porę z dyni

Przygotujesz jąnaprawdę ekspresowo, jeśli ugotujesz sobie wcześniej ciecierzycę. Uwielbiam takie sałatki.Pamiętaj, że rośliny zielonolistnena talerzu każdego dnia to jedna z lepszych rzeczy, które Zobacz więcej
Czasem w życiu jest tak, że po prostu nie ma czasu na nic. Jednak chcemy zjeść coś ciepłego. To danie nadaje się super zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Dodaj do niego kromkę pieczywa i Zobacz więcej
Jaglana kasza z dynią masłową to świetna baza do tworzenia kolejnych, smacznych kompozycji, które sprawdzą się o każdej porze dnia. Na śniadanie możecie dodać do nich słodkich owoców i miodu. W porę Zobacz więcej
Moją kulinarną biblioteczkę niedawno powiększyła się o książkę "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" Katarzyny Maciejko-Zielińskiej pod wydawnictwem Samo Sedno Autorka książki od 4 lat prowadzi blog Zobacz więcej
Zima to nie jest dobry czas dla warzywnego bogactwa na kanapkach, ale dodatków wierzchnich innego rodzaju na szczęście nie brakuje. Zawsze można użyć awokado, stworzyć jakąś domową pastę lub pasztet Zobacz więcej
Zima rozpanoszyła się nie na dobre i chyba jeszcze nie zamierza odejść, a do sezonu na warzywa ciągle daleko. Importowanych unikam, choć czasem zdarzy mi się zjeść pomidora (ten widoczny na jednej z Zobacz więcej
Brukiew to warzywo zapomniane i starszym pokoleniom kojarzące się z biedą i wojną. Wszystko dlatego, że w czasie drugiej wojny światowej, w czasach niedostatku jedzenia była podstawowym pokarmem dla Zobacz więcej
Za oknem już od 4 rano słoneczko spełnia swoją powinność i budzi mnie promykami przedzierającymi się przez firankę. Gdyby nie fakt, że mam jeszcze 1,5h snu byłabym bardzo wdzięczna. Niestety albo Zobacz więcej
Całkiem niedawno w moje ręce wpadła niezwykła książka autorstwa Katarzyny Maciejko - Zielińskiej wydawnictwa SamoSedno. A w niej.. ciekawe przepisy fantastyczne fotografie pasja tworzenia miłość ład Zobacz więcej
Krem z dyni to jedna z tych zup, które smakują wszystkim. Rozgrzewająca i sycąca. Idealna na zimowy obiad. Obie uwielbiamy tę zupę. Czytaj dalej Zobacz więcej
Jeżeli gotujesz lub pieczesz coś z przepisu z mojego bloga - koniecznie prześlij mi zdjęcie swojej potrawy (lub swoje przemyślenia na temat przepisu)! Sprawisz mi tym ogromną radość i jednocześnie Zobacz więcej
Czy zauważyliście, że człowiek bardzo często tęskni za tym, czego akurat nie może mieć w danym momencie? Dotyczy to również i przyzwyczajeń kulinarnych. Przez dziesięć lat, które spędziłem w Zobacz więcej
Katarzyna Maciejko-Zielińska ze slodkiefantazje.pl napisała książkę dla osób, które podobnie jak one mają we krwi celebrowanie domowych posiłków, a gotowanie i pieczenie jest ich żywą domową tradycją, Zobacz więcej
Ciasta, ciasteczka, babki, babeczki, gofry, naleśniki... SŁODYCZE. Wiele osób je uwielbia i nie może się im oprzeć, jednak jednocześnie unika w obawie o swoją sylwetkę, zdrowie i dobre samopoczucie. Zobacz więcej
W moje ręce trafiła kolejna książka kulinarna. Tym razem temat słodki. Zdrowe słodkości na każdą porę dnia przygotowała dla nas Katarzyna Maciejko – Zielińska, autorka bloga Slodkiefantazje.pl. Zdrowe Zobacz więcej
Ostatnio w moje ręce trafiła wspaniała i pięknie wydana książka „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” Katarzyny Maciejko-Zielińskiej wydawnictwa SAMO SEDNO, którą chciałabym Wam gorąco polecić. Zamysł Zobacz więcej
Sałatka z białej kapusty i buraczków nie jest droga w wykonaniu, za to w smaku pyszna, a co najważniejsze można ją zrobić o każdej porze roku, bo buraczki i kapusta dostępne są w sklepach zawsze. Do Zobacz więcej
Maria Zys
Maria Zys Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.wysmienity.blogspot.com
Puree z dyni

Puree z dyni 65

Warto przygotować sobie zapas puree z dyni, ponieważ dynia może stanowić super dodatek do wielu potraw. Może być dodatkiem do owsianki, posłużyć do przygotowania różnego rodzaju ciast, dań wytrawnych Zobacz więcej
SmakiNaTalerzu
SmakiNaTalerzu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki na talerzu
Puree z dyni

Puree z dyni 56

Bardzo proste, bardzo szybkie (nie licząc pieczenia) puree z dyni, które możemy wykorzystać do dań wytrawnych, jak i wypieków na słodko. około 1,5 kg dyni (np hokkaido) Dynię przekrawamy na pół, a Zobacz więcej
Zapach podczas gotowania kompotu jest cudowny. Przywołuje na myśl pełne słońca lato dzięki cytrynie. Również, w tym samym czasie przywodzi na myśl uroki białej zimy, za sprawą miłego aromatu cynamonu. Zobacz więcej