potrawy z cielęciny

Wiele jest smacznych potraw, które w nazwie mają czyjeś imię lub nazwisko. Trafiają do codziennego użytku stając się synonimem dań, które tylko w pewnym stopniu odzwierciedlają oryginał (np. „ Zobacz więcej
"Mięsa - najlepsze potrawy i marynaty" książka wydawnictwa Świat książki, można kupić ją tutaj. W książce znajdziemy prawie 100 przepisów na mięsa, tajemnicą każdego mięsa jest marynata. Książka jest Zobacz więcej
Klasyczne danie pod nazwą vitello tonnato przygotowuje się z marynowanej i lekko ugotowanej cielęciny (tak, żeby była różowa i delikatna w środku) w białym winie z warzywami. Następnie sos Zobacz więcej
Dziś potrawa w sam raz na upały cielęcina z dużą ilościa przepysznych warzyw. Uwielbiam takie potrawy. Wrzucam wszystko na głęboką patelnie i gotowe :) Szybko i zdrowo. Etli türlü czyli turecki gulasz Zobacz więcej
przełożyć do garnka, ułożyć podsmażone żeberka, przykryć resztą kapusty i zalać wodą.Dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawa do mięs Przyprawa do mięsto smakowo – zapachowa mieszanka zmielonych Zobacz więcej
Łazanki to danie typu „lepiej smakuje niż wygląda” Łatwe do przygotowania, najwięcej czasu zajmuje poszatkowanie kapusty (przynajmniej mnie). Różne są wersje tej potrawy, u mnie dzisiaj z białą Zobacz więcej
Saltimbocca*, torodzaj popularnejwłoskiejpotrawy, któraprzyrządzana jest z rozbitego płatacielęcinyorazszynki, z dodatkiem szałwii,zwijana w rulon i obsmażana z dodatkiem białegowina. Nieraz Zobacz więcej
Bardzo smaczny gulasz, inny w smaku od tych tradycyjnych i dobrze nam znanych. Aromatyczny dzięki przyprawie ras el hanout, a pożywny i sycący dzięki dodatkowi ciecierzycy. W Maroku do większości tego Zobacz więcej
. Zielem angielskim przyprawiamy różne mięsa, takie jak baraninę, wieprzowinę, cielęcinę, a także kiełbasy i konserwy mięsne. Dodaje się je także do marynat, sosów i tłustych potraw, które uzyskują Zobacz więcej
Szaszłyki są nieodłącznym elementem kuchni krajów arabskich. Oczywiście istnieje milion wersji przyrządzania i podania takiej potrawy. Najczęściej wukorzystuje się mięso jagnięce, ale cielęcina czy Zobacz więcej
agga
agga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na talerzu
Kwiaty do ozdabiania

Kwiaty do ozdabiania 76

0
i sałatki. Stokrotki kandyzowane nadają ładny wygląd deserom i przekąskom. Nadają się do zup, sałatek, potraw z jaj, serów i ryb. Komponują się dobrze z sałatkami, serami i potrawami rybnymi oraz Zobacz więcej
Ciekawe podejście do klasyki, czyli kotleta cielęcego. Pietruszka jest często niedoceniana, a jej smak jest tak ciekawy, że warto go włączać w potrawy poza zupami. Pesto: solidna garść listków Zobacz więcej
15 lipca 2012 by Caroline Firma MARSYLmnie koperkiem suszonym, który przetestowałam przy przygotowaniu kapusty na krótko. Koperek uprawiany jest prawie na całym świecie. Posiada silny aromat i Zobacz więcej
Danie lekkostrawne, bardzo delikatneoraz bogate w żelazo, cynk, magnez, kwas foliowy i wit. B12. Do potrawy warto dodać kaszę, pieczone ziemniaki lub ryż. Polecam również osobom stosującym zasady Zobacz więcej
, cynamonu, kardamonu, kminku, dźawitri (asafetydy).Zamiast tej przyprawy możecie oczywiście użyć garam masala, która jest łatwo dostępna w większych sklepach. Trzeba tylko koniecznie dodać ostrej Zobacz więcej
włoskich lub maku sprawdza się wszędzie, gdzie standardowym dodatkiem jest wanilia lub gorzki migdał – a gdzie poszukuje się bardziej ciekawej nuty. Crème brûlée intrygująca w połączeniu z foie gras, Zobacz więcej
Święta to szczególne dni, kiedy w koło unosi się wiele zapachów smacznych potraw, a my dosłownie zjadamy je oczami. Jednym z takich dań są bez wątpienia jaskółcze jaja, znane i bardzo lubiane. Zobacz więcej
Święta to szczególne dni, kiedy w koło unosi się wiele zapachów smacznych potraw, a my dosłownie zjadamy je oczami. Jednym z takich dań są bez wątpienia jaskółcze jaja, znane i bardzo lubiane. Zobacz więcej
i tam, dzięki czemu smak potrawy jest niesamowity. W przypadku braku kokosowego mleka można je zastąpić naturalnym jogurtem. Końcowy efekt będzie również całkiem niezły. Co do mięsa lub ryby w tym Zobacz więcej