Przepis na poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne

WArabii Saudyjskiejróżne gatunki kardamonu czyli zielony (najbardziej popularny w Polsce), biały i czarny można kupić dosłownie wszędzie. Kardamon jest tutaj dostępny w trzech formach: całe strąki, Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog
Sambar, Sambhar

Sambar, Sambhar 192

Sambar, Sambhar - to bardzo popularna w Indiach przyprawa o niezwykłym smaku i aromacie, to mieszanka, która zawiera takie przyprawy jak kolendra, kurkuma, kardamon, kumin, kminek, sól, pieprz, Zobacz więcej
Już po raz drugi zostałam zaproszona przez Hotel Andel`s i Restaurację Delight na warsztaty kulinarne. Poprzednim razem, pół roku temu, zajmowaliśmy się dietetycznymi sałatkami, natomiast teraz Szef Zobacz więcej
DeeDeeLicious
DeeDeeLicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
DeeDeeLicious
Ja pierniczę!

Ja pierniczę! 83

Ho ho ho!!! Chyba jeszcze zbyt wcześnie na ubieranie choinki, ale teraz jest za to idealny czas, żeby zacząć wprowadzać się w świąteczny nastrój piekąc aromatyczne pierniczki!!! Te, z przepisu poniżej Zobacz więcej
Dynia dyni nierówna. Jeśli mówisz, że nie lubisz dyni, to znaczy, że nie jadłeś jeszcze tej, która ci naprawdę smakuje. Bo z dynią jak z jabłkiem - każdy jej rodzaj jest inny, różnie wygląda, posiada Zobacz więcej
Pewnie każdemu z nas zdarzyła się sytuacja, że dostaliśmy od znajomych przepis na super jedzonko, tylko...... za cholerę nie mogliśmy nigdzie kupić jakiegoś składnika. Nam się to przytrafiało Zobacz więcej
KlaraFina
KlaraFina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna czytelnia
Palikot w kuchni

Palikot w kuchni 377

W ostatnim czasie mieliśmy prawdziwy wysyp książek kulinarnych sygnowanych przez różnej maści gwiazdy i znane osobistości. O niektórych już pisałam, inne czekają na swoją kolej. Głośno było o książce Zobacz więcej
Rozpoczynam dzisiaj cykl wpisów o kuchni irańskiej, która jest ważną częścią tego blogu od jego powstania. Teraz chciałabym przybliżyć wszystkim czytelnikom szczegóły dotyczące historii tej kuchni Zobacz więcej
Egipt, kulinarnie. Figi, daktyle, syropy i morze bakalii, czyli o słodyczy, która przenosi prosto do nieba. Witam w kolejnej części mojej kulinarnej podróży w egipskie rejony. Tym razem pisać będę o Zobacz więcej
Od zawsze uwielbiałam piec ciasteczka zczekoladą. Zawsze korzystałam ztego samego przepisu, robiąc od razu kilka porcji iczasem zamieniając czekoladę na orzechy, pestki lub rodzynki. Teraz, kiedy Zobacz więcej
Mieszanki bakaliowe - nie tylko dla studentów O mnie Przepisy przepisy podstawowe śniadania zupy dania główne lunch na wynos dipy, dressingi i sosy sałatki i surówki napoje i koktajle przetwory na Zobacz więcej
W sezonie na młode ziemniaki warto wypróbować różne przepisy z ich wykorzystaniem, korzystając z dobroci lata (i podając młode ziemniaki inaczej niż z koperkiem lub zsiadłym mlekiem :)). Na blogu Eat Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Shoarma

Shoarma 2779

Shoarma, często nazywana shawarma to bliskowschodnia potrawa z mięsa opiekanego na obrotowym rożnie. Jej tureckim odpowiednikiem jest kebab, a Greckim - Gyros. Mięso jest marynowane w różnych Zobacz więcej
W sezonie na młode ziemniaki warto wypróbować różne przepisy z ich wykorzystaniem, korzystając z dobroci lata (i podając młode ziemniaki inaczej niż z koperkiem lub zsiadłym mlekiem :)). Na blogu Eat Zobacz więcej
Martyna_
Martyna_ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
breakfast of dreams
.951. kardamon

.951. kardamon 67

~owsianka na mleku sojowym z kardamonem, bananem (część rozgnieciona widelcem i dodana podczas gotowania) i kremem migdałowym~ Chyba jestem uzależniona od różnego rodzaju kremów "smarowideł"... :x Zobacz więcej
Uwielbiam domową granolę. Robię zawsze wielki słój, który znika w zastraszającym tempie. Zimą jadamy ją z podgrzanym mlekiem roślinnym, a w lecie z musami owocami czy jogurtem. Zawsze robię dwie Zobacz więcej
Al's kitchen
Al's kitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AL's kitchen
Zróbże sobie herbatę!

Zróbże sobie herbatę! 93

Przygotowanie mieszanki własnej herbaty w domu jest dziecinnie proste. Wymaga za to sporo czasu ze względu na konieczność nazrywania własnych ziół, kwiatów czy wysuszenia owoców. Dlatego najlepiej Zobacz więcej
Rozpoczęło się od musu jabłkowego przygotowanego w sposób dosyć klasyczny (przepis tutaj), czyli z cynamonem i goździkami. Robię go sukcesywnie po parę słoiczków i równie sukcesywnie znika, a do zimy Zobacz więcej
Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu Dostałam świetny rondel od firmy SILESJA postanowiłam go wypróbować i zobaczyć jak moje gołąbki wyjadą z niego . Pierwszy raz przygotowywałam gołąbki wołowe . Zobacz więcej
Są rzeczy dobre i są rzeczy wyjątkowe. Do tych drugich zalicza się ten sernik. Jest wyjątkowo smaczny, co potwierdził czas w jakim zniknął ze stołu. Ślina wszystkim cieknie na samą myśl oserniku, więc Zobacz więcej