potrawy gruzińskie

{{headerMessage}}
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Chaczapuri to tradycyjna gruzińska, bezmięsna potrawa, uwielbiana przez Gruzinów i turystów. O tym daniu słyszałam wielokrotnie. Gdy odwiedziłam gruzińską Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W ostatnim kulinarnym magazynie KUKBUKku mojej ucieszenatknęłam się na gruziński przepis na bakłażany. Bardzo cenię to czasopismo i zawsze zniezwykłą przyjemnością przeglądam apetyczne zdjęcia potraw Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tradycyjne gruzińskie chaczapuri imperuli to banalnie proste danie. Może je przygotować każdy, mimo iż jego składnikiem są drożdże które z reguły odstraszają miłośników mrożonej pizzy. Jako, iż Zobacz więcej
{{headerMessage}}
„W tym roku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Lobio - gulasz z fasoli

Lobio - gulasz z fasoli 26

2
{{headerMessage}}
Dania z fasoli w kuchni gruzińskiej występują pod wspólna nazwą lobio lub łobio - od gruzińskiego słowa oznaczającego właśnie fasolę. Klasyczne lobio robione jest z całych, niepopękanych ziaren, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
uroczą Keti, a której można było towarzyszyć podczas tych kulinarnych szaleństw. Dodatkowo do potraw – i w trakcie ich wykonywania – były serwowane świetne wina, do których spróbowania zachęcał Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Chmieli Suneli

Chmieli Suneli 377

0
{{headerMessage}}
To ezgotyczna mieszanka ceniona wśród narodów zakaukaskich. Często jest stosowana w kuchni gruzińskiej (np. do zup charczo lub pasty adżika). Tradycyjna gruzińska przyprawa składa się z kilkunastu Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zajadam.pl
Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri adżarskie 117

3
{{headerMessage}}
Chaczapuri to pierwsze danie jakie przychodzi mi do głowy, kiedy pomyślę o Gruzji.W trakcie swojej podróży do tego pięknego kraju miałem okazję zjeść tradycyjne chaczapuri kilkanaście razy i za każdym Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Chaczapuri z serem i szpinakiem

Chaczapuri z serem i szpinakiem 127

2
{{headerMessage}}
Oglądając ostatni odcinek Kuchennych Rewolucji postanowiłam zrobić chaczapuri. Jest to potrawa kuchni gruzińskiej i chaczapuri można smażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Jak na pierwszy raz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W kuchni gruzińskiej bakłażany stosuje się do przyrządzania wielu różnorodnych potraw. Smażone, duszone, zapiekane, opiekane, suszone, kiszone ... na stałe zadomowiły się w sztuce kulinarnej tego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się przyznać, że po zachwytach nad kuchnią gruzińską i kupieniu książki "Tradycyjna kuchnia gruzińska" (wyd. Rea) nie zabrałam się w końcu za gotowanie potraw z tamtej części świata. Zabrała się za Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W Nepalu dwie najbardziej popularne potrawy to: dal-bhat (ryż z soczewicą) oraz momo: czyli ... pierogi! Jak wyglądają nepalskie pierogi? Właściwie różnią się nadzieniem i sposobem podania. Bo już na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
oraz Polska. Z wypadkowej tych smaków powstała jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich. Zachęcam do wrzucania przepisów tak na znane potrawy, jak i te bardziej regionalne a pochodzące z kraju Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Kolorowa sałatka

Kolorowa sałatka 382

1
{{headerMessage}}
, imbir, gorczyca. Zioła w przyprawie Chmiel Suneli są mieszane w jednakowych proporcjach, oprócz ostrej papryki i szafranu. Mieszanka ma charakterystyczny, zielonkawy odcień. Zastosowanie w kuchni: • Zobacz więcej
{{headerMessage}}
smakoszom, ze względu na niewystępujące nigdzie indziej połączenia smaków i ciekawe sposoby przyrządzania i podawania potraw. Gruzja to kraj skąpanych w ciepłym słońcu zboczy gór na których uprawia Zobacz więcej
Inka.T
Inka.T Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Notes From Eating
Pierożki inspirowane Chinkali

Pierożki inspirowane Chinkali 137

0
{{headerMessage}}
Chinkali, czyli duże kołduny wypełnione zupą, która pojawia się samoistnie w wyniku gotowania potrawy, wydzielając się zeznajdującegosię w środkumięsa np. baraniny lub wołowiny (cyt. Wikipedia). Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od kiedy wiosną tego roku Agnieszka z Widelcem odwiedzili Gruzję, a ja kilka miesięcy wcześniej, podczas jakiegoś spotkania w Kinokawiarni KIKA poznałam piękną Keti Prangulaishvili, Młodą Ambasadorkę Zobacz więcej
Moni
Moni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Eskapady
Czachochbili

Czachochbili 259

0
{{headerMessage}}
Czachochbili to gruzińska potrawa podobno pierwotnie robiona z mięsa bażanta. Obecnie przygotowuje się ją np. z mięsem kurczaka, albo w wersji bezmięsnej, z ziemniakami. Składniki dla 2 osób: 2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzień dobry! Jakiś czas temu byliśmy na warsztatach kuchni gruzińskiej. Jedliśmy tam rewelacyjną pastę z bakłażana, która oczywiście od tamtej pory śniła mi się po nocach. Teoretycznie miałam na nią Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Ryba gotowana w ziołach

Ryba gotowana w ziołach 867

0
{{headerMessage}}
Pyszne, proste i lekkie danie rybne, doskonałe dla osób będących na diecie, ale nie tylko. Dodatek świeżych ziół sprawia, że ryba jest delikatna, a zarazem mocno aromatyczna. Ogromną zaletą jest fakt, Zobacz więcej