potrawa z rydzy

Kochani, tak jak wczoraj wspominałem, sezon na szparagi pomału dobiega końca. W sklepach jeszcze są oferowane szparagi, wybierając je zwróćmy uwagę aby końcówki były jak najmniej zdrewniałe. Im Zobacz więcej
I dziś dalej jesteśmy we Włoszech. Polenta (wł. polenta z łac. pollenta) to włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki Zobacz więcej
"Siostra Maria- Dania i potrawy z grilla" wydawnictwa Martel to kolejna książka z serii Siostry Marii. W tej serii każdy znajdzie coś dla siebie ciekawego, od przepisów na ciastka, ciasta, desery, są Zobacz więcej
Kolejną nową książką, która uzupełnia moją kolekcję kulinarną to książka "Dania i potrawy z ziemniaków Siostry Marii" wydawnictwa Martel. Ziemniaki, kartofle, pyry- to inny region to inna nazwa, ale Zobacz więcej
Wszyscy kochamy grillowanie. Jest to świetny sposób na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu wraz z rodziną czy znajomymi. Kiełbaski, karkówka, szaszłyki, grzanki i wiele innych przysmaków Zobacz więcej
Ci co śledzą gotuj się do gotowania na FB wiedzą, że od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką ultra wspaniałego blender marki BOSCH, w którym absolutnie i po uszy się zakochałam. Jego wszechstronność Zobacz więcej
Tym co regularnie do mnie zaglądają to Siostry Marii nie muszę im przedstawiać, bo już opisywałam kilka jej książek :) Dzisiaj chciałabym Wam pokazać książkę, która jakiś czas temu wyszła z drukarni z Zobacz więcej
Wielkanocne potrawy z Marco Ghia - warsztaty kulinarne Ostatnią sobotę przed Wielkanocą spędziłam na pysznych warsztatach zorganizowanych wAkademii Kulinarnej Whirlpool, która znajduje się na Zobacz więcej
Piękne, a zarazem proste wzornictwo nawiązujące do klasycznej brytfanny przełożone na garnek rzymski Trend. Nowy garnek rzymski Trend został zaprezentowany po raz pierwszy w lutym na targach Ambiente Zobacz więcej
Moja szalona znajoma Madzia przytargała mi dzisiaj z lasu piękne rude rydze, co jak wiadomo bardzo mnie ucieszyło, bo marynować to ja lubię i to bardzo!, tak więc bardzo dziękuję!. Zrobiłam dzisiaj Zobacz więcej
Pozostaję w klimacie kuchni amerykańskiej i dań jednogarnkowych, które znakomicie smakują po przegryzieniu smaków i odgrzaniu następnego dnia. Gumbo ma tyle odsłon, ile kuchni domowych, w których się Zobacz więcej
Kaczka z pomarańczami z „najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej” Marty Norkowskiej, z 1904 roku. Kaczka, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 250-300 ml bulionu, sól, pieprz, 1 łyżeczka skórki otartej z Zobacz więcej
Myślę, że każda domowa gospodyni sięgając po książkę kulinarną pragnie, aby zawierała ona przepisy codzienne, idealne na domowe obiady, świąteczne rodzinne przyjęcia, a do tego proste, smaczne i bez Zobacz więcej
Przeglądając moją biblioteczkę ze starymi książkami kucharskimi, trafiłam na przepis na potrawę z kaczek z pomarańczowym sosem, w „730 obiadów”Makarego. Przepis wydał mi się zaskakujący – prostotą i Zobacz więcej
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slow Foodzik
Smażone rydze.

Smażone rydze. 10570

Trwa odwieczny spór czy smaczniejszy jest rydz czy borowik. A Wy jak sądzicie? Ja uważam, że rydz smaczniejszy.Najczęściej spotkamy go marynowanego w occie, ale jak pojawią się świeże to zawsze je Zobacz więcej
katemi
katemi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pod beskidzkim niebem
Rydze z patelni

Rydze z patelni 3737

I tu zdradzę Wam sekret… Wydawać by się mogło, że skoro mieszkam w Beskidzie Niskim – Rydzowym Królestwie, muszę często zajadać się rydzami. Otóż… nie do końca Rydze jadam dosłownie kilka razy w roku, Zobacz więcej
2 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej) 2 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól olej Ziemniaki zmielić, wyrzucić na stolnicę, dodać oba rodzaje mąki, sól i wbić jajka, Zobacz więcej
Tofucznica to przykład nazwy, która odstrasza bardziej niż „bycze jądra w sosie własnym”. No ale cóż zrobić, skoro tofucznica jest pyszna? Przełknąć nazwę i gotować! Jeśli ktoś ma propozycje na lepszą Zobacz więcej
Nigra
Nigra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Nigry czyli knuję i gotuję
Smażone rydze

Smażone rydze 9111

3-4 rydze na jednego człowieka 1 łyżeczka masła oliwa 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól i pieprz Rydze oczyściłam i umyłam. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy zarumieniłam wyciśnięty Zobacz więcej
MaryJane
MaryJane Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chilli Plate
Zupa z rydzy

Zupa z rydzy 2328

Zupa z rydzy to mój eksperyment kulinarny - i choć budził moje wątpliwości, ostatecznie zakończył się sukcesem. I to chyba już ostatni przepis "rydzowy" w tym sezonie. Potrzebujemy: 300g rydzy 2l Zobacz więcej