potrawy z gęsiny

{{headerMessage}}
Czulent do danie pochodzące z kuchni żydowskiej. Przygotowywało się je na szabat czyli sobotę uznawaną za dzień odpoczynku. Ortodoksyjni Żydzi nie mogą tego dnia wykonywać żadnych czynności uznawanych Zobacz więcej
Kinia87
Kinia87 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kultura Kulinarna
Top 5 – luty 2015

Top 5 – luty 2015 265

0
{{headerMessage}}
Czas na małe podsumowanie kulinarnego miesiąca. Od razu widać, że luty zdominowały intensywne smaki i rozgrzewające potrawy pełne przypraw, cytrusów i kolorów. Zapraszam na top 5 lutego. Urodzinowy Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Półgęsek (3)

Półgęsek (3) 544

2
{{headerMessage}}
Cześć =) Pomimo, że Dzień Świętego Marcina, czyli święto potraw z gęsiny, przypada 11 listopada, to dzisiejszy wpis będzie dotyczył gęsi, a konkretnie - półgęska =) Półgęsek, zwany też półgąskiem lub Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Półgęsek (4)

Półgęsek (4) 277

0
{{headerMessage}}
Cześć =) Pomimo, że Dzień Świętego Marcina, czyli święto potraw z gęsiny, przypada 11 listopada, to dzisiejszy wpis będzie dotyczył gęsi, a konkretnie - półgęska =) Półgęsek, zwany też półgąskiem lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
A na obiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku. Nie bójcie się grubej, tłustej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsie pipki to trochę dziwna nazwa a odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. W zależności od regionu Polski mówi się tak zarówno na żołądki duszone jak i na nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Rosół z gęsi, z korzenną nutą

Rosół z gęsi, z korzenną nutą 776

0
{{headerMessage}}
Gdy kupowałam gęś na św. Marcina wiedziałam, że nie upiekę jej w całości. Nie planowaliśmy większego, rodzinnego obiadu więc nie było sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Październik dobitnie przypomniał nam, że jest już jesień, a lato dawno się skończyło. Nadszedł czas na jesienne potrawy, takie bardziej sycące i rozgrzewające. Na straganach pojawiła się brukiew. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Gęś u Kurta Schellera

Gęś u Kurta Schellera 266

0
{{headerMessage}}
– nauczyciel wielu polskich młodych mistrzów kuchni. Razem z Mistrzem udało nam się przygotować kilka potraw ( gęś pieczona, gęś pieczona faszerowana, mus z wątróbek, pierożki wonton z gęsią….) . Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z pigwy. Okazuje się, że pigwa sprawdza się nie tylko na słodko, w wytrawnych potrawach jest równie ciekawa i bardzo smaczna. Pomysł nasunął się sam. Piekłam gęsią pierś z dodatkiem owocu pigwy i do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Z cyklu gęsina na Świętego Marcina. Potrawa wywodzi się z kuchni żydowskiej, oryginalna nazwa to "gęsie pipki" przepis zmodyfikowany poprzez dodanie indyjskiej przyprawy garam masala i sporej ilości Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Czulent z policzkami wołowymi

Czulent z policzkami wołowymi 477

0
{{headerMessage}}
W ubiegłym tygodniu kiedy pogoda na chwilę zrobiła się mniej letnia naszło mnie na porządne, gorące danie. Ja wiem, że wiosna i trzeba cieszyć się lekkimi daniami z młodych jarzynek, ale zachciało mi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W zeszłym tygodniu miałam okazję uczestniczyć w świątecznym gotowaniu wspólnie z marką Winiary w siedzicie Nestle w Warszawie. Wraz z pracownikami firmy Winiary zostały przygotowane przez nas potrawy, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jesień i zima to odpowiednia pora na gęś, bo jest chłodniej i treściwsze potrawy bardziej nam smakują. Gęsina ma bardzo dużo białka, minerałów, węglowodanów i jest zdrowa. Pierś gęsi pieczona w Zobacz więcej
Pierwszeprimo
Pierwszeprimo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pierwszeprimo!
Kasza jaglana i gruszka.

Kasza jaglana i gruszka. 746

0
{{headerMessage}}
spokojnie przygotowuję syropy z cebuli i buraka, robię herbatkę lipową z sokiem z rokitnika i z miodem, nacieram Córkom plecy gęsiną i gotuję potrawy z kaszy jaglanej. Bardzo ważne jest odkwaszenie Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Półgęsek

Półgęsek 6354

1
{{headerMessage}}
Cześć =) Pomimo, że Dzień Świętego Marcina, czyli święto potraw z gęsiny, przypada 11 listopada, to dzisiejszy wpis będzie dotyczył gęsi, a konkretnie - półgęska =) Półgęsek, zwany też półgąskiem lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
godziny. Pieczenie w niskiej temperaturze spowoduje, że mięso będzie soczyste. W trakcie pieczenie wytopi się dużo tłuszczu można go później wykorzystać do konfitowania innych potraw np. kaczki. Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Pieczona gęś

Pieczona gęś 6518

3
{{headerMessage}}
Amerykanie mają swojego indyka na Dzień Dziękczynienia, my Polacy jednak nie jesteśmy gorsi i również mamy swoją własną smakowitą tradycję świąteczną, czyli gęś na Święto Niepodległości, czyli Św. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W dzisiejszych czasach coraz mniej ludzi gotuje dla siebie lub swojej rodziny. Zawsze przecież można coś zamówić lub kupić gotowe danie w pobliskim sklepie. Ja jednak jestem zwolennikiem zarówno Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsina już nie tylko na Świętego Marcina. To mięso powoli staje się popularne w restauracjach, podawane na wiele sposobów. Ja też doceniłam jego smak, gdy spróbowałam pieczonych gęsich udek. Kupiłam Zobacz więcej