potrawy regionalne

Kuchenne Zapiski M.: Konkurs kulinarny potraw regionalnych. Fotorelacja:) Kuchenne Zapiski M. Konkurs kulinarny potraw regionalnych. Fotorelacja:) Monika Cabańska Ostatni tydzień spędziłam na robieniu Zobacz więcej
Od kilku lat w moim rodzinnym mieście, Nidzicy, odbywa sięRegionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego. W tym roku zdecydowałam, że pora spróbować swoich sił i zmierzyć się z kaczuchą! W konkursie Zobacz więcej
jest na nich położone. Co jadają Lubuszanie? Poszukiwania tradycyjnych potraw lubuskich mogą okazać się dość trudne, gdyż region nasz to prawdziwa mieszanka narodów i ich kultur. Po II wojnie Zobacz więcej
Szupenia jest to regionalna potrawa podlaska, często nazywaną kutią z fasolą. Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka fasoli JAŚ 1 cebula 5 dag boczku sól do smaku Wykonanie: Fasolę opłukać Zobacz więcej
Po roku męczeniu się na bloxie - blog został przeniesiony na blogspota. Długo dojrzewałam do tej decyzji, ale niestety zmiany te były konieczne. Mam nadzieje że będziecie do mnie zaglądać na nowej Zobacz więcej
Potrawa pochodzi z okolic Hamburga, Szlezwiku-Holsztyna, oraz wschodniej Północy Niemiec. Czyli ogólnie rzecz ujmując z niemieckiego pomorza. Bardzo prosta w przygotowaniu i skąpa jeśli chodzi o ilość Zobacz więcej
Podlaskie potrawy regionalne to nie tylko kartacze i babka:) Oprócz tych najbardziej znanych są jeszcze takie specjały jak pielemieni, szuba, kulebiak, cebulak,piekarczewnik... Niektórych jeszcze nie Zobacz więcej
Na miły początek cyklu hiszpańskiego zapraszam do obejrzenia filmiku! Jest on relacją z warsztatów kulinarnych kuchni hiszpańskiej, które zorganizowałam na krótko przed podróżą. Zaprezentowane potrawy Zobacz więcej
Poznanianką nie jestem, ale z Wielkopolską coś niecoś mnie łaczy i długo zastanawiałam się czy to co na zdjęciu odpowiada nazwie potrawy. Jednak tak, ale jak widzę idzie nowe i tutaj w potrawach Zobacz więcej
HRECZANKI receptura i zdjęcia: Izabela Longosz Hreczanki to tradycyjne podkarpackie danie kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak samo jak kotlety mielone , tyle ze nie ma w nich ani grama Zobacz więcej
Jakiś czas temu brałam udział w konkursie "Tydzień Restauracji z Groupon" organizowanym przez Kuchnia +. Zadanie konkursowe było następujące: „Prześlij nam swój autorski przepis na ulubiony świąteczny Zobacz więcej
Polskie regionalne potrawy świąteczne odznaczają się niezwykłym bogactwem.Wigilia śląska różni się znacznie od podkarpackiej, dania wigilijne naKaszubach są inne niż na Mazowszu.Tradycyjne potrawy Zobacz więcej
Od razu mówię, nie zwariowałam W Polsce kisimy ogórki a bardziej wprawieni, także kapustę. Są jednak kraje, w których nie kisi się ani ogórków, ani kapusty, a cytryny. Takie frykasy spotkać możemy Zobacz więcej
Małopolski Festiwal Smaku 2015 już niedługo Małopolski Festiwal Smaku 2015 czyli wędliny, sery, bajgle, pstrąg, karp, śliwki, jabłka i wiele wiele inny produktów lokalnych, których tutaj nie sposób Zobacz więcej
Jak już wcześniej wspomniałam, żeby było ciekawiej i smaczniej, postanowiłam rozszerzyć wtorkowe posty z potraw z kaszą na potrawy z ziarnami. Dlatego też dzisiaj będzie zupa z pszenicą. Jest to zupa Zobacz więcej
Ten numer Aromatu pachnie owocami, ma smak lekkich letnich dań, zdrowych koktajli, kolorowych drinków, małych słodkości, regionalnych lubelskich potraw oraz dań dla dzieci. Znajdziecie tu także m.in. Zobacz więcej
Śniadanie do łóżka Otworzyłam już pierwszy słoik ogórków kiszonych z tego roku, hmmm.... pyszne, wczoraj do śniadania i obiadu i jeszcze dziś na ogórkową będzie. Przepis miałam upatrzony od jakiegoś Zobacz więcej
Smaki Świata
Smaki Świata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Świata
Sałatka Ivicy

Sałatka Ivicy 47

0
Podczas moich pierwszych wakacji spędzonych w Chorwacji, Ivica- gospodarz, u którego mieszkaliśmy zechciał przygotować dla nas typowe regionalne chorwackie potrawy. Na stole królowały przede wszystkim Zobacz więcej
Zapraszam wszystkich mieszkańców Łodzi i okolic do udziału w Międzynarodowych Targach Prezentów Świątecznych i Potraw. Już 17 i 18 grudnia w godzinach 10 – 18 w hali EXPO przy ul. Stefanowskiego Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
„Regionalia”

„Regionalia” 123

0
” prowadzone są pokazy i warsztaty kulinarne. Tomasz Jakubiak i jego pasta/pasztet z wątróbek pstrąga - tak z pstrąga. „Regionaliom” jak zwykle towarzyszą Targi Turystyki i Wypoczynku gdzie między Zobacz więcej