potrawy z głogu

.,zachęcająca do eksperymentowania,gotowania, bawienia się smakami.Pan Wojciech Modest Amaro odkrywa przed nami bogactwo smaków z z zastosowaniem nowych technologii wykorzystujących zapomniane Zobacz więcej
W zeszłym roku Franek nauczył mnie robić szwedzką zupę z róży, którą bardzo polubiłam. W tym roku znalazłam przepis na polską zupę z dzikiej róży w książce Hanny Szymanderskiej 'Kuchnia polska. Zobacz więcej
, owocową kaszę, idealną do słodkich potraw deserów. SKŁADNIKI: 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej z gruszkami EcoBlik 300 ml wrzątku 2 łyżki miodu 2 jajka 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki otrąb owsianych Zobacz więcej
gałki muszkatołowej rośnie w naturze w osnówce (po angielsku będzie to „red mace”), która na żywo wygląda tak: (zdjęcie za Wiki, tutaj pełne dane o autorze) Taką osnówkęzbierano i suszono, w Europie Zobacz więcej
, tym razem były naprawdę smaczne. Podane z aromatycznym pomidorowym sosem były naprawdę przepyszne! Podsumowanie: Jak na razie porcje są solidne, składniki z których zostały wykonane degustowane Zobacz więcej
potraw robiła Klaudyna Hebda z Ziołowego Zakątka) i rycin. Trochę przepisów. Ciekawostki. Parę felietonów. Kupiłam. Przeglądam, czytam, zamierzam zabrać na wakacje i eksperymentować. Podoba mi się Zobacz więcej
Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami. Już kilka podobnych potraw na stałe zagościło na naszym stole. Dziś przyszła pora na Zobacz więcej
Kiedyś ich nie znosiłam, dziś za nimi przepadam. Jedna z niewielu potraw, o które pytam gości, zanim podam je na stół: Czy jesz śledzie? Niektórzy uwielbiają, inni zapewniają, że nigdy nawet ich nie Zobacz więcej
Śledzie marynowane w oleju lnianym Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 13 marca 2014 r. W naszej wielowiekowej tradycji, w okresie postu jemy śledzie, odstawiamy natomiast tłuste potrawy mięsne. To Zobacz więcej
innych potraw. Śledzie w oleju lnianym 500 g solonych śledzi 50 ml wody 5 goździków 5 liści laurowych 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach 2 łyżeczki suszonych owoców głogu* 5 ziaren ziela angielskiego Zobacz więcej
Trzeci talerz
Trzeci talerz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trzeci talerz
Amoniaczki z boru

Amoniaczki z boru 59

1
amoniaku wywietrzał. Więcej dań kuchni podkarpackiej znajdziecie TUTAJ Amoniaczki znalazły się na Liście potraw regionalnych. Zarejestrowane na niej "amoniaczki" z województwa kujawsko-pomorskiego, Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Dzikie rośliny w kuchni

Dzikie rośliny w kuchni 72

0
:-) Czosnaczek. Jemy kwiaty i liście. Kwiatki smakują podobnie do czosnku. Berberys. Jego owoców używamy zamiast cytryny. :-) Głóg. Kwiaty z pączkami, listkami suszymy i robimy napar - ma korzystny Zobacz więcej
ola
ola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ola domowa
Obiecany domowy ocet jabłkowy

Obiecany domowy ocet jabłkowy 737

1
wypieków bezglutenowo-wegańskich, więc może to dlatego). W słoikach czeka mus i tarte jabłka, a ja uwielbiam jabłkowy kompot zarówno na zimno, jak i na ciepło - szczególnie gdy za oknem dżdży. Z Zobacz więcej
czym nie chodzi tylko o dodawanie jej do potraw, ale również o wybór pokarmów, które są w nią ubogie- uważaj na przetworzoną , paczkowaną żywność, w której roi się od soli. Znajduje się ona w Zobacz więcej
,że mam drzewko goji w ogrodzie do wsadzenia :-)) – zalegały u mnie w szafce i nie mogłam przekonać, aby używać ich regularnie. Jagody goji (tak jak wiele innych owoców jagodowych) są w potrawie Zobacz więcej
, dzięki Wojciechowi Modestowi Amaro, swoje sekretne składniki. Każda nowa strona topięknie opisanyskładnik przewodni (jest ich 29), z ilustracją, a dodatkowo podparty zdjęciem potrawy, w której Zobacz więcej
, imbir, kurkuma, papryka czerwona słodka, kminek, kolendra, jałowiec, gorczyca, lubczyk, majeranek, bazylia. 4 zł za 40g. STOSUJĘ JĄ DO WSZYSTKIEGO. NADAJE WSPANIAŁY SMAK I AROMAT. POTRAWY Z NIĄ SA Zobacz więcej
tradycyjnagruzińska potrawa występuje w różnych odmianach i z różnymi "dodatkami. Godna polecenia jest wersja w kształcie łódki zapiekana z serem oraz wylanym na wierzch jajkiem czyli chaczapuri Zobacz więcej
to przyjemność przygotowania czegoś po raz pierwszy. Czasem samo ugotowanie potrawy daje mi dużo satysfakcji. Fakt zrobienia czegoś „po raz pierwszy” – to nic, że świat kulinarny od dawna zna taką a Zobacz więcej
to przyjemność przygotowania czegoś po raz pierwszy. Czasem samo ugotowanie potrawy daje mi dużo satysfakcji. Fakt zrobienia czegoś „po raz pierwszy” – to nic, że świat kulinarny od dawna zna taką a Zobacz więcej