potrawy z kasztanów jadalnych

emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Pieczone kasztany

Pieczone kasztany 799

1
Kasztany uwielbiam i często jem jako przekąskę. Piecze sie je bardzo łatwo a upieczone można wykorzystać również do przygotowania innych potraw takich jak pilaw z kasztanami czy kasztany na slodko Zobacz więcej
Sezon na kasztany rozpoczęty. Uwielbiam kasztany pieczone. Gdybyście mieli ochotę spróbowaćtusa przepisy na potrawy z kasztanów, które wcześniej zamieściłam na blogu. Gulasz z kasztanami, turecka Zobacz więcej
Doskonały dodatek do potraw z dziczyzny i drobiu. Składniki mała główka czerwonej kapusty (około 750 g) cebula 2 łyżki tłuszczu do smażenia 200 ml czerwonego wina 250 ml rosołu mały ziemniak liść Zobacz więcej
andakos
andakos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pysznie & Pięknie
Babka kasztanowa

Babka kasztanowa 6

0
Polecam babkę z dodatkiem kasztanów jadalnych u nas raczej mało popularnych. A szkoda, bo są bardzo dobre i nadają się do wielu ciekawych potraw i deserów. U mnie na pierwszy ogień poszła babka. Zobacz więcej
Kasztany jadalne można przygotowywać na wiele sposobów i wykorzystywać w różnych potrawach, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Najprostszym sposobem jest ich upieczenie lub ugotowanie i zjedzenie w Zobacz więcej
Najlepsze kasztany są na placu Pigalle. Ponoć Zuzanna lubi je tylko jesienią. Mowa oczywiście o kasztanach jadalnych, nie tych zbieranych w parku, z których dzieci robią „ludziki”. Przepisu na Zobacz więcej
bardzo łatwo zdejmuje się z gorących kasztanów przy pomocy małego nożyka - trzeba tylko uważać żeby nie poparzyć sobie palców. Ja najbardziej lubię takie bez żadnych dodatków, ale bardzo dobrze Zobacz więcej
Ponieważ sezon na kasztany jadalne trwa, więc zapraszam do samodzielnego przygotowania kremu kasztanowego. W porównaniu do kupnego jest o niebo smaczniejszy i wielokrotnie mniej słodki.Krem kasztanowy Zobacz więcej
Ciekawa propozycja na lunch, lekki obiad lub dodatek do mięsa :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Miłosna. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla dwóch osób (lub 4 osób jako dodatek Zobacz więcej
Przepyszna potrawa kuchni osmańskiej. Nietypowe połączenie smaków jest tu najwikszym atutem. Mięso, słodycz kasztanów i moreli, lekki kwasek jaki nadają suszone porzeczki to bomba smaków którą musicie Zobacz więcej
, jaki można sobie wyobrazić.Hokkaido, totakie połączenie smaku dyni i jadalnych kasztanów, co sprawia, że wyróżnia się wśród swoichdyniowychkoleżanek. Po upieczeniu zachowuje kształt i nabiera Zobacz więcej
Trochę Smaku
Trochę Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trochę Smaku
Pieczone kasztany

Pieczone kasztany 480

0
o Sałatka Gyros eM o Placki z kaszy gryczanej z jogurtem bałkańskim i łososiem dusia o Dżem malinowy Eliza o Dżem malinowy Kategorie Ciasto na chleb, bułki, pizze i inne.. Dodatki do dań Dressingi / Zobacz więcej
wystawcy. Chodzimy, patrzymy i wstępujemy do znanego i wesołego towarzystwa z Jadalni gdzie zestawik z policzkami wołowymi to jest to co zakańcza nasz mięsny posiłek tego dnia :) Co prawda już Zobacz więcej
Mon petit chou chou. Moja maleńka kapustka. Pełno w tym czułości - takie powinny być zimowe święta i każda z potraw, które staną na stole. Zimą ściągam rękawiczki tylko po to, aby wziąć na dworze Zobacz więcej
FoodTrek
FoodTrek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FoodTrek
Kaczka w sosie kasztanowym

Kaczka w sosie kasztanowym 279

0
, popularnego w basenie Morza Śródziemnego. Jego nazwa pochodzi od starożytnego greckiego miasta Kastanéia. Nie lubi zimna, w Polsce występuje rzadko, raczej w ogrodach botanicznych, ale potrawy z Zobacz więcej
potarzyna
potarzyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W starej kuchni
Indyk czy indyczka

Indyk czy indyczka 529

0
recepturami, które na rzecz pani Lucyny rozstrzygnęłam. Mianowicie do przygotowania nadzienia użyłam obgotowanej a nie surowej wątróbki. Taka wydaje mi się delikatniejsza. Nadzienie powstałe z Zobacz więcej
Będąc w Rumunii podjechaliśmy do Kauflanda. Był najbliżej, a potrzebowaliśmy paru rzeczy. Weszłyśmy z G. do działu z owocami i warzywami, żeby zobaczyć co mają, czego my nie mamy. Zobaczyłyśmy bataty Zobacz więcej
Grzechem byłoby nie korzystać z dyniowego bogactwa. W tym sezonie wygrywa dla mnie odmiana hokkaido. Pisałam o niejpoprzednio. Uwielbiam jej konsystencję, przypominającą nieco bataty. Ma smak zbliżony Zobacz więcej
, które były bardzo dobre, ale to co zwróciło moją uwagę, tozupy! Od razu zaznaczam, żenie jestem wielką fanką zup, jednak ta którą zamówiłam utknęła mi w pamięci, bo była nieziemsko dobra. Była to Zobacz więcej
, ale przechowywać nie dłużej niż 24h. Najlepiej je przygotować bezpośrednio przed dalszą obróbką. W przeciwnym wypadku fermentują ! Takie puree z kasztanów jest bazą do wszelkich potraw i wypieków, Zobacz więcej