potrawy z kasztanów jadalnych

emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Pieczone kasztany

Pieczone kasztany 651

1
Kasztany uwielbiam i często jem jako przekąskę. Piecze sie je bardzo łatwo a upieczone można wykorzystać również do przygotowania innych potraw takich jak pilaw z kasztanami czy kasztany na slodko Zobacz więcej
Sezon na kasztany rozpoczęty. Uwielbiam kasztany pieczone. Gdybyście mieli ochotę spróbowaćtusa przepisy na potrawy z kasztanów, które wcześniej zamieściłam na blogu. Gulasz z kasztanami, turecka Zobacz więcej
Doskonały dodatek do potraw z dziczyzny i drobiu. Składniki mała główka czerwonej kapusty (około 750 g) cebula 2 łyżki tłuszczu do smażenia 200 ml czerwonego wina 250 ml rosołu mały ziemniak liść Zobacz więcej
Najlepsze kasztany są na placu Pigalle. Ponoć Zuzanna lubi je tylko jesienią. Mowa oczywiście o kasztanach jadalnych, nie tych zbieranych w parku, z których dzieci robią „ludziki”. Przepisu na Zobacz więcej
bardzo łatwo zdejmuje się z gorących kasztanów przy pomocy małego nożyka - trzeba tylko uważać żeby nie poparzyć sobie palców. Ja najbardziej lubię takie bez żadnych dodatków, ale bardzo dobrze Zobacz więcej
Ponieważ sezon na kasztany jadalne trwa, więc zapraszam do samodzielnego przygotowania kremu kasztanowego. W porównaniu do kupnego jest o niebo smaczniejszy i wielokrotnie mniej słodki.Krem kasztanowy Zobacz więcej
Ciekawa propozycja na lunch, lekki obiad lub dodatek do mięsa :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Miłosna. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla dwóch osób (lub 4 osób jako dodatek Zobacz więcej
Przepyszna potrawa kuchni osmańskiej. Nietypowe połączenie smaków jest tu najwikszym atutem. Mięso, słodycz kasztanów i moreli, lekki kwasek jaki nadają suszone porzeczki to bomba smaków którą musicie Zobacz więcej
, jaki można sobie wyobrazić.Hokkaido, totakie połączenie smaku dyni i jadalnych kasztanów, co sprawia, że wyróżnia się wśród swoichdyniowychkoleżanek. Po upieczeniu zachowuje kształt i nabiera Zobacz więcej
Trochę Smaku
Trochę Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trochę Smaku
Pieczone kasztany

Pieczone kasztany 443

0
Pieczone kasztany | Trochę Smaku Trochę Smaku Strona główna Przepisy Ciasto na chleb, bułki, pizze i inne.. Dodatki do dań Dressingi / Dipy Makarony Mięcho Na słodko Obiadowo Pasty Pizza Potrawy Zobacz więcej
nowojorski Kolejną pozycją było ragout z jelenia z Alpino – tak, to byłaby najlepsza potrawa jaką wtedy jedliśmy gdyby nie to, że nasza porcja zawierała trzy malutkie kawałeczki mięsa i reszta warzyw Zobacz więcej
Mon petit chou chou. Moja maleńka kapustka. Pełno w tym czułości - takie powinny być zimowe święta i każda z potraw, które staną na stole. Zimą ściągam rękawiczki tylko po to, aby wziąć na dworze Zobacz więcej
FoodTrek
FoodTrek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FoodTrek
Kaczka w sosie kasztanowym

Kaczka w sosie kasztanowym 210

0
, popularnego w basenie Morza Śródziemnego. Jego nazwa pochodzi od starożytnego greckiego miasta Kastanéia. Nie lubi zimna, w Polsce występuje rzadko, raczej w ogrodach botanicznych, ale potrawy z Zobacz więcej
potarzyna
potarzyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W starej kuchni
Indyk czy indyczka

Indyk czy indyczka 503

0
postanowiłam posiłkować się zarówno Kucharzem Warszawskim, którego recepturę zamieszczam poniżej jak i radami Ćwierczakiewiczowej. Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisów różnych Zobacz więcej
Będąc w Rumunii podjechaliśmy do Kauflanda. Był najbliżej, a potrzebowaliśmy paru rzeczy. Weszłyśmy z G. do działu z owocami i warzywami, żeby zobaczyć co mają, czego my nie mamy. Zobaczyłyśmy bataty Zobacz więcej
Grzechem byłoby nie korzystać z dyniowego bogactwa. W tym sezonie wygrywa dla mnie odmiana hokkaido. Pisałam o niejpoprzednio. Uwielbiam jej konsystencję, przypominającą nieco bataty. Ma smak zbliżony Zobacz więcej
, które były bardzo dobre, ale to co zwróciło moją uwagę, tozupy! Od razu zaznaczam, żenie jestem wielką fanką zup, jednak ta którą zamówiłam utknęła mi w pamięci, bo była nieziemsko dobra. Była to Zobacz więcej
, ale przechowywać nie dłużej niż 24h. Najlepiej je przygotować bezpośrednio przed dalszą obróbką. W przeciwnym wypadku fermentują ! Takie puree z kasztanów jest bazą do wszelkich potraw i wypieków, Zobacz więcej
- jest podobna do mąki typ 500, świetnie nadaje się do ciast drożdżowych i smażonych potraw. Mąka tortowa typ 450 - najlepsza do ciast biszkoptowych. Mąka krupczatka typ 500 - używamy jej najczęściej Zobacz więcej
nensha
nensha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lodówka Otwarta!
Brownie bez mąki

Brownie bez mąki 108

1
Kocham gorzką czekoladę, chociaż istnienie brownie odkryłam dopiero jakiś rok temu. Nie mam pojęcia, jakim cudem :) Od tego czasu wypróbowuję różne przepisy na to pyszne, szybkie, amerykańskie ciasto. Zobacz więcej