portulaka

ZOBACZ TAKŻE:

Portulaka warzywna ma mięsiste liście i ciekawy orzeźwiająco-ziemisty smak, z wyraźnie wyczuwalnym kwasem szczawiowym. Zazwyczaj przyrządza się ją na ciepło "jakszpinak", ale do sałatek też się nadaje Zobacz więcej
Sałatka na upalne dni, dzisiaj była zamiast obiadu, okazała się być na tyle "zjadliwa", że padło pytanie: a jutro też możesz zrobić coś podobnego? Portulakę mam własną na działce, ale można zastąpić Zobacz więcej
Moja znajomość z portulaką nie pochodzi z Portugalii. Nie pochodzi też z rozległej wiedzy kulinarnej ani zawziętego poszukiwania nowości. Pochodzi za to z własnego ogródka :) Ot, któregoś pięknego Zobacz więcej
Jak spróbowałam tak zasmakowałam. Portulaka raz jeszcze. Tym razem świeże liście ( super orzeźwiający smak) w sałatce z kozim twarogiem. Tu się chwilkę rozpiszę, bo użyłam nie jakiegoś tam twarogu Zobacz więcej
w pole. Buraki liściowe, michunka, zioła wszelkie, piękne ogromne rzepy i między innymi portulaka warzywna. Warzywo podobno bardzo popularne w krajach morza śródziemnego, u nas praktycznie nieznana. Zobacz więcej
Portulakę spróbowałam dzięki Kindze, która przywiozła mi ją z działki mówiąc: „wiem, że to można jeść ale nie wiem jak – zrób coś z tym zielskiem”. No to zrobiłam. Musiałam jednak najpierw trochę się Zobacz więcej
Pesto to ciekawa sprawa....można je zrobić praktycznie każdej zieleniny :) Postanowiłam sprawdzić czy rzeczywiście i tym razem użyłam portulaki czy też semizotu, jak kto woli. Składniki: pomidorki Zobacz więcej
Portulaka Semizotu, tak właśnie nazywa się ta "dziwna" roślina, z której przygotowałam potrawkę. Polska nazwa to portulaka. Prawdopodobnie ta nazwa również nic Wam nie mówi dlatego zrobiłam zdjęcie Zobacz więcej
Pod poprzednim postem zwróciła się do mnie czytelniczka, że sałatka sałatką, ale czort wie jak toto (portulaka warzywna) wygląda na żywo. To znaczy zanim zostanie poddana obróbce cieplnej i wymieszana Zobacz więcej
Autor: thiessa @ 9:16pm, Sobota 25 Czerwiec 2011. rdo: www.cdkitchen.com Portulaka warzywna to zielsko rosnce dziko na bezdroach i piaskach. Jako warzywo popularna w krajach arabskich i Meksyku. Mona Zobacz więcej
Znowu nadaję z ogrodu :) O portulace czytałam w wielu książkach o roślinach dzikorosnących, a teraz mam ją w ogrodzie. Ma grube "mięsiste", zaokrąglone listki i czerwone łodygi. Posiada odświeżający Zobacz więcej
Wszyscy mówią, że jak zioła zakwitną, to już do niczego się nie nadają! NIEPRAWDA! Nie wierzcie w to! Kwitnące zioła można jeść :)Kwiaty ziół smakują równie ziołowo jak listki, a w dodatku ładniej Zobacz więcej
Portulaka pospolita, warzywna (Portulaca oleracea L.)to roślina o drobnych mięsistych liściach, które świetnie pasują do sałatek. Ma lekko orzechowy i kwaskowaty smak, więc stwierdziłam, że będzie Zobacz więcej
było dodanie listów portulaki, które stanowią dodatkowy element, świetnie dopełniający całości. Sałatka z groszku cukrowego, ogórka i portulaki 1-2 garści groszku cukrowego 2 ogórki gruntowe 1 garść Zobacz więcej
Wiosenne nowalijki już pojawiły się, więc czas na sporządzanie sezonowych smakołyków, jak większość robionych na zasadzie przeglądu dostępnych "środków". Dziś moja propozycja, która jak myślę będzie Zobacz więcej
, dojrzewające około 4 miesiące - idealnie komponują się ze świeżym pomidorem malinowym prosto z ogródka, parmezan, żółte sery wędzone...oj było tego od koloru do wyboru! Zaproponuje Wam dzisiaj Zobacz więcej
#Smaki Grecji W dzisiejszych greckich smakach, sałatka po grecku z glistridą / γλιστρίδα w roli głównej. ( O walorach portulaki przeczytasz TUTAJ ). Oprócz zielonego warzywa w skład sałatki wchodzą: Zobacz więcej
jest moim ulubionym. Jego orzechowy smak i mocno maślana konsystencja bardzo mi odpowiadają. A do pieczenia cytrusów zachęcił mnie pewnien kucharz. Podczas pieczenia wydobywa się z nich cukier i Zobacz więcej
Sahur Proziaki + turecki zestaw śniadaniowy Iftar Zupa pomidorwa Börek z mięsem Sałatka z portulaki z białym serem i czarnuszką (NOWOŚĆ) Czytaj więcej » Zobacz więcej
Salatka z semizotu. Skladniki: jajko portulaka (semizotu) pomidor ogorek zielony kapary sol, pieprz, sumak sok z cytryny oliwa Jajko ugotowane na twardo wrzucić do pozostałych składników, dodać sok z Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: