portugalska zupa

kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Zupa portugalska

Zupa portugalska 92

1
{{headerMessage}}
Cześć =) Zupa portugalska jest zielona. Tradycyjna caldo verde robiona jest zazwyczaj z dodatkiem pikantnej suszonej kiełbasy chorizo. Tym razem Agnieszka przygotowała wersję drobiową, bez kiełbasy. Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolandminty
PORTUGALSKA ZUPA CALDO VERDE

PORTUGALSKA ZUPA CALDO VERDE 90

1
{{headerMessage}}
Świetna i błyskawiczna portugalska zielona zupa Caldo Verde, której podstawowymi składnikami są ziemniaki, bardzo drobno pokrojona zielona kapusta couve galega(niedostępna w Polsce) oraz pikantna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Zupa portugalska, zwana także "zieloną zupa", to czosnkowa kartoflanka z jarmużem i pikantną kiełbasą. Tradycyjnacaldo verderobiona jest zazwyczaj z dodatkiem pikantnej suszonej kiełbasy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zupę, typową dla portugalskiej kuchni, jadłam w lipcu w Fatimie i muszę przyznać, że skutecznie rozgrzewała wieczorami, gdy temperatura spadała o kilkanaście stopni w porównaniu z tą w ciągu dnia. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
...w polskim wydaniu Toż to niesłychane, że ja - miłośniczka Hiszpanii - najpierw na moim blogu zamieszczam danie kuchni portugalskiej. Nie do końca tak miało być. Pewnego wieczoru przeglądałam moje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W dzisiejszej, nieco opóźnionej odsłonie 'Projektu Zupa' mam dla Was przepis na najpopularniejszą, portugalską zupę - caldo verde. Bazę tej potrawy stanowią ziemniaki oraz kiełbasa, czasem dodawane Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Caldo verde uznawana jest za potrawę regionalną praktycznie w każdym zakątku Portugalii. W poszczególnych regionach smakuje trochę inaczej, ale niezmiennie jest niezbędną pozycją w menu każdej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Prosta zupa zzaledwie kilku łatwodostępnych składników, którą można przygotować bez długiego stania nadgarnkiem. Zainwestuj kilka chwil iprzygotujtę przepyszną portugalską zupę pełną jarmużu! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Caldo verde czyli portugalska zielona zupa z ziemniaków i kapusty. Banalnie prosta w przygotowaniu, a sycąca i rozgrzewająca. Idealna na jesień. Inspiracją był przepis z tej strony. Dokonałam zmian Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie wiem, czy potrzebne Wam danie na rozgrzanie, ale u mnie ostatnio powodzenie mają ziemniaczane, sycące zupy, kremy warzywne i takich kilka znajdzie się na blogu w najbliższym czasie. Szybko się je Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis dostałam od przyjaciółki i wraz z nią robiłam tę zupę - krem :) Składniki: 200 ml oliwy z oliwek 1 duża cebula pół główki czosnku 5 dużych marchewek sól, pieprz czarny pęczek natki pietruszki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Caldo verde to zupa bardzo popularna w Portugalii. Przygotowuje się ją z ziemniaków, chorizo i kapusty włoskiej. Ja użyłam jarmużu, tak jak sugerują niektóre przepisy. Zupa jest gęsta, rozgrzewająca. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis z dedykacją dla Anity :-P Jak kiedyś wreszcie do mnie przyjedzie, to jej zrobię :-) Jak twierdzi Wikipedia, caldo verde jest tradycyjnym daniem na ślubach, urodzinach itp., czasami podawana Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Caldo verde to niemal narodowa zupa Portugalczyków. Często można ją spotkać na rodzinnych uroczystościach: weselach czy urodzinach - podobno jest to też najczęściej wybierana potrawa na pierwszy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Caldo verde to tradycyjna zupa portugalska, która wywodzi się z prowincji Minho i była podawana przede wszystkim na ważnych uroczystościach takich jak święta, wesela i urodziny.Dziś jest to bardzo Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Chorizo

Chorizo 2557

0
{{headerMessage}}
Cześć =) Chorizo to rodzaj pikantnej kiełbasy pochodzącej z półwyspu iberyjskiego. Przeważnie występuje w stanie suszonym, ale bywa chorizo również surowe, używane do potraw gotowanych, jak np. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
a to fotki z imprezy u Psotki. Nieoceniony Janusz Andrasz wykonał kilka dań z wybitnym motywem portugalskim. Powyżej portu-sushi, czyli japoński zawijaniec z rybą portugalską w środku. A poniżej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Konkurs zakończył się wczoraj o północy, zatem czas na wyniki. Przypominam, że pytanie brzmiało: "Czym byś mnie nakarmił/nakarmiła". Propozycje były niezwykle zachęcające i pobudzające kulinarną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od dawna chciałam odtworzyć tę zupę, tylko nie miałam odpowiedniego talerza do prezentacji. Aż wreszcie nadarzyła okazja. W małym sklepiku na Senatorskiej znalazłam przedmiot pożądania. Talerz Zobacz więcej