz więcej
Zobaczyłam przepis u Olgi i już nie mogłam o nim zapomnieć. Koniecznie chciałam mieć takie pomidorki. W końcu kupiłam 5 kg mięsistych pomidorów, oliwę z oliwek i przetworzyłam wszystko w.... trzy
Zobacz więcej
Suszone pomidory w oliwie to doskonały sposób na przedłużenie lata :) Wystarczy otworzyć słoiczek wypełniony czerwono-bordowymi krążkami zanurzonymi w aromatycznej zalewie z oliwy z dodatkiem ziół,
Zobacz więcej
Najlepsze suszone pomidory w oliwie Robię je rok rocznie, bo są przepyszne i bardzo często wykorzystuje je w kuchni w przeróżnych daniach. Genialnie nadają się do past, mięs lub po prostu podane na
Zobacz więcej
Pogoda latem nie zawsze sprzyja wedrówkom i spędzaniu wolnego czasu na powietrzu. Są takie dni jak dzisiaj ,kiedy ulewa za oknem trzyma nas w domu. Warto takie chwile poświęcić na domowe przetwory.
Zobacz więcej
Składniki: 200 g suszonych pomidorów 2 - 3 gałązki czerwonej bazylii 2 gałązki oregano 2 ząbki czosnku 200 ml oliwy z oliwek BioFuturo 4 papryczki chilli Dodatkowo: szczelnie zamykany słoiczek
Zobacz więcej
Składniki: na jeden słoik ok. 500 ml ok. 70-100 g suszonych pomidorów, (ok.20-25 pomidorów) 4 ząbki czosnku, 200 ml oliwy z oliwek, ok.200 ml przegotowanej wody, suszona bazylia i oregano, ocet
Zobacz więcej
Jeśli lubicie suszone pomidory zachęcam do przygotowania ich samodzielnie, są o niebo lepsze od kupionych w sklepie. Przygotowanie takiego słoiczka jst banalnie proste, trzeba tylko uzbroić sie w
Zobacz więcej
Takie smaczne, a takie niewdzięczne. Suszone pomidory w oliwe. Doskonałe jako przekąska, na chrupiącą bułeczkę, do kanapek, do zupy, sosu ... Ile osób, tyle zastosowań.Tylko dlaczego z 2 kg pomidorów
Zobacz więcej
Domowej roboty suszone pomidory to coś po prostu wspaniałego! Nie będę się tu rozpływać nad walorami pomidorów (bo już to chyba kiedyś robiłam), dość wspomnieć, że suszone nie ustępują świeżym jeśli
Zobacz więcej
Pomidory to chyba moje ulubione warzywa. O tej porze roku smakują najlepiej. Moja ulubiona zupa to pomidorowa. W dzieciństwie Tata robił mi zawsze pomidory ze śmietaną, którymi zajadałam się nawet
Zobacz więcej
Uwielbiam! Zimą mogłabym jeść codziennie. Może dlatego, że gdy nie ma sezonu na pomidory, to ich nie kupuję, a zastępuję przecierami, pomidorami w puszce i właśnie suszonymi. Ale wiecie, znam lepsze
Zobacz więcej
Pomidory (najlepsze to takie mięsiste, mniej wodniste lepiej się suszą ) ) Kroimy na plastry o grubości ok.1 cm. Albo jeśli są małe kroimy na pół, wzdłuż. Suszymy jak grzyby, ale po wysuszeniu muszą
Zobacz więcej
Za śledzie zabrałam się pierwszy raz w życiu. Lubimy je bardzo, ale jakoś zawsze kupowaliśmy gotowe, albo jedliśmy u rodziny. Miały być takie zwykłe z olejem i cebulką, ale jak zwykle w trakcie
Zobacz więcej
S K Ł A D N I K I: 0,5 kg pomidorów suszonych 1 litr oliwy suszone oregano 5-6 ząbków czosnku ostra papryka pokruszona (nie mielona) P R Z Y G O T O W A N I E: 1. Pomidory zalewamy bardzo gorącą wodą.
Zobacz więcej
Co potrzebujemy? 20 dkg suszonych pomidorów 2 łyżeczki bazylii 6 ząbków czosnku Oliwa z oliwek Ocet winny Pomidory wrzucamy do miski, wrzucamy ząbki czosnku bazylię łyżeczkę octu winnego (ja dałam
Zobacz więcej
Kolejna wersja śledzi, które gościły w tym roku na naszym świątecznym stole. Bardzo aromatyczne. Śledzie z suszonymi pomidorami w oliwie 2 opakowania śledzi w oleju 2 średnie cebule suszone pomidory w
Zobacz więcej
Kiedy ususzymy pomidory (jak to zrobić pokazywałam tutaj), warto zalać je oliwą a potem wykorzystywać do kanapek, sałatek, makaronów a nawet jajecznicy. No właśnie oliwa czy olej? Ja robię tak.
Zobacz więcej
Pomidory podłużne, sól, oliwa, bazylia, tymianek, czosnek, ocet, cukier, Pomidory do suszenia powinny być podłużne (odmiany Lima, Roma) ponieważ są bardziej mięsiste z mniejszą ilością pestek.
Zobacz więcej