potrawa z koziej brody

Dzień dobry! Dziś będzie o niezwykłym grzybie, pierwszy raz miałam okazję go zobaczyć na własne oczy i ugotować. Chodzi o kozią brodę znaną również pod nazwą siedzuń sosnowy lub szmaciak gałęzisty. Zobacz więcej
mikkac8504
mikkac8504 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Italianizzato
Czy Medyceusze nosili brody?

Czy Medyceusze nosili brody? 11

I Medici, Masters of Florence Tak jak Polska miała swojego Kazimierza Wielkiego, który zastał ją drewnianą, a zostawił murowaną, tak rzec by można, że miała Florencja swojego Cosimo de’ Medici. Na Zobacz więcej
Końcówka urlopu nieco melancholijna. Mętlik myśli na różne tematy, lekkie zagubienie, ciągłe szukanie sposobu na to, aby dać głowie odpocząć od myślówki... Do tego wszystkiego aura sierpniowa daleka Zobacz więcej
Smakoszy szlachetnych grzybów przekonywać nie będziemy, a ciekawych zachęcamy.W Polsce pod ochroną, ale że blisko granicy mieszkamy... Składniki 400 g świeżych grzybów masło klarowane sól pieprz 4 Zobacz więcej
Kozia broda, zwana także szmaciakiem czy siedzuniem sosnowym, do października 2014 była w Polsce chroniona i aby cieszyć się jej smakiem, trzeba się było wybrać np. na Słowację. Pewnie dlatego nie Zobacz więcej
Już nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np. ogórkami. Składniki 1 duża, Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Tarta z kozią brodą i porem

Tarta z kozią brodą i porem 507

Tarta z kozią brodą. Ten tytuł niejedną osobę pewnie zdziwi bo pozornie wcale nie brzmi zachęcająco. A wspomniana kozia broda to nic innego jak siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty czyli bardzo Zobacz więcej
Kochani, tak jak wczoraj wspominałem, sezon na szparagi pomału dobiega końca. W sklepach jeszcze są oferowane szparagi, wybierając je zwróćmy uwagę aby końcówki były jak najmniej zdrewniałe. Im Zobacz więcej
I dziś dalej jesteśmy we Włoszech. Polenta (wł. polenta z łac. pollenta) to włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki Zobacz więcej
magda_1308
magda_1308 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łycha smaków
Sałatka z kozim serem

Sałatka z kozim serem 65

Latem nie mamy ochoty na gotowanie i jedzenie ciężkostrawnych posiłków. Proponuję szybką sałatkę idealną na gorące dni. Potrzebne składniki: garść bazylii 2 pomidory 1 ser kozi typu feta 2 łyżki Zobacz więcej
Wszyscy kochamy grillowanie. Jest to świetny sposób na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu wraz z rodziną czy znajomymi. Kiełbaski, karkówka, szaszłyki, grzanki i wiele innych przysmaków Zobacz więcej
Kolejną nową książką, która uzupełnia moją kolekcję kulinarną to książka "Dania i potrawy z ziemniaków Siostry Marii" wydawnictwa Martel. Ziemniaki, kartofle, pyry- to inny region to inna nazwa, ale Zobacz więcej
"Siostra Maria- Dania i potrawy z grilla" wydawnictwa Martel to kolejna książka z serii Siostry Marii. W tej serii każdy znajdzie coś dla siebie ciekawego, od przepisów na ciastka, ciasta, desery, są Zobacz więcej
Ci co śledzą gotuj się do gotowania na FB wiedzą, że od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką ultra wspaniałego blender marki BOSCH, w którym absolutnie i po uszy się zakochałam. Jego wszechstronność Zobacz więcej
Wielkanocne potrawy z Marco Ghia - warsztaty kulinarne Ostatnią sobotę przed Wielkanocą spędziłam na pysznych warsztatach zorganizowanych wAkademii Kulinarnej Whirlpool, która znajduje się na Zobacz więcej
Bardzo rzadko oglądam tv, słucham jedynie muzycznego radia. Ale kiedy już zdarzy mi się widzieć co świat produkuje, nabieram coraz większego zniechęcenia. Tak jest, kiedy patrzę na bulgocące emocje Zobacz więcej
Tym co regularnie do mnie zaglądają to Siostry Marii nie muszę im przedstawiać, bo już opisywałam kilka jej książek :) Dzisiaj chciałabym Wam pokazać książkę, która jakiś czas temu wyszła z drukarni z Zobacz więcej
Kropla Oliwy
Kropla Oliwy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kropla Oliwy
Szparagi z kozim serem

Szparagi z kozim serem 31

Prostota jest piękna i smaczna. Wcale nie trzeba miliona składników, żeby osiągnąć coś idealnego. Ja użyłam dziś dwóch super składników, szparagów i koziego sera. No cóż.. jest pysznie! Nic dodać, nic Zobacz więcej
Piękne, a zarazem proste wzornictwo nawiązujące do klasycznej brytfanny przełożone na garnek rzymski Trend. Nowy garnek rzymski Trend został zaprezentowany po raz pierwszy w lutym na targach Ambiente Zobacz więcej
Pozostaję w klimacie kuchni amerykańskiej i dań jednogarnkowych, które znakomicie smakują po przegryzieniu smaków i odgrzaniu następnego dnia. Gumbo ma tyle odsłon, ile kuchni domowych, w których się Zobacz więcej