portugalski

Cześć =) Kurczak po portugalsku, to jedna z moich ulubionych potraw. Jej tajemnica leży w ostrości i kompozycji przypraw oraz prawidłowo przyrządzonym sosie. Suma tych rzeczy daje niesamowity aromat i Zobacz więcej
Bifana to bardzo proste danie portugalskie, na które składa się chrupiąca bułka, wieprzowina oraz musztarda. W kraju swego pochodzenia chętnie spożywana wieczorową porą, jako przerywnik pomiędzy Zobacz więcej
Ostatnio nie mogę przestać myśleć o konieczności wyjazdu do Lizbony. Albo do Porto. Albo do innej Coimbry czy Leirii (jeśli tylko coś tam lata). Myśli są intensywne i niemal już widzę siebie z rodziną Zobacz więcej
Nie kaczka z ryżem, a ryż z kaczką. Tak właśnie ma być. Ryż przeważa ilościowo, ale oba składniki są tu równie ważne i łączą się harmonijnie w jedną całość. W trakcie gotowania miałem lekkie Zobacz więcej
justyna_mojemenu
justyna_mojemenu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Menu
Krewetki po portugalsku

Krewetki po portugalsku 64

Jedną z kulinarnych pamiątek, które można przywieźć z Portugalii są sosy piri piri. W sklepach z portugalskimi produktami są całe półki przetworów z ostrej papryczki, niektóre z nich reklamujące się Zobacz więcej
Kurczę, lubię ryby. Wolę ryby od mięsa i niejednokrotnie pisałam, że chętnie zamienię miejsce zamieszkania jak nie na Australię, to na jeden z krajów śródziemnomorskich. Poza Christiano Ronaldo Zobacz więcej
Caldo verde, czyli "zielony rosół", to chyba najbardziej znana poza Portugalią tamtejsza zupa. Bardzo dobra zupa. Właściwie należy powiedzieć: pyszna! Szczególnie w moim wydaniu ;) Jednocześnie Zobacz więcej
Za niespełna pół roku przygoda życia w Lizbonie, a tymczasem ogromne przygotowanie do tego miesięcznego wyjazdu na praktyki. Podstawą angielski, troszkę portugalski, a przede wszystkim dużo spraw Zobacz więcej
Zanim nie zagłębiłem się w tajniki tradycji kulinarnej Portugalii, wcale nie wydawało mi się, że jest to kuchnia tak bardzo mięsna. A już zupełnie nie podejrzewałem jej o taką miłość do wieprzowiny. Zobacz więcej
Folar de Pascoa Folar de Pascoa, for English scroll down W tamtym roku przygotowałam na Wielkanoc Słodki chlebek z Rumunii, a w tym roku postanowiłam zrobić portugalski słodki chlebek. Przepis oraz Zobacz więcej
Deska portugalskich serów na wakacjach. Portugalia to kraj doskonałych serów, a wakacyjne deski serów na śniadanie, lunch lub kolację to FiK-owa tradycja. Tradycjaniezagrożona nawet wtedy, kiedy z Zobacz więcej
W poprzednim wpisie wspominałam, że uwielbiam norweskie kawiarnie i serwowane w nich tradycyjne skandynawskie wypieki. Bywa jednak, że podczas spacerów po Oslo nachodzi mnie ochota na małą odmianę – Zobacz więcej
Tłusty tydzień: portugalskie faworki z pomarańczą : Nerdy Cookin' Nerdy cookin’ Nerdy walkin’ Nerdy thinkin’ Kuchnia Gdańska Wszystkie wpisy O mnie / współpraca Tłusty tydzień: portugalskie faworki z Zobacz więcej
Miałam ochotę na jakąś pastę rybną, chyba odczuwam już po całej zimie deficyt witaminy D, więc otworzyłam puszkę tajemniczych rybek w oliwie z oliwek, którą kupiłam w portugalskim sklepiku. Nie mam Zobacz więcej
Składniki: 250g mleka 250g śmietany 110g cukru 5 żółtek 1 laska cynamonu skórka z połowy cytryny ciasto francuskie (przepis tu) Ciasto rozwałkować na grubość 3mm, wyciąć z niego krążki o śr. ok. 10cm. Zobacz więcej
Ciasto z cynamonem - portugalskie, idealne do herbaty Portugalia, dzisiaj częściej się kojarzy z urokliwym niewielkim państwem na krańcu Europy, niż potężnym mocarstwem, które kiedyś stanowiła. Zobacz więcej
Racja armii portugalskiej menu 1 to pierwsza racja portugalska, która miałem okazję spróbować. Racje te są dość trudne do kupienia na międzynarodowym rynku, ale widziałem kilka wersji opakowań. Po Zobacz więcej
No i kolejna zupka..rosołek..a jak dodamy koncentrat pomidorowy i śmietanę będzie pomidorówka.Pomysł na taki rosołek znalazłam w książce..nigdy wcześniej do rosołu nie dodawałam skórki i soku z Zobacz więcej
Bolo rei to tradycyjne portugalskie ciasto wypiekane i spożywane w okresie od Bożego Narodzenia do Święta Trzech Króli. Ma ono najczęściej kształt dużego wieńca, bogato udekorowanego szklistymi, Zobacz więcej
Jeśli jeszcze nie lubisz wątróbki to znalazłaś/łeś się w dobrym miejscu bo tej nie można nie lubić. Jest pyszna, aromatyczna, chrupiąca i godna polecenia. W moim domu jada się dużo wątróbki na różne Zobacz więcej