potrawy staropolskie

Oto wpis, w którym Chimek podaje przepis staropolski na potrawę z jelenia, a przy okazji zanudza ciekawostkami rodem ze starej kuchni. Dalej... Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste potrawy
Chwalę się :)

Chwalę się :) 565

0
Moja propozycja na przyrządzenie miodówki została wyróżniona w Konkursie Miody Polskie. Konkurs został zorganizowany na blogu Kuchnia w zieleni. 1 miejsce: gin - tarta sernikowa z Zobacz więcej
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Czas więc na kuchenne szaleństwo. Bezwzględnie najpopularniejszymi potrawami w czasie tłustego czwartku Zobacz więcej
Często do potraw dodajemy mąkę do zagęszczenia . Moja propozycja jest z książki " Kuchnia staropolska" Piotra Adamczyka. Jest to zastępstwo dla mąk i innych zagęstników. Wszystko naturalne, smaczne i Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Napiecyku
Szczęśliwych Świąt

Szczęśliwych Świąt 16

0
Wszystkim moim czytelnikom życzę pełnych rodzinnego ciepła Świąt Bożego Narodzenia. Niech wigilijny wieczór upłynie Wam w szczęściu i radości przy staropolskich kolędach i wigilijnych potrawach. W Zobacz więcej
Gosha
Gosha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria
Bez zdjęć

Bez zdjęć 40

0
Ktoś mnie zapytał dlaczego nie dodaję zdjęć do prezentowanych przepisów. Powody są dwa: 1. z braku czasu, 2.najlepszeksiążki kucharskie, a mam ich sporo, to takie które mają mało zdjęć lub wcale, 3. w Zobacz więcej
żółtko, odrobinkę soli, cukier z wanilią oraz mąkę. Miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki masła klarowanego. Łyżką zamoczoną w oleju nabieramy ciasto, układamy na patelni i Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zajadam.pl
Polaków dawne smaki

Polaków dawne smaki 114

0
Tłusta, niezdrowa, mało zróżnicowana oparta na daniach mącznych i zupach to pierwsze moje skojarzenia z kuchnią staropolską. Wyobrażając sobie potrawy naszych przodków, zadziwiające jest to, że Polacy Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kotlet schabowy Giewont

Kotlet schabowy Giewont 357

0
schabu, rozbić je, oprószyć solą. Oscypek zetrzeć na tarce, odłożyć 2 łyżki. Masło wymieszać ze startym oscypkiem. Farsz położyć na płatach mięsa, zwinąć rulony, obtaczać w mące, rozmieszanym jajku i Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Jajecznica po bacowsku

Jajecznica po bacowsku 102

0
. Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić. Pokrojony w drobną kostkę chleb, wrzucić do słoniny, lekko zrumienić. Jajka rozmieszać z mlekiem i startym oscypkiem, wlać do grzanek, posolić, smażyć na Zobacz więcej
aż do naszych czasów. Osoby wchodzące w progi "nowego życia", np. nowożeńcy, witani są chlebem i solą. Przetrwał także, mocno wrośnięty w staropolską tradycję, zwyczaj stawiania na stole solniczek, Zobacz więcej
W tym roku nasze święta zapowiadają się wyjątkowo skromnie, więc przygotuję tylko te potrawy, które są tradycyjne. Jednym z ciast, które zrobię będzie mój ukochany piernik staropolski, który łączy w Zobacz więcej
w Encyklopedii Staropolskiej: Jajecznica, ulubiona w Polsce potrawa z jaj smażonych na maśle lub słoninie, przyprawiana niekiedy ze szczypiorem i kiełbasą. Kiedy Kazimierzowi Pułaskiemu w XVIII w., Zobacz więcej
Wczoraj "pierniczyłam" pół dnia :) Ciasto na piernik staropolski wykorzystałam w całości :) Zostawiłam sobie tylko małą kuleczkę, żeby spróbować surowe ciasto :) Hehe założyłam sobie, że wszystkie Zobacz więcej
Kasiolek
Kasiolek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zabiegana w Kuchni
liść laurowy

liść laurowy 56

2
, kapuśniaku, galaret mięsnych, rosołu, ale nadają się także do zup jarzynowych i mięsnych, pasztetów, duszonych potraw, sosów, zapraw i pieczeni. Są istotnym składnikiem marynat oraz zalew do Zobacz więcej
Kuchnia jakby nie było staropolska! Widok na trzon kuchenny Łączna liczba wyświetleń Archiwum bloga 2014 (3) czerwiec (2) luty (1) 2013 (25) grudzień (7) październik (6) maj (1) kwiecień (5) Zobacz więcej
Kuchnia jakby nie było staropolska! Widok na trzon kuchenny Łączna liczba wyświetleń Archiwum bloga 2014 (3) czerwiec (2) luty (1) 2013 (25) grudzień (7) październik (6) maj (1) kwiecień (5) Zobacz więcej
bardzo pikantne:), przeznaczone dla osób które lubią pikantne potrawy. Tak jak poprzednio musiałam dodać pół szklanki wody, i 350 g piersi z kurczaka. Również miałam obiad na dwa dni, bo wyszło dużo Zobacz więcej
rzepakowego sok z 1/2 cytryny Kapustę drobno siekamy/trzemy. Ja zawsze robię to w malakserze, za pomocą tnącego ostrza. Dodajemy starte jabłko oraz pokrojoną w cienkie paseczki paprykę oraz pora. Zobacz więcej
, autor książek i publikacjio Kuchni Staropolskiej.Menu: Kacze "rillette" z kwaśną kapustąi razowym żytnim chlebem na zakwasie Rosół złocisty z królikaz orkiszowym makaronem Karp w sosie piernikowymz Zobacz więcej