"pomysły na wykorzystanie żółtek

Mi jako fance Pavlovej (na którą zużywam najczęściej 6 białek) często zdarza się, że pozostają same żółtka. Oto kilka pomysłów na ich wykorzystanie. Jedno nadprogramowe żółtko: Zapiekane pióra ze Zobacz więcej
Zapraszamy do naszej pierwszej akcji kulinarnej „Pomysły na wykorzystanie żółtek”. Chyba każdemu z nas zdarzyło się, że po gotowaniu lub po pieczeniu zostały żółtka. Pewnie wiele razy Zobacz więcej
Chcielibyśmy wszystkim serdecznie podziękować z udział w naszej pierwszej akcji kulinarnej "Pomysły na wykorzystanie żółtek". Mamy teraz wiele ciekawych propozycji, z których z pewnością skorzystamy. Zobacz więcej
Pojawiały się pierwsze przepisy do naszej akcji. Zapraszamy do ich oglądnięcia i wypróbowania. Z niecierpliwością czekamy na kolejne propozycje. Pozdrawiamy. Zobacz więcej
Babki , mazurki , serniki - czas zacząć myśleć o wypiekach na Wielkanoc. Mam kilka sprawdzonych przepisów na tę okazję, ale przydadzą się nowości. Dzisiaj piegus czyli babka z makiem. Pomysł na Zobacz więcej
Kilka dni temu pisałam o moim ulubionym przepisie na ciasto drożdżowe. Oto kolejny przykład jego wykorzystania. Wpis bardzo szybki a bułeczki bardzo udane. To doskonały pomysł na piknik, przyjęcie lub Zobacz więcej
Kolejny pomysł na wykorzystanie truskawek. Sezon na truskawki prosto z ogródeczka już powoli się kończy. Bardzo polecam ten przepis, ciasto robi się bardzo szybko, łatwo, a przede wszystkim jest Zobacz więcej
Pomysł na wykorzystanie cukinii i ciasta francuskiego. Łatwy i szybki do przygotowania posiłek. Składniki: (na 4 sztuki) 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia ser żółty żółtko sól, pieprz, Zobacz więcej
Dla kogo: dla szukających pomysłu na wykorzystanie jabłek dla lubiących zwykłe ciasta dla poszukujących przepisu na łatwe do wykonania ciasto Składniki: 400g mąki 250g cukru pudru 250g masła 4 jajka Zobacz więcej
Wczoraj był przepis na młodą, duszoną kapustę – zdrowo i bez zasmażki Dziś więc dla was pomysł na obiad z jej wykorzystaniem. Składniki (na 1 porcję): młoda, duszona kapusta kilka młodych, ugotowanych Zobacz więcej
Jeden z pomysłów na wykorzystanie gotowanych kawałków mięsa z kurczaka. Bardzo delikatne kotleciki. ugotowane kawałki kurczaka ( np. udka ) 2 średnie marchewki ( ugotowane ) namoczona w wodzie Zobacz więcej
Ciasto cynamonowe z cukinią Ciasto miękkie i delikatne, o posmaku cynamonu i kakao.Może będzie kolejnym pomysłem na wykorzystanie cukinii?:) Składniki: ( ja robiłam w formie o śr. 28 cm) 3 jajka, Zobacz więcej
Friut curd to krem zrobiony z owoców najczęściej cytryn, limonek, pomarańczy lub malin. Podstawowymi składnikami kremu są jajka (czasem same żółtka), cukier, sok i skórka z owoców. Wszystkie składniki Zobacz więcej
Kruche tartaletki z powidłami borówkowymi Jakiś czas temu pokazywałam na blogu powidła borówkowe. Dziś przyszła pora by pokazać pomysł na ich wykorzystanie. Pomysł jest banalny w wykonaniu, jednak nie Zobacz więcej
Kolejny pomysł na wykorzystanie świeżych truskawek. Upalne dni nie sprzyjają pieczeniu ciast dlatego proponuję ciasto na herbatnikach. Do wykonania masy wykorzystałam ten przepis na Napoleonkę. Masa Zobacz więcej
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, są one świetnym pomysłem na urozmaicenie tradycyjnego śniadania. Oczywiście im zdrowsze tym lepsze. Ostatnio zakupiłam mąkę owsianą i szukałam pomysłu na jej Zobacz więcej
Dziś kolejny pomysł na ciasto z wykorzystaniem owoców sezonowych- tym razem wiśni. To już drugie na tym blogu tym razem jednak nie drożdżowe a kruche i z pyszną pianą :) Kruche ciasto z wiśniami pod Zobacz więcej
aneta89
aneta89 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
fritti e forno
Dyniowe babeczki

Dyniowe babeczki 596

2
na jej wykorzystanie, którymi na pewno się podzielę. Składniki: · 2 szklanki mąki · Pół szklanki orzechów · 2 łyżki cukru · 2 łyżki miodu · 100 g masła · 2 jajka · 1 – 1,5 szklanki startej dyni · Zobacz więcej
Moim zdaniem doskonały pomysł na wykorzystanie końcówek Parmezanu ( zmielonych ). Rosół nabiera dzięki nim zupełnie innego smaku .To jest proporcja na 1 osobę . Składniki : 4 czubate łyżki mielonego Zobacz więcej
Ciasto jest puszyste, miękkie, żółte jak babka, lekko wilgotne. świetny pomysł na wykorzystanie żółtek, które zostały nam np. z pieczenia bezy. Składniki (tortownica 24 cm): 7 żółtek 3/4 szklanki Zobacz więcej