potrawy z gęsiny

Czulent do danie pochodzące z kuchni żydowskiej. Przygotowywało się je na szabat czyli sobotę uznawaną za dzień odpoczynku. Ortodoksyjni Żydzi nie mogą tego dnia wykonywać żadnych czynności uznawanych Zobacz więcej
Kinia87
Kinia87 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kultura Kulinarna
Top 5 – luty 2015

Top 5 – luty 2015 210

0
Czas na małe podsumowanie kulinarnego miesiąca. Od razu widać, że luty zdominowały intensywne smaki i rozgrzewające potrawy pełne przypraw, cytrusów i kolorów. Zapraszam na top 5 lutego. Urodzinowy Zobacz więcej
Cześć =) Pomimo, że Dzień Świętego Marcina, czyli święto potraw z gęsiny, przypada 11 listopada, to dzisiejszy wpis będzie dotyczył gęsi, a konkretnie - półgęska =) Półgęsek, zwany też półgąskiem lub Zobacz więcej
Cześć =) Pomimo, że Dzień Świętego Marcina, czyli święto potraw z gęsiny, przypada 11 listopada, to dzisiejszy wpis będzie dotyczył gęsi, a konkretnie - półgęska =) Półgęsek, zwany też półgąskiem lub Zobacz więcej
jest nośnikiem smaku i chroni chude mięso przed wyschnięciem a po upieczeniu można go zlać do słoiczka i wykorzystywać w małych ilościach do innych potraw. Zobacz przepis na równie pyszne Uda gęsie Zobacz więcej
Gęsie pipki to trochę dziwna nazwa a odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. W zależności od regionu Polski mówi się tak zarówno na żołądki duszone jak i na nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie Zobacz więcej
Gdy kupowałam gęś na św. Marcina wiedziałam, że nie upiekę jej w całości. Nie planowaliśmy większego, rodzinnego obiadu więc nie było sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi Zobacz więcej
Październik dobitnie przypomniał nam, że jest już jesień, a lato dawno się skończyło. Nadszedł czas na jesienne potrawy, takie bardziej sycące i rozgrzewające. Na straganach pojawiła się brukiew. Zobacz więcej
– nauczyciel wielu polskich młodych mistrzów kuchni. Razem z Mistrzem udało nam się przygotować kilka potraw ( gęś pieczona, gęś pieczona faszerowana, mus z wątróbek, pierożki wonton z gęsią….) . Zobacz więcej
z pigwy. Okazuje się, że pigwa sprawdza się nie tylko na słodko, w wytrawnych potrawach jest równie ciekawa i bardzo smaczna. Pomysł nasunął się sam. Piekłam gęsią pierś z dodatkiem owocu pigwy i do Zobacz więcej
Z cyklu gęsina na Świętego Marcina. Potrawa wywodzi się z kuchni żydowskiej, oryginalna nazwa to "gęsie pipki" przepis zmodyfikowany poprzez dodanie indyjskiej przyprawy garam masala i sporej ilości Zobacz więcej
W ubiegłym tygodniu kiedy pogoda na chwilę zrobiła się mniej letnia naszło mnie na porządne, gorące danie. Ja wiem, że wiosna i trzeba cieszyć się lekkimi daniami z młodych jarzynek, ale zachciało mi Zobacz więcej
W zeszłym tygodniu miałam okazję uczestniczyć w świątecznym gotowaniu wspólnie z marką Winiary w siedzicie Nestle w Warszawie. Wraz z pracownikami firmy Winiary zostały przygotowane przez nas potrawy, Zobacz więcej
Jesień i zima to odpowiednia pora na gęś, bo jest chłodniej i treściwsze potrawy bardziej nam smakują. Gęsina ma bardzo dużo białka, minerałów, węglowodanów i jest zdrowa. Pierś gęsi pieczona w Zobacz więcej
spokojnie przygotowuję syropy z cebuli i buraka, robię herbatkę lipową z sokiem z rokitnika i z miodem, nacieram Córkom plecy gęsiną i gotuję potrawy z kaszy jaglanej. Bardzo ważne jest odkwaszenie Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Półgęsek

Półgęsek 5909

1
Cześć =) Pomimo, że Dzień Świętego Marcina, czyli święto potraw z gęsiny, przypada 11 listopada, to dzisiejszy wpis będzie dotyczył gęsi, a konkretnie - półgęska =) Półgęsek, zwany też półgąskiem lub Zobacz więcej
godziny. Pieczenie w niskiej temperaturze spowoduje, że mięso będzie soczyste. W trakcie pieczenie wytopi się dużo tłuszczu można go później wykorzystać do konfitowania innych potraw np. kaczki. Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Pieczona gęś

Pieczona gęś 6409

3
przez powszechnie dostępne kurczaki i indyki. A przecież jako kraj jesteśmy zagłębiem gęsim, które płyną na stoły Francuzów czy Niemców, zamiast na nasze. Dlatego czas najwyższy przekonać Polaków, Zobacz więcej
W dzisiejszych czasach coraz mniej ludzi gotuje dla siebie lub swojej rodziny. Zawsze przecież można coś zamówić lub kupić gotowe danie w pobliskim sklepie. Ja jednak jestem zwolennikiem zarówno Zobacz więcej
się zarumienić, a tłuszcz* wytopić. Pysznie smakuje podane z duszoną kapustą ze śliwkami i grzybami. Smacznego! *wytopiony tłuszcz zbieram i przelewam od słoiczka, przechowuję w lodówce, wykorzystuję Zobacz więcej