porzeczki na zimę

Znam osoby, które przeraża ilość cukru, jaką trzeba zakupić aby zrobić przetwory na zimę. Jednak nie do wszystkiego jest on potrzebny. Od kilku już lat robię taki kompot, sok z porzeczkami, zarówno Zobacz więcej
Kompot z czerwonej porzeczki na zimę Tu chyba komentarz zbędny. Kompoty wracają do łask a i zimą ma się ochotę na odrobinę lata :) Składniki : czerwona porzeczka litr wody 1 szklanka cukru Wodę Zobacz więcej
Wczorajszy dzień spędziłam na działce zbierając dobro natury. Przywiozłam ze sobą między innymi czerwoną porzeczkę z której przygotowałam od razu kompot na zimę. Spodziewajcie się również innym Zobacz więcej
Nie lubię czarnej porzeczki. Po prostu nie cierpię jej, jak jest świeża. Sam zapach mnie odpycha, nie wspominając o smaku. Jednak kocham czarną porzeczkę przetworzoną. Dżemy soki, kompoty, w ciastach, Zobacz więcej
Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie czarnej porzeczki w soku własnym na zimę, tak przygotowaną porzeczkę można użyć do przygotowania deserów, ciast, jogurtu porzeczkowego itp.. Będziemy Zobacz więcej
Mam wiaderko porzeczek, własnych działkowych. Co by tu z nimi zrobić??? Hhmmm... Jest wieczór, a ja całodniowym działkowaniem jestem zmęczona, więc jedyny pomysł na szybkie przerobienie owoców to sok! Zobacz więcej
Miałam w tym roku nie robić za dużo przetworów, ale po ostatniej wizycie u Teściów musiałam lekko zweryfikować swoje plany. Dostałam piękną czerwoną i czarną porzeczkę oraz czerwony agrest. Dojrzałe, Zobacz więcej
W tym roku zdradziłam Wam już przepis na domowy sok z czerwonej porzeczki , dziś zapraszam na galaretkę z czerwonej porzeczki, a na dniach pojawią się też m.in. galaretka z czarnej porzeczki oraz Zobacz więcej
Lubicie porzeczki ? Ja przyznaję, że czerwone od zawsze bardzo mi smakowały- i to nawet prosto z krzaczka, białe poznałam dopiero kilka lat temu, a za czarnymi długo nie przepadałam. Zawsze lubiłam Zobacz więcej
Kompot z czarnej porzeczki i agrestu na zimę Kompot agrestowo - porzeczkowy robię co roku, bo lubię to połączenie owoców. Ponadto i porzeczki i agresty zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje i Zobacz więcej
Ostatnio obiecałam Wam przepisy na przetwory z porzeczek. I właśnie dlatego dzisiaj mam dla Was nie jeden, ale dwa przepisy na zamknięcie smaków lata w słoiku. Będzie zdrowo, rozgrzewająco i jak Zobacz więcej
Składniki: 1 kg jabłka, 1 kg PORZECZKI CZERWONE, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka sok z cytryny jabłka obrać ze skórki i pokroić na kostkę porzeczki obrać z gałązek - dobra rada na obranie porzeczek Zobacz więcej
Zalewa: 2 litry wody 1 kg cukru Porzeczki oddzielamy od szypułek, myjemy i przekładamy do słoików. Zalewamy wrzącą zalewą i zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem. Gotowe. SMACZNEGO Zobacz więcej
Czerwona porzeczka sprawia mi problem :) I nie jest to problem natury kulinarnej, a problem natury językowej... bo tak się zastanawiam - na logikę sok robi się z czerwonych porzeczek - jakby nie Zobacz więcej
Anika14 lipca 2013 15:15 A ja dziś będę piekła rożki z dżemem porzeczkowym, ale jeszcze skorzystam ze słoiczków z roku poprzedniego, bo mi zostało kilka. a dzem jest twardy, więc śmiało mozna stosować Zobacz więcej
Uwielbiam sezon porzeczkowy, szczególnie w upalne dni gdyż ich kwaskowaty smak zapewnia nam lekkie orzeźwienie. Idealnie komponują się z wszelkiego rodzaju deserami. Warto zatem sporządzić zapasy, aby Zobacz więcej
Pisałam wam dziś rano jakimi dobrociami zostałam obdarowana :) Wiedziałam, że pierwsze co z nich zrobię to kompot, bo uwielbiam jego smak. Oskubane i umyte porzeczki do słoików, trochę cukru, wody, Zobacz więcej
Dżem z czerwonej porzeczki ma bardzo bogaty aromat, smak i apetyczny wygląd. Jego walory odżywcze - ogromne, jak u wszystkich porzeczek. Podzielę się moim sposobem przygotowania, bez dżemiksów, Zobacz więcej
Kolejny rok mam tyle czerwonej porzeczki, że czasu mało aby w całości ją przerobić. Na szczęście znajomi trochę wzięli a i sąsiadka wyraziła chęć zabrania kilku misek :) A ja zostałam ponownie Zobacz więcej
niedziela, 20 maja 2012 Kochani Czytelnicy,zapraszam pod nowy adres:Ten blog zostaje otwarty i taki już będzie, ale nowe wpisy pojawiać się będą pod nowym adresem.Zapraszam! czwartek, 17 maja 2012 Zobacz więcej