potrawy gruzińskie

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Chaczapuri to tradycyjna gruzińska, bezmięsna potrawa, uwielbiana przez Gruzinów i turystów. O tym daniu słyszałam wielokrotnie. Gdy odwiedziłam gruzińską Zobacz więcej
W ostatnim kulinarnym magazynie KUKBUKku mojej ucieszenatknęłam się na gruziński przepis na bakłażany. Bardzo cenię to czasopismo i zawsze zniezwykłą przyjemnością przeglądam apetyczne zdjęcia potraw Zobacz więcej
Tradycyjne gruzińskie chaczapuri imperuli to banalnie proste danie. Może je przygotować każdy, mimo iż jego składnikiem są drożdże które z reguły odstraszają miłośników mrożonej pizzy. Jako, iż Zobacz więcej
„W tym roku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze Zobacz więcej
uroczą Keti, a której można było towarzyszyć podczas tych kulinarnych szaleństw. Dodatkowo do potraw – i w trakcie ich wykonywania – były serwowane świetne wina, do których spróbowania zachęcał Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Chmieli Suneli

Chmieli Suneli 354

0
, bazylię, koper, kolendrę, szafran. Zastosowanie: Mieszankę łatwo sporządzić w domu – przyprawy miesza się w równych proporcjach oprócz papryki i szafranu, których dodaje się odrobinę. Chmieli Suneli Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zajadam.pl
Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri adżarskie 88

2
Chaczapuri to pierwsze danie jakie przychodzi mi do głowy, kiedy pomyślę o Gruzji.W trakcie swojej podróży do tego pięknego kraju miałem okazję zjeść tradycyjne chaczapuri kilkanaście razy i za każdym Zobacz więcej
Oglądając ostatni odcinek Kuchennych Rewolucji postanowiłam zrobić chaczapuri. Jest to potrawa kuchni gruzińskiej i chaczapuri można smażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Jak na pierwszy raz Zobacz więcej
W kuchni gruzińskiej bakłażany stosuje się do przyrządzania wielu różnorodnych potraw. Smażone, duszone, zapiekane, opiekane, suszone, kiszone ... na stałe zadomowiły się w sztuce kulinarnej tego Zobacz więcej
Moja siostra przeprowadziła się niedaleko nas i wreszcie ja ją mogę mieć na obiadkach, albo stołować się u niej, co zawsze daje mi powiew świeżego powietrza, jeśli chodzi o nowe potrawy. Ona często ma Zobacz więcej
W Nepalu dwie najbardziej popularne potrawy to: dal-bhat (ryż z soczewicą) oraz momo: czyli ... pierogi! Jak wyglądają nepalskie pierogi? Właściwie różnią się nadzieniem i sposobem podania. Bo już na Zobacz więcej
oraz Polska. Z wypadkowej tych smaków powstała jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich. Zachęcam do wrzucania przepisów tak na znane potrawy, jak i te bardziej regionalne a pochodzące z kraju Zobacz więcej
, imbir, gorczyca. Zioła w przyprawie Chmiel Suneli są mieszane w jednakowych proporcjach, oprócz ostrej papryki i szafranu. Mieszanka ma charakterystyczny, zielonkawy odcień. Zastosowanie w kuchni: • Zobacz więcej
smakoszom, ze względu na niewystępujące nigdzie indziej połączenia smaków i ciekawe sposoby przyrządzania i podawania potraw. Gruzja to kraj skąpanych w ciepłym słońcu zboczy gór na których uprawia Zobacz więcej
Chinkali, czyli duże kołduny wypełnione zupą, która pojawia się samoistnie w wyniku gotowania potrawy, wydzielając się zeznajdującegosię w środkumięsa np. baraniny lub wołowiny (cyt. Wikipedia). Zobacz więcej
Moni
Moni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Eskapady
Czachochbili

Czachochbili 186

0
Czachochbili to gruzińska potrawa podobno pierwotnie robiona z mięsa bażanta. Obecnie przygotowuje się ją np. z mięsem kurczaka, albo w wersji bezmięsnej, z ziemniakami. Składniki dla 2 osób: 2 Zobacz więcej
Dzień dobry! Jakiś czas temu byliśmy na warsztatach kuchni gruzińskiej. Jedliśmy tam rewelacyjną pastę z bakłażana, która oczywiście od tamtej pory śniła mi się po nocach. Teoretycznie miałam na nią Zobacz więcej
Pyszne, proste i lekkie danie rybne, doskonałe dla osób będących na diecie, ale nie tylko. Dodatek świeżych ziół sprawia, że ryba jest delikatna, a zarazem mocno aromatyczna. Ogromną zaletą jest fakt, Zobacz więcej
Przepis ten znalazłam wśród przepisów kuchni rosyjskiej, co jak się później dowiedziałam było "lekkim nadużyciem" ze strony autora, bo mchali z buraków to tradycyjna potrawa kuchni gruzińskiej. Do Zobacz więcej
Niniejsza potrawa to najpopularniejsza przekąska kuchni gruzińskiej. Przepyszne ruloniki z bakłażana nadziewane pastą orzechową i posypane słodkimi pestkami granatu. SKŁADNIKI (10 roladek): duży Zobacz więcej