Przepis na potrawy z kani

Nóżki z grzybów. W tym wypadku konkretnie z kani zwanych także sowami. Wiele osób je wyrzuca, uważa za mało wartościowe. Tymczasem warto je ususzyć. Faktem jest, że nóżki z kani trudno nawet przeciąć Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej 9707

Jeszcze jeden alternatywny przepis na kanie, przy dużych zbiorach tego pysznego grzyba. Składniki 10 kapeluszy kani 4 jajka bułka tarta masło sól pieprz Zalewa : 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody Zobacz więcej
Di gotuje
Di gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Di gotuje
Flaczki z kani

Flaczki z kani 3403

Kanie to bardzo smaczne i popularne grzyby... Lubicie? Przeważnie panieruję je tak - jak kotleta schabowego, ale inne potrawy z ich udziałem są również rewelacyjne. Ostatnio brat uraczył mnie całą Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Puder z kani

Puder z kani 2185

W tym roku mamy wysyp kani, więc nie tylko na patelnię chcieliśmy je przeznaczyć. Choć te panierowane są „najlepsiejsze” na świecie. Teraz stawiamy na dodatek do potraw. Banalnie prosty przepis, Zobacz więcej
Szybko i baaaardzo smacznie :) Składniki 4 duże kanie 2 jajka bułka tarta masło sól pieprz Przygotowanie Kanie opłukałem w wodzie. Panierowałem w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Faszerowane kanie

Faszerowane kanie 6266

Podczas wypadów do lasu znaleźliśmy mnóstwo nierozwiniętych kapeluszy kań. I zaraz na wstępie ostrzeżenie, jeśli nie jesteście pewni, jeśli nie znacie grzybów nie zbierajcie ich bo może to zakończyć Zobacz więcej
badylarnia
badylarnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Badylarnia
Smażone kanie

Smażone kanie 5166

Składniki: kanie bułka tarta mąka mleko roślinne sól olej Kanie dokładnie płuczemy i namaczamy na kilka minut w mleku z solą. Następnie odsączamy z nadmiaru płynu, obtaczamy w mące i bułce tartej. Zobacz więcej
Jak już wszyscy wiedzą kanie w tym roku bardzo obficie obrodziły. Trzeba je jakoś wykorzystać bo smaczne są bardzo. Ponieważ miałam ich bardzo dużo dlatego kilka ciekawych potraw wymyśliłam. Między Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej 5997

Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Podobno pycha. Podobno bo przepis podał mi Ojciec, a sam tego nie jadłem - pierwszy raz to wypróbuje na sobie. Na efekt trzeba jednak chwilę Zobacz więcej
PATI197799
PATI197799 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PATI197799
smażone kanie

smażone kanie 4205

Składniki: kanie jajka bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Kanie oczyścić, większe przekroić na pół i umyć pod bieżącą wodą. Osączyć. Posypać solą i pieprzem. Panierować Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Kanie a'la flaczki

Kanie a'la flaczki 4860

Alternatywny przepis na kanie. Nie tylko smażymy. Polecamy. Składniki 4 nieduże kapelusze kani 2 łyżki masła sól pieprz 4 marchewki 2 pietruszki mały korzeń selera biała część pora 2 kulki ziela Zobacz więcej
Zdarza się, chociaż niezbyt często, że kani jest dużo. Tak dużo, że nie dalibyśmy rady zjeść całego kosza tych pysznych grzybów. Można je przetwarzać na różne sposoby a nawet suszyć czy mrozić w Zobacz więcej
Składniki: kanie (kapelusze) średniej wielkości 8 jajo 2 mleko ok. 50 ml bułka tarta olej do smażenia szalotki 8-10 Zalewa: ocet 10% 1 szklanka woda 5 szklanek sól 1 łyżeczka cukier 2 łyżeczki liście Zobacz więcej
Takiego wysypu grzybów w lasach nie było od paru dobrych lat. Jeśli już macie pełne słoiki marynowanych i suszonych, zamrażarki wypchane grzybami i nie macie pomysłu co dalej - zróbcie puder grzybowy! Zobacz więcej
Kochani, mój blog skończył niedawno 1,5 roku, jest Was prawie 2000 ze mną. Bardzo Wam dziękuję za to, że jesteście. To Wy dajecie mi kopa i motywację do dalszego rozwoju w odkrywaniu i poznawaniu Zobacz więcej
Kanie czyli czubajki kanie obrodziły w tym roku tak że jak weszliśmy do lasu to miałam wrażenie że ktoś z nieba je rozsiewał. Prawdziwy dywan z kani. Część ususzyłam w całości, potem pomoczę je w Zobacz więcej
Jakie są wasze najgorsze, kulinarne wspomnienia z dzieciństwa? Wątróbka? Krupnik? A może właśnie flaczki? To niesamowite, jak bardzo niektórym potrawom nawet nie dano szansy. Przekreślono je już na Zobacz więcej
mysza75
mysza75 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wesoła kuchnia
Kanie pod jaglaną pierzynką

Kanie pod jaglaną pierzynką 277

wesoła kuchnia: Kanie pod jaglaną pierzynką wesoła kuchnia sobota, 8 listopada 2014 Kanie pod jaglaną pierzynką To był mój ostatni zbiór grzybów. Kanie uwielbiam wole je od schabowych.Została mi kasza Zobacz więcej
Kochani, mój blog skończył niedawno 1,5 roku, jest Was prawie 2000 ze mną. Bardzo Wam dziękuję za to, że jesteście. To Wy dajecie mi kopa i motywację do dalszego rozwoju w odkrywaniu i poznawaniu Zobacz więcej
W swojej kuchni, jak tylko mogę staram się unikać smażonych potraw. Niezdrowe to, jak diabli, ale w wielu przypadkach smaczne, że i anioł, by się skusił. A że aniołem nie jestem, więc robię wyjątki. I Zobacz więcej