portulakę

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
Portulaka warzywna ma mięsiste liście i ciekawy orzeźwiająco-ziemisty smak, z wyraźnie wyczuwalnym kwasem szczawiowym. Zazwyczaj przyrządza się ją na ciepło "jakszpinak", ale do sałatek też się nadaje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sałatka na upalne dni, dzisiaj była zamiast obiadu, okazała się być na tyle "zjadliwa", że padło pytanie: a jutro też możesz zrobić coś podobnego? Portulakę mam własną na działce, ale można zastąpić Zobacz więcej
Wisienka
Wisienka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Chatka Wiedźmy
Portulaka i śmietankowe jajo

Portulaka i śmietankowe jajo 306

0
{{headerMessage}}
Moja znajomość z portulaką nie pochodzi z Portugalii. Nie pochodzi też z rozległej wiedzy kulinarnej ani zawziętego poszukiwania nowości. Pochodzi za to z własnego ogródka :) Ot, któregoś pięknego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak spróbowałam tak zasmakowałam. Portulaka raz jeszcze. Tym razem świeże liście ( super orzeźwiający smak) w sałatce z kozim twarogiem. Tu się chwilkę rozpiszę, bo użyłam nie jakiegoś tam twarogu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w pole. Buraki liściowe, michunka, zioła wszelkie, piękne ogromne rzepy i między innymi portulaka warzywna. Warzywo podobno bardzo popularne w krajach morza śródziemnego, u nas praktycznie nieznana. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Portulakę spróbowałam dzięki Kindze, która przywiozła mi ją z działki mówiąc: „wiem, że to można jeść ale nie wiem jak – zrób coś z tym zielskiem”. No to zrobiłam. Musiałam jednak najpierw trochę się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pesto to ciekawa sprawa....można je zrobić praktycznie każdej zieleniny :) Postanowiłam sprawdzić czy rzeczywiście i tym razem użyłam portulaki czy też semizotu, jak kto woli. Składniki: pomidorki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Portulaka Semizotu, tak właśnie nazywa się ta "dziwna" roślina, z której przygotowałam potrawkę. Polska nazwa to portulaka. Prawdopodobnie ta nazwa również nic Wam nie mówi dlatego zrobiłam zdjęcie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pod poprzednim postem zwróciła się do mnie czytelniczka, że sałatka sałatką, ale czort wie jak toto (portulaka warzywna) wygląda na żywo. To znaczy zanim zostanie poddana obróbce cieplnej i wymieszana Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Autor: thiessa @ 9:16pm, Sobota 25 Czerwiec 2011. rdo: www.cdkitchen.com Portulaka warzywna to zielsko rosnce dziko na bezdroach i piaskach. Jako warzywo popularna w krajach arabskich i Meksyku. Mona Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Znowu nadaję z ogrodu :) O portulace czytałam w wielu książkach o roślinach dzikorosnących, a teraz mam ją w ogrodzie. Ma grube "mięsiste", zaokrąglone listki i czerwone łodygi. Posiada odświeżający Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wszyscy mówią, że jak zioła zakwitną, to już do niczego się nie nadają! NIEPRAWDA! Nie wierzcie w to! Kwitnące zioła można jeść :)Kwiaty ziół smakują równie ziołowo jak listki, a w dodatku ładniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Portulaka pospolita, warzywna (Portulaca oleracea L.)to roślina o drobnych mięsistych liściach, które świetnie pasują do sałatek. Ma lekko orzechowy i kwaskowaty smak, więc stwierdziłam, że będzie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
było dodanie listów portulaki, które stanowią dodatkowy element, świetnie dopełniający całości. Sałatka z groszku cukrowego, ogórka i portulaki 1-2 garści groszku cukrowego 2 ogórki gruntowe 1 garść Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wiosenne nowalijki już pojawiły się, więc czas na sporządzanie sezonowych smakołyków, jak większość robionych na zasadzie przeglądu dostępnych "środków". Dziś moja propozycja, która jak myślę będzie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Nie mogę powiedzieć, że całkowicie, tylko dlatego, że nie potrafię sobie odmówić od czasu do czasu, takich rarytasów jak ten ser (ale dosłownie odrobinę, raz, dwa razy w miesiącu ;)). No to do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, dojrzewające około 4 miesiące - idealnie komponują się ze świeżym pomidorem malinowym prosto z ogródka, parmezan, żółte sery wędzone...oj było tego od koloru do wyboru! Zaproponuje Wam dzisiaj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
#Smaki Grecji W dzisiejszych greckich smakach, sałatka po grecku z glistridą / γλιστρίδα w roli głównej. ( O walorach portulaki przeczytasz TUTAJ ). Oprócz zielonego warzywa w skład sałatki wchodzą: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
gotuje jak szparagi. Jest pyszna i zdrowa, oczyszcza, ma dużo witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych, pomaga w leczeniu nadciśnienia i cukrzycy. Kiedy tylko nadarzyła się okazja, aby ją kupić, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sahur Proziaki + turecki zestaw śniadaniowy Iftar Zupa pomidorwa Börek z mięsem Sałatka z portulaki z białym serem i czarnuszką (NOWOŚĆ) Czytaj więcej » Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: