potrawy hiszpańskie z ziemniakami

Pin It Patatas alioli to typowa hiszpańska przekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa. Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja Zobacz więcej
Zawsze myślałam, że tortilla to farsz zawinięty w pszenny placek i jest potrawą kuchni meksykańskiej. Jakież było moje zdumienie, gdy w dodatku Kulinarny atlas świata w części poświęconej Hiszpanii Zobacz więcej
Smoked salmon on potato puree. Składniki. 1 kg ziemniaki przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka masło pieprz 20 dag łosoś wędzony 1 por 1 pęczek szczypiorek z dymką 1 pomidor 1 Zobacz więcej
W kuchni hiszpańskiej nie ma potrawy łatwiejszej do przygotowania. I nie mylmy jej z meksykańskim naleśnikiem! Podstawą hiszpańskiej tortilli są ziemniaki i jajka, ale często dodaje się cebulę i Zobacz więcej
Ta zapiekanka to świetny sposób na zróżnicowanie podawania kaszanki do stołu. Ja przygotowałam tę potrawę na bazie hiszpańskiej kaszanki morcilla robionej własnymi rękami w domu, o której pisałam Zobacz więcej
Kuchnia meksykańska odzwierciedla przyrodę, kulturę i ludność Meksyku. Łączy w sobie tradycje tubylczych Indian i wpływy hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach Zobacz więcej
! Jestem zachwycona! Są desery, kurczaki, knedle, zapiekanki, omlety, kanapki, wątróbka, curry, nawet jogurt domowej roboty, dania wegańskie, włoskie i hiszpańskie, sałatki, zupy, pieczywo, rzeczy na Zobacz więcej
Hiszpańskie Ziemniaki Te pieczone ziemniaki są świetnym dodatkiem do ryby lub kurczaka. Alternatywa dla tradycyjnie przygotowywanych ziemniaków. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek 3 Zobacz więcej
Młode ziemniaki z szafranem i orzeszkami piniowymi Im bliżej naszego długo oczekiwanego wyjazdu do Hiszpanii, tym częściej gotuję hiszpańskie potrawy. Chyba nastrajam się w ten sposób na przygody, Zobacz więcej
, podsmażamy na patelni. Kurczaka kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paseczki. Gdy cebula jest złota - dodajemy kurczaka i czekamy aż się podsmaży. Następnie dajemy paprykę i doprawiamy. Przykrywamy Zobacz więcej
Zawsze gdy jesteśmy w Hiszpanii, jest tortilla. Podawana na zimno albo na gorąco. Bez dodatków, z chlebem albo z sałatą. Jako tapas w towarzystwie wina albo piwa, jako obiad albo kolacja. Tortilla Zobacz więcej
Już za chwilę pojawią się nasze młode ziemniaki! Żadne inne nie potrafią zastąpic ich smaku. Są delikatne, maslane w smaku. Uwielbiam do nich GZIK! Niestety jeszcze ich nie ma... więc na moim talerzu Zobacz więcej
Hiszpańska wersja tortilli, bazowa- z tym co było w lodówce czyli z papryką i szczypiorkiem. Pierwszy raz się zabrałam za to danie i raczej na tym nie koniec, będę kombinowała z różnymi dodatkami- bo Zobacz więcej
restauracji w Moskwie tamtychczasów. Wkrótce"Sałatka Olivier”, stała się jednym z najbardziej popularnych potraw w restauracji, a tym samym na ich znakiem rozpoznawczym. Wszystkie próbykonkurentów, Zobacz więcej
Hiszpanie mają kilka bardzo ciekawych pomysłów na przyrządzenie zwykłych ziemniaków, a jednym z nich jest duszenie ich w sosie z dodatkeim pietruszki. Tak przygotowane „patatas en salsa verde” są Zobacz więcej
Nigdy nie przepadałam za tradycyjną, hiszpańską tortillą. Może dlatego, że nie lubię smaku ani zapachu smażonych jajek. Aby przełamać niechęć do tej potrawy postanowiłam trochę poeksperymentować, Zobacz więcej
Hiszpańska kuchnia pełna jest prostych, chłopskich, skromnych potraw, powstałych z podstawowych i powszechnie dostępnych produktów. Taka właśnie jest tutejsza tortilla, zdecydowanie różniąca się od Zobacz więcej
. Przeglądając półkę z książkami natrafiłam na książkę, którą dostałam rok temu od mojej Babci - "Groszek do groszka czyli potrawy z fasoli, grochu i soczewicy". Pomyślałam, że może znajdę tam coś Zobacz więcej
W najnowszym numerze Palce lizać (6 listopada) jest ciekawy zestaw domowych obiadów. Opowieści o tym co dla kogo jest właśnie tym „domowym”. Zastanawiałam się co będzie u nas. Z jednej strony jemy Zobacz więcej
. Hiszpańska wersja tego dania, rozni się sporo od tej, która znam z domu rodzinnego. Wiadomo podstawa sa jajka, majonez,ziemniaki, marchewka, groszek... ale w Hiszpanii dodaje się także tuńczyka, Zobacz więcej