potrawa z rydzy

Składniki: kilka rydzów (jak na zdjęciu) solidna łyżka masła (prawdziwego!) ząbek czosnku sól Rydze oczyścić pędzelkiem, jeśli są bardzo przybrudzone - szybko umyć i osuszyć. Na patelni roztopić Zobacz więcej
Mimo, iż nie przepadam za imprezami plenerowymi i podawanymi w ich trakcie potrawami (siłą rzeczy niezbyt wyrafinowanymi i robionymi na tzw. „ilość”, średnio licząc się z jakością) – to jednak na Zobacz więcej
Wykorzystując końcówkę sezonu grzybowego , przygotowałam coś szybkiego i mega grzybowego. Oszczędność składników i przypraw wydobywa z potrawy to co najlepsze- smak rydza i lasu . Smażone rydze z Zobacz więcej
Ryby morskie, w tym śledzie znajdują się na liście potraw, które powinny często gościć na moim stole. Ażeby nie było nudno trzeba podawać je w różnej postaci – u mnie najczęściej są to sałatki, w Zobacz więcej
by odpoczęły. Moje Szczęście natomiast wzięło się za grzyby. Mieszanka była to leśna poprzymrozkowa - zielonki i rydze. Skrojone poszły na suchą patelnię by nadmiar wody oddać, potem dostały świeżego Zobacz więcej
Jemy Pijemy : ROCH - Widzę to tak (Oficjalny klip) Jemy Pijemy przepisy, smaki, jedzenie, potrawy, drinki, koktajle, kuchnia, przyprawy, Strony O mnie słów kilka Miejsca i ich smaki wtorek, 14 Zobacz więcej
Rydzom wystarczy zazwyczaj tylko patelnia i masło, ale nie stronią one również od bardziej wyszukanego towarzystwa. Smażone rydze są znakomite, kiedy więc udało mi się je upolować (metodą na Zobacz więcej
pierwszy z przepisów na rydze. Teraz, kiedy już po rydzach nie ma śladu, możecie użyć np. namoczonych wcześniej grzybów shitake. W przepisach, w których wykorzystywałam świeże podgrzybki można Zobacz więcej
przystawką, -jako dodatek do drugich dań, - jako przystawka na koktajlowych, świątecznych przyjęciach - na kanapki do pracy, w podróż zamiast wędliny. Takie pieczarki i inne grzyby twarde: rydze, Zobacz więcej
Rydze to jedne z nielicznych grzybów, które lubię. I muszę Wam powiedzieć, że jestem pod tym względem szczęściarą. Mam bowiem dostawcę rydzów, który z chęcią mi je prezentuje w ilościach wręcz Zobacz więcej
katemi
katemi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pod beskidzkim niebem
Gotujemy!

Gotujemy! 148

0
Przepisy strona główna beskid niski przepisy prasa stary dom zdrojowy święto rydza tapety ZetPeTy Zdrojowa Spiżarka BIULETYN środa, 14 listopada 2012 Gotujemy! Drodzy Czytelnicy! 17 listopada (sobota) Zobacz więcej
należy potrawy zarazem niesmaczne i niezdrowe, natomiast potrawy zarazem smaczne i zdrowe w ogóle nie występują w przyrodzie. Powyższe stawia pod znakiem zapytania teorię ewolucji i stanowi pośredni Zobacz więcej
Risotto z rydzami na zachętę. Wiem, że niełatwo o rydze. Nawet na straganach trudno je wypatrzeć. Ale może uda wam się je zdobyć, tym bardziej, że obecny rok jest dla nich wyjątkowo łaskawy. Zobacz więcej
przeczytacie tutaj. Już jutro 7 września odbywa się w PiszuRegionalny Festiwal Runa Leśnego, zaś za tydzień w Ostródzie Regionalny Festiwal Potraw z Ziemniaków. Więcej informacji o obu imprezach Zobacz więcej
nie jest z Dijon- fabryka została zamknięta w 2008. Ja użyłem musztardy Dijon z Chevigny-Saint-Sauveur.) - miseczka świeżo startego sera gruyère. (ponieważ potrawa jest francuska użyłem francuskiego Zobacz więcej
dynie i soczyste winogrona. Nie zabrakło też grzybów. Ja najbardziej lubię rydze smażone na maśle, które sąpotrawąprostą, ale genialną. Wzrok przyciągał też stragan z misternymi rzeźbami z owoców i Zobacz więcej
wnętrz. Potrawy w Restauracji Belvedere przygotowywane są pod okiem Szefa Kuchni Adama Komara, który tworzy autorską, współczesną kuchnię polską. W jesiennej karcie menu pojawiają się znanew Zobacz więcej
27 września miałam okazję uczestniczyć w Święcie Rydza organizowanego w Wysowej - Zdroju. Moja wizyta nie była jednak związana ze zwiedzaniem, lecz z przeprowadzeniem warsztatów dla dzieci i dorosłych Zobacz więcej