potrawa ze szmaciaka

Szmaciak to pyszny grzyb znaleziony przeze mnie pierwszy raz w tym roku ale najsmaczniejszy bez dwóch zdań. Zrobiłam z niego już "schabowego" a tym razem wpakowałam go do gara razem z cukinią. Dobry Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem 7177

Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u Zobacz więcej
Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na Zobacz więcej
Siedzuń sosnowy to grzyb który jest najsmaczniejszy jaki jadłam oprócz borowików oczywiście. Chowa się przy nim czubajka kania czy "kurczakowy grzyb" żółciak siarkowy. Jest przepyszny a Ci co nie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Siedzuń vel szmaciak

Siedzuń vel szmaciak 13712

Siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty Sparassis Crispa to bardzo ciekawy mieszkaniec naszych lasów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ PRZEPIS Zobacz więcej
Przepis na ciasto i sos podałam w dwóch poprzednich postach. Farsz: 3 duże suszone grzyby szmaciaki gałęziste ( te przywiozłam z Chin ale w Warszawie można dostać np. na Marywilskiej u Wietnamczyków), Zobacz więcej
Nawet nie wiecie z jaką przyjemnością zjadłam kilka dni temu dużą porcję tej kremowej zupy z dodatkiem szmaciaka. Aromatyczna, gęsta, i taka smaczna, że aż na samo wspomnienie ślinka mi leci. I z Zobacz więcej
Zupa z archiwum bo w tym roku nie udało się wyskoczyć na Słowację w celu nazbierania szmaciaka a w Polsce jest pod ścisłą ochroną. Pisałam już o tym grzybku w przepisie na cukinię ze szmaciakiem i Zobacz więcej
Wspaniałe grzyby (chronione w Polsce) zdobyłam będąc w Chinach. Nie wiedziałam co kupuję, ale leżały między grzybami i glonami więc skuszona ich ciekawym wyglądem zaryzykowałam. I nie żałuję ! Do Zobacz więcej
Bardzo często w swoich przepisach używam odżywek białkowych, zawsze jednak jest to białko serwatkowe (WPC). Pod każdym przepisem z użyciem białka dostaję masę zapytań odnośnie tego składnika w moich Zobacz więcej
Lubicie selera? Ja bardzo, ale Żarłoczki za nim nie przepadają. Z zupy, szczególnie jak jest rozdrobniony razem z innymi warzywami, to nie wygrzebują. Ale np. surówki z selera nie lubią a ja mogę Zobacz więcej
Prosta sałatka na zimę z kapusty, marchwi i chrzanu, a szmaciak na dokładkę - Przetwory zimowe - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Prosta sałatka na zimę z Zobacz więcej
W weekend wybraliśmy się na grzyby. To było najdziwniejsze grzybobranie, na jakim byłam. Grzybów jak na lekarstwo, nawet najmniejszego maślaczka nie znaleźliśmy. Aż tu nagle patrzymy coś Zobacz więcej
Kochani, tak jak wczoraj wspominałem, sezon na szparagi pomału dobiega końca. W sklepach jeszcze są oferowane szparagi, wybierając je zwróćmy uwagę aby końcówki były jak najmniej zdrewniałe. Im Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Szmaciak marynowany

Szmaciak marynowany 1296

Ciekawy sposób na wykorzystanie tego kiedyś chronionego grzyba. Składniki Zalewa: 1250 ml wody 200 ml octu 10 % 2 łyżki soli kamiennej nie jodowanej 4 płaskie łyżki cukru Do każdego słoiczka 0,5 l: Zobacz więcej
I dziś dalej jesteśmy we Włoszech. Polenta (wł. polenta z łac. pollenta) to włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki Zobacz więcej
Sezon na cukinię w pełni, zatem potrawy z cukinii trzeba robić i korzystać do oporu! U mnie dziś cukinia faszerowana kaszą jaglaną i... The post Potrawy z cukinii – cukinia faszerowana kaszą jaglaną z Zobacz więcej
Wszyscy kochamy grillowanie. Jest to świetny sposób na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu wraz z rodziną czy znajomymi. Kiełbaski, karkówka, szaszłyki, grzanki i wiele innych przysmaków Zobacz więcej