pommes duchesse

Nie pamiętam już, czy tak było naprawdę, czy mi się to tylko przyśniło, ale moje kubki smakowe mają wspomnienie gorącego, miękkiego, ziemniaczanego miąższu, otulonego w chrupkiej, ptysiowej skórce. Zobacz więcej
Ziemniaki księżnej (fr. Pommes duchesse) to jeden z najpiękniejszych i najbardziej eleganckich sposobów przygotowania i podania do stołu takiego prostego warzywa jak kartofle. A do tego bardzo Zobacz więcej
Dziś troszkę kuchni francusko- belgijskiej. Rozpływające się w ustach, delikatne i puszyste ziemniaczki. Pysznie smakują jako danie samodzielne, ale doskonale uzupełnią danie mięsne. W mojej kuchni Zobacz więcej
Przepyszne ziemniaczki w pięknej odsłonie, aksamitne w środku i chrupkie na zewnątrz. To jest to! Zdecydowanie na długo zagoszczą w mojej kuchni. Składniki: - 1 kg ziemniaków - 1 łyżka masła - 1 jajko Zobacz więcej
Czasami ma się dość zwykłych gotowanych ziemniaków. Uniwersalne warzywo, bez którego nie ma w polskim domu obiadu, może mieć wiele wcieleń: pieczone, smażone, gotowane, z ogniska, na słono, na Zobacz więcej
Ziemniaki księżnej - pommes de terre duchesse - tak nazywa się to danie kuchni francuskiej. To nic innego jak zapiekane w piekarniku puree ziemniaczane - ciekawy sposób na bardziej wykwintne podanie Zobacz więcej
(6) Świderki pełnoziarniste z rybą w pomidorach i mozz... Miruna duszona w sosie pomidorowym z oliwkami Grillowana pierś z kurczaka z rukolą. Zupa meksykańska Schab w cytrynowym sosie. Pommes Duchesse Zobacz więcej
karolkya
karolkya Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szósty smak
Królik po kanaryjsku

Królik po kanaryjsku 482

0
1 minutę i dodajemy marynatę. Gotujemy dłuższą chwilę aby sos się trochę zredukował. Wszystko przelewamy do garnka z mięsem solimy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 40 - 50 minut. Ja Zobacz więcej
eleganckim sposobem na ziemniaki są klasyczne zapiekanki, z których najbardziej znane to pommes duchesse, czyli wzbogacone jajem i zapiekane rozetki a także upieczone w piekarniku plastry ziemniaków Zobacz więcej