potrawy mączne

W ostatnią sobotę w studiu CookUp odbyły się kolejne zajęcia z Akademii. Planowaliśmy wziąźć udział w Akademii od początku, ale niestety nam się to nie udało! Przeoczyliśmy już kilka ciekawych zajęć - Zobacz więcej
Salatka ziemniaczana z jogurtem. Yoğurtlu patates salatası Dzisiaj kolejne danie z wykorzystaniem ziemniaków. To jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce jest również bardzo lubiane w Turcji, nie Zobacz więcej
mslowik
mslowik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z Gara Para
Kopytka

Kopytka 477

0
Kopytka to klasyczna mączna potrawa, która często gości na polskich stołach. Są znakomitym dodatkiem do potraw mięsnych, choć nierzadko jada się je jako samodzielne danie z dodatkiem sosu, na przykład Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zajadam.pl
Polaków dawne smaki

Polaków dawne smaki 111

0
Tłusta, niezdrowa, mało zróżnicowana oparta na daniach mącznych i zupach to pierwsze moje skojarzenia z kuchnią staropolską. Wyobrażając sobie potrawy naszych przodków, zadziwiające jest to, że Polacy Zobacz więcej
mslowik
mslowik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z Gara Para
Kopytka

Kopytka 729

2
Kopytka to klasyczna mączna potrawa, która często gości na polskich stołach. Są znakomitym dodatkiem do potraw mięsnych, choć nierzadko jada się je jako samodzielne danie z dodatkiem sosu, na przykład Zobacz więcej
potraw chińskich Przepis ugotowana kasza gryczana warzywa u mnie:marchew,fasola biała i czerwona,brokuł,kukurydza,brukselka i pędy bambusa sos do potraw chińskich(u mnie 2 łyżeczki rozpuszczone w 1/2 Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Shichimi Togarashi

Shichimi Togarashi 44

0
Jest to japońska odpowiedź na chińską przyprawę 5 smaków. Mieszanka „7 smaków” zawiera pieprz czerwony, imbir, mieloną skórkę z mandarynki, czarny sezam, glony, biały sezam i pieprz syczuański. W Zobacz więcej
swojska baba
swojska baba Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Sos truskawkowy

Sos truskawkowy 222

1
Jest to sos z gotowanych owoców. Możemy podawać go na gorąco, zaraz po przygotowaniu, lecz również dobry jest na zimno. Używać go można do polewania ciast i deserów, ale także do potraw mącznych oraz Zobacz więcej
Chleb z jajkiem. Yumurtali ekmekPamietam, że pierwszy raz jadłam tak przygotowany chleb w domu u koleżanki. Jej mama przygotowała go na śniadanie. Bardzo mi posmakował niestety ze względu na to iż nie Zobacz więcej
Kluski ziemniaczane (szare kluski) to niekwestionowany przysmak mojego dzieciństwa. Kiedy na dworze robi się chłodniej, od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na nieco bardziej kaloryczne potrawy ;) Zobacz więcej
Beata M
Beata M Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Po_żarcie
Jabłka w cieście razowym

Jabłka w cieście razowym 95

0
w mojej kuchni do wszystkich potraw mącznych. Według mnie tutaj taka mąka pasuje idealnie. Składniki: 2-3 jabłka mleko 1/2 szkl woda mineralna 1/2 szkl mąka pszenna 1/2 szkl mąka razowa 1 szkl Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Placuszki na śniadanie

Placuszki na śniadanie 310

0
Żarłoczki są kluskowe, pierogowe, naleśnikowe i placuszkowe - bardzo lubią wszystkie mączne potrawy. Oczywiście nie przeżyliby bez mięsa, ale placuszki na śniadanie bardzo i pasują. składniki: 1,5 - 2 Zobacz więcej
Coraz częściej zauważam podział w naszej kuchni na potrawy mięsne przygotowywane przez M oraz dania mączne i warzywne przygotowywane przeze mnie. Nie to żebym była wegetarianką (kiedyś, dawno temu, Zobacz więcej
pozytywnie, zaskoczyła (nie musi to być przepis, wystarczy ogólny opis i nazwa). Jeśli interesują was moje pierogi, kluski i knedle piszcie jak wyżej tyle, że o potrawach mącznych. Czekam do Zobacz więcej
Sos zrobiony z tego, co było w lodówce. Gęsty, idealny do mięsa drobiowego, ryb, wędlin czy potraw mącznych. Dzięki kalarepie wyrazisty w smaku. Warto go przyrządzić dla samego koloru. Wszak soczysta Zobacz więcej
czyszczenia kwasku cytrynowego lub soku z cytryny.Jest to najlepszy i niezawodny sposób na jagody. PIEROGI Z JAGODAMI: Przepis na idealne ciasto na pierogi podaję w poście ''Jak zrobić idealne ciasto Zobacz więcej
. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego Głodownicy! PS: Archeologiczne dowody wskazują, że naleśniki są prawdopodobnie najwcześniejszym i najbardziej rozpowszechnionym jedzeniem spożywanym wśród Zobacz więcej
. Jest tylko jeden chleb igarstka słodkości. W dodatku w składzie potraw mącznych często widnieją nieużywane przeze mnie „koncentraty ciasta” lub „mieszanki na chleb”. Niektórzy mogą uznać to wszystko Zobacz więcej
W przedwojennej kuchni mianem leguminy określano praktycznie wszystkie desery podawane po obiedzie. Przepisów na nie jest mnóstwo, w większości są to potrawy mleczno-mączne. Ja przygotowałam tę Zobacz więcej
Tak prosty, że aż głupio o tym pisać ale pasuje do dzisiejszych ciasteczek owsianych, dlatego się tutaj pojawił :) Ten prosty, smaczny i zdrowy napój ze świeżych owoców oraz nabiałowego dodatku, może Zobacz więcej