poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne

WArabii Saudyjskiejróżne gatunki kardamonu czyli zielony (najbardziej popularny w Polsce), biały i czarny można kupić dosłownie wszędzie. Kardamon jest tutaj dostępny w trzech formach: całe strąki, Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Sambar, Sambhar

Sambar, Sambhar 175

0
lub zupy składająca się z tamarynowca, grochu i różnych przypraw, popularna w południowych regionach Indii. Skład przypraw i poszczególnych składników zależy od indywidualnych smaków, to tak jak z Zobacz więcej
, niestety, nie do wykonania w domowych warunkach... chyba żeby rozgrzać taki kamień na żywym ogniu, np. na grillu - w domowych piekarnikach mamy za niską temperaturę. Na początku jednak zostałyśmy Zobacz więcej
DeeDeeLicious
DeeDeeLicious Obserwuj blogaObserwujesz bloga
DeeDeeLicious
Ja pierniczę!

Ja pierniczę! 80

0
należy tu poświęcić przyprawie do piernika. W przedświątecznym okresie ze sklepowych półek łypią na nas kolorowym, opakowaniowym okiem setki torebek od różnych producentów. Warto zatrzymać się na Zobacz więcej
w sklepie. Cały proces powinien zająć nam około 2 dni w zależności od rodzaju i wielkości owoców. Przed dodaniem do herbaty rozdrabniamy je na małe kawałki - ja zrobiłam to w młynku do kawy - Zobacz więcej
40 g ksylitolu lub syropu z agawy albo 30 kropel stewii fluid M szczypta imbiru lub goździków W szczypta soli D 140 g mąki pszennej O 2 łyżki kakao lub karobu 50-100 g gorzkiej czekolady (używam Zobacz więcej
( A, E, witamin z gupy B) i minerałów (magnezu, cynku, potasu, żelaza, wapia, fosforu, selenu). Ilość i rodzaj poszczególnych wartości odżywczych różni się w zależności od rodzaju orzechów i Zobacz więcej
arabskiego i oznacza leki. W odróżnieniu od na przykład indyjskiej garam masala, irańska advieh nie zawiera chili. W kuchni irańskiej nie gotuje się ostro, może z wyjątkiem południa kraju. Istnieją Zobacz więcej
pomidorów (400g); w sezonie - ok. 1/2 kg świeżych dojrzałych pomidorów 3 łyżki masła klarowanego mała laska kory cynamonu 5 strąków zielonego kardamonu najpierw uprażone na suchej patelni, po czym Zobacz więcej
zupełnie różne ma imię. Przybierająca postać cudownie aromatycznych, dojrzałych w słońcu owoców, wielu odmian orzechów, puddingów, kremów i słodkich syropów – taka, która dosłownie „zakleja” gardło. Zobacz więcej
KlaraFina
KlaraFina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna czytelnia
Palikot w kuchni

Palikot w kuchni 344

0
W ostatnim czasie mieliśmy prawdziwy wysyp książek kulinarnych sygnowanych przez różnej maści gwiazdy i znane osobistości. O niektórych już pisałam, inne czekają na swoją kolej. Głośno było o książce Zobacz więcej
nazwy to: chińska botwina, chińska biała kapusta, pak choi, bok choy. Można zastąpić: botwinką selerem naciowym, który ze zwględu na silny aromat trzeba stosować bardzo ostrożnie Kardamon - czym go Zobacz więcej
jakby nie czują w ogóle tematu. Moje poszukiwania kawy w Katmandu zmarnowały sporo czasu ale czego się nie robi dla najważniejszego z nałogów. Mieszkałam tam w sumie w trzech różnych częściach miasta Zobacz więcej
było tak sobie wędrować po różnej klasy lokalach, próbować, porównywać, podpatrywać pomys... 1 dzień temu Cooker.NET - Ricette del giorno Focaccia Cotta in Padella - E' estate, e diciamo la verità, Zobacz więcej
... 3 dni temu w mojej kuchni ciasto 3 w 1 - *Składniki* - 5 żółtek - 1 jajko - szczypta soli - 60g mleka - 50g olej kukurydziany - 70g mąki - 5 białek - 80g cukru - 1/2 ... 3 dni temu Kwestia Smaku Zobacz więcej