pork strogonoff czyli wariacja na temat pewnego dania

Pork strogonoff, czyli wariacja na temat pewnego dania :) Chodził za mną taki "imieninowy" strogonow już od jakiegoś czasu, straszną miałam na niego ochotę :) wreszcie zdecydowałam, że ugotuję większą Zobacz więcej
Prosta sałatka z ogórków tzw. szwedzka. Jedna z lepszych sałatek na zimę. Pasuje do każdego obiadu. Jeśli chodzi o przetwory, to właśnie ta sałatka co roku jest pozycją obowiązkową do zrobienia Zobacz więcej
Końcówka lata. Jesień właściwie puka do drzwi. Niesie ze sobą cudowne śliwki. Na straganach nadal pysznią się pachnące morele. Ech, głupotą byłoby ich nie wykorzystać. Kupuję więc ogromne ilości tych Zobacz więcej
Jak już wiecie (pochwaliłam się na FB), byłam w Krakowie u Pani Ewy Wachowicz na nagraniu programu „Ewa gotuje”. Może nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że do programu zgłosiła mnie moja Zobacz więcej
Zgodnie z moją teorią, że organizm pobudza naszą ochotę na produkty, które mogą mu dostarczyć składników, których mu brakuje... mnie ostatnio ewidentnie brakuje żelaza. Szpinak mogłabym jeść na Zobacz więcej
Okiem Liska
Okiem Liska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anioły w kuchni
Pewne pytania...

Pewne pytania... 16

Pewne pytania na zawsze pozostaną bez odpowiedzi, ale musimy po prostu przyjąć to do wiadomości. Nie ma co tracić na nie czasu. - Artur Urbanowicz "Gałęziste" Zobacz więcej
Moda na sushi dotarła do Polski dość dawno. Od tamtego czasu zdążyło pojawić się wiele mitów, które mieszają się z faktami. Zastanawiasz się, które informacje wprowadzają w błąd, a które są prawdziwe? Zobacz więcej
marek_galla
marek_galla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Douce Provence
Historia pewnego obrazu

Historia pewnego obrazu 9

Historia tego obrazu to historia długiej przyjaźni dwóch marzycieli. Obaj kochają sztukę i obraz Jean-Auguste Ingres „Le bain turque” (1862), przedstwiający intymny, radosny i sensualny świat kobiet. Zobacz więcej
Niezależnie od tego czy lato faktycznie widać za oknem czy nie, człowiek i tak kierowany chyba tylko siłą przyzwyczajenia, aż nogami przebiera na typowo letnie, wakacyjne smaki. I tak jak największym Zobacz więcej
mrowieckaro
mrowieckaro Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zjadłam niebo
WARIACJA NA TEMAT BIGOSU

WARIACJA NA TEMAT BIGOSU 33

Bigos z ciecierzycą, wędzonym tofu i orientalnymi przyprawami podany z domowym chlebem i awokado bigos z grzybami ciecierzyca wędzone tofu papryka wędzona kmin rzymski liście kolendry imbir domowy Zobacz więcej
To nie jest przepis na ziemniaki z kefirem Chcę Wam opowiedzieć historię małych ziemniaczków. Uwielbiam młode ziemniaki z kefirem. Gdy upał daje się we znaki a ja nie mam siły stać przy kuchni, lub po Zobacz więcej
Wariacje na temat naleśników. Naleśniki bezglutenowe. - MODA NA BIO O MNIE O BLOGU ZAPISY NA NEWSLETTER NATURALNE METODY NA ZDROWIE. PROSTE ZDROWE PRZEPISY. ZDROWIE Kontrowersje wokół mleka i dieta Zobacz więcej
Tradycyjne mazurki wielkanocne są na kruchym spodzie i mają słodką masę kajmakową. Dzisiaj przedstawiam wam ciasto inspirowane tradycyjnym mazurkiem. Jednak do jego przygotowania nie potrzebujecie Zobacz więcej
Pyry z gzikiem to danie, które wywodzi się z kuchni wielkopolskiej. Pyry to nic innego jak ziemniaki, a gzik to nazwa twarogu ze śmietaną i szczypiorkiem. W województwie wielkopolskim pyry z gzikiem Zobacz więcej
puszka kukurydzy 20 dag szynki wędzonej (ja użyłam akurat polędwicy sopockiej) główka kapusty pekińskiej (można zamiast kapusty dodać miks sałat z roszponką) szczypiorek (w zależności od upodobania) Zobacz więcej
W ramach cyklu Wielkanocnego nie sposób mi było ominąć potraw z jaj. Takdawniej jak i dzisiaj jaj na Wielkanoczużywa się tyle, że głowa boli od samego myślenia gdyby ktoś wpadł na zupełnie zresztą Zobacz więcej
Pomysł na ekspresowe śniadanie, pewnie podbije serca naszych mężczyzn Jajeczka przysłała nam Lena Nowicka. VN:F [1.9.22_1171] Rating: 10.0/10 (1 vote cast) Wariacje na temat jajka – danie konkursowe, Zobacz więcej
Wariacja na temat wołowiny po burgundzku - Trawka Cytrynowa Trawka Cytrynowa | O jedzeniu ze smakiem Strona główna Indeks przepisów O nas Kontakt WSPÓŁPRACA & PORTFOLIO Wariacja na temat wołowiny Zobacz więcej
Czasami, kiedy jeżdżę sporo po mieście, staram się zatrzymać choć na chwilę, na małą przekąskę w miejscu, w którym jeszcze nie jadłem. Kilka dni temu udało mi się zakręcić w okolicach Arkad, więc Zobacz więcej
„Prawdziwe” są podobno tylko Margherita i Marinara. Dwa lata temu kongres USA uznał pizzę za warzywo. Pomysłowi Polacy niedawno opatentowali innowacyjny karton na pizzę, a właśnie dziś, 09 lutego, Zobacz więcej