potrawy z dorsza po portugalsku

straconego gdyż potrawa będzie równie smaczna i oryginalna z jakąkolwiek inną białą rybą, np. dorszem. Pałasz smażony z bananami 500 g filetów z dorsza (halibuta itp.) 2 posiekane ząbki czosnku 3 Zobacz więcej
jednolitą masę. Drobno pokrajanego dorsza wymieszać z ziemniakami,dodając jajka,posiekaną nać pietruszki,sól i pieprz. Formować krokiety i smażyć na oleju na ładny,złoty kolor. Są pyszne . Zobacz więcej
Moni
Moni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Eskapady
Bacalhau gomes de sa

Bacalhau gomes de sa 418

0
Bacalhau, czyli suszony solony dorsz to jeden z podstawowych składników kuchni portugalskiej. Podobno Portugalczycy znają 365 sposobów na bacalhau, czyli tyle, ile jest dni w roku. W Polsce niełatwo Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Ryba po portugalsku

Ryba po portugalsku 333

0
Bardzo lubię ryby, więc dość często goszczą one w moim menu. Dzisiejsza propozycja to potrawa bardzo szybka w przyrządzeniu. Sos można zrobić dzień wcześniej, a później tylko usmażyć rybę. Dodatek Zobacz więcej
DFFFF
DFFFF Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szef kuchni odleciał
Złoty dorsz

Złoty dorsz 437

0
Dziś wracamy do kuchni Makau, czyli leżącej w południowo-wschodniej Azji prowincji łączącej wpływy portugalskie i kantońskie. Więcej o Makau pisałem przy okazji tego przepisu. Złoty dorsz mnie Zobacz więcej
przygotowanym na bazie oliwy z oliwek i winnego octu sherry. Następną potrawą było danie z kuchni portugalskiej, czyli zapiekanka warzywna z dorszem i owocami morza. Miło było pogotować po hiszpańsku Zobacz więcej
przygotowanym na bazie oliwy z oliwek i winnego octu sherry. Następną potrawą było danie z kuchni portugalskiej, czyli zapiekanka warzywna z dorszem i owocami morza. Miło było pogotować po hiszpańsku Zobacz więcej
Moni
Moni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Eskapady
Dorsz a la Riojana

Dorsz a la Riojana 212

0
Danie to pochodzi z La Rioja - małego regionu na północy Hiszpanii, znanego ze swoich znakomitych win. Wg oryginalnych receptur w tej potrawie powinien znaleźć się suszony solony dorsz ( podobnie Zobacz więcej
pookcook
pookcook Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pookcook
Caldeirada

Caldeirada 517

0
Ta typowa dla kuchni portugalskiej potrawa jest świetnym przykładem dania jednogarnkowego, na które przepisów jest pewnie tyle ile domostw w tym kraju. Jego podstawowe składniki czyli niezwykle Zobacz więcej
Będąc w Portugalii koniecznie musisz spróbować typowych potraw regionu!!! I tak w Porto zajrzyj do jednej z winiarni, aby skosztować lokalnego wina "Port" - znanego na całym świecie. W restauracji Zobacz więcej
Bacalhau à Brás, jedno z najpopularniejszych portugalskich dań, narodziło się ponoć w karczmie w dzielnicy Bario Alto w Lizbonie. Kucharz o nazwisku Braz postanowił wymieszać dorsza z jajecznicą i Zobacz więcej
pod turystów, a znowu inni zapewniają, że na Maderze jada się tak od dawna. Jakby nie było, nie zmienia to faktu, że ryba ze smażonym bananem i konfiturą marakujową to kulinarne mistrzostwo świata! Zobacz więcej
Dorsz kojarzony jest najczęściej z kuchnią portugalską, lecz trudno nie zauważyć go także w gastronomii sąsiedniej Hiszpanii, gdzie wiele tradycyjnych potraw opiera się na tej właśnie rybie. Jednym z Zobacz więcej
kuchni portugalskiej czyli eskalopki wołowej w sosie z czerwonego wina. Efekty mojego kucharzenia przedstawiam Wam poniżej =) Składniki (3-5 porcji): 500g eskalopek wołowych 1 pełny kieliszek Zobacz więcej
Bacalhau to portugalsku dorsz ale gdy Portugalczyk czy Brazylijczyk mówi o bacalhau w "sensie kuchennym" to ma na myśli suszonego i solonego dorsza, który na setki sposobów przyrządzany jest w domach Zobacz więcej
Neiven
Neiven Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy z podróży
Bacalhau à Brás

Bacalhau à Brás 233

1
Podstawa wielu tradycyjnych portugalskich potraw jest bacalhau czyli solony i suszony dorsz. Właśnie dlatego często mówi się, że Portugalczycy posiadają inny przepis na bacalhau na każdy dzień roku, a Zobacz więcej
Bacalhau à Bras to jedna z tradycyjnych potraw jakie się jada w Lisbonie. Jej podstawą jest suszony dorsz (bacalhau), którego Portugalczycy potrafią podobno przyrządzać na co najmniej 365 sposobów. Zobacz więcej
kolejno przez Karola Okrasę. Pełna smaku i aromatu paella z owocami morza, szafranem, chorizo i dużą ilością kolendry :) z dodatkiem wcześniej upieczonych w oliwie kalmarów (uwielbiam kalmary!) Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Pasteis de Nata

Pasteis de Nata 230

0
Ubiegły weekend spędziłam w Lizbonie, świętując z M. pierwszą rocznicę naszego ślubu. Były to raptem 3 dni, ale wystarczyły, by zrelaksować się i zwiedzić to piękne i ciekawe miasto. Żałuję tylko, że Zobacz więcej
Cataplana z dorszem. Gotowanie w domu w stylu Algarve? Nic prostszego! Wystarczy zaopatrzyć się w autentyczną portugalską cataplanę. Cataplana to charakterystyczne, zamykane na klipsy miedziane Zobacz więcej