Przepis na potrawy z koziej brody

domeknachabrowej
domeknachabrowej Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domek na Chabrowej
Flaczki z koziej brody

Flaczki z koziej brody 5261

Dzień dobry! Dziś będzie o niezwykłym grzybie, pierwszy raz miałam okazję go zobaczyć na własne oczy i ugotować. Chodzi o kozią brodę znaną również pod nazwą siedzuń sosnowy lub szmaciak gałęzisty. Zobacz więcej
Już nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np. ogórkami. Składniki 1 duża, Zobacz więcej
Kozia broda, zwana także szmaciakiem czy siedzuniem sosnowym, do października 2014 była w Polsce chroniona i aby cieszyć się jej smakiem, trzeba się było wybrać np. na Słowację. Pewnie dlatego nie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Tarta z kozią brodą i porem

Tarta z kozią brodą i porem 724

Tarta z kozią brodą. Ten tytuł niejedną osobę pewnie zdziwi bo pozornie wcale nie brzmi zachęcająco. A wspomniana kozia broda to nic innego jak siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty czyli bardzo Zobacz więcej
Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na Zobacz więcej
Siedzuń sosnowy to najładniejsza nazwa tego grzyba (Sparassis crispa). Kaś nazywa go, też słusznie, szmaciak gałęzisty, a babcia Potwora zawartość naszego koszyka określiła jako kozią brodę. Mimo to Zobacz więcej
Smakoszy szlachetnych grzybów przekonywać nie będziemy, a ciekawych zachęcamy.W Polsce pod ochroną, ale że blisko granicy mieszkamy... Składniki 400 g świeżych grzybów masło klarowane sól pieprz 4 Zobacz więcej
Ostatnie chwile kiedy możemy jeszcze nacieszyć się kurkami. Proste i szybkie danie, które składa się z batatów, kurek,świeżychziół i sera koziego. Taka potrawa z pewnością może stanowić samodzielny Zobacz więcej
kocila
kocila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gruba Jadzia
Kurki, śmietana, gnocchi.

Kurki, śmietana, gnocchi. 1110

Kurki pachną lasem, a ich smak przywodzi mi dzieciństwo. Razem z Mamą jeździłyśmy do lasu na grzyby, a gdy zaczynał się sezon na kurki, to przez kilka godzin potrafiłyśmy przeczesywać młode iglaste Zobacz więcej
W dawnych czasach, broda u mężczyzny, była oznaką statusu społecznego i mądrości. Zwłaszcza taka zadbana i wypielęgnowana. Obecnie, jest ona, po prostu modna. Mówi się nawet, że broda to jeden z Zobacz więcej
Nawet nie wiecie z jaką przyjemnością zjadłam kilka dni temu dużą porcję tej kremowej zupy z dodatkiem szmaciaka. Aromatyczna, gęsta, i taka smaczna, że aż na samo wspomnienie ślinka mi leci. I z Zobacz więcej
We wtorek miałam okazję uczestniczyć w uroczystej kolacji zorganizowanej na 10 urodziny Kuchni+. Kolację przygotował sam Aleksander Baron. Zaproszeni goście mieli okazję spróbować dość nietypowego Zobacz więcej
No i w końcu sypnęło urodzajem. Jest ci grzybów w naszych nowotomyskich lasach dostatek. Góruje podgrzybek rzecz jasna, ale jest i kozaczek, maślaczek łebek z podszytu wychyla. Ja zaś w prezencie Zobacz więcej
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam Zobacz więcej
Ostatnim czasem miałem okazję gościć w restauracji " Madam" w pięknym mieście Nysa. Wcześniejsza nazwa lokalu to Bistro pod aniołami. Każdy kto oglądał program widział jak to miejsce wcześniej Zobacz więcej
Końcówka urlopu nieco melancholijna. Mętlik myśli na różne tematy, lekkie zagubienie, ciągłe szukanie sposobu na to, aby dać głowie odpocząć od myślówki... Do tego wszystkiego aura sierpniowa daleka Zobacz więcej
VN:F [1.9.22_1171] Święta, Święta i po Świętach. Tyle przygotowań, a czas tak szybko zleciał. Za to jesteśmy najedzeni, wypoczęci i zadowoleni ze wspólnie spędzonego czasu :) Mam nadzieję, że Wy Zobacz więcej
SKŁADNIKI 300 g ryżu do risotto np. carnaroli 300 g truskawek 100 g sera koziego (miękkiego) 40 g masła 500 ml bulionu warzywnego 200 ml białegowina 1 cebula tymianek oliwa z oliwek sól, pieprz **** Zobacz więcej
Pan Koza
Pan Koza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pan Koza
Czasami ogolić się trzeba

Czasami ogolić się trzeba 30

Czasami ogolić się trzeba - Pan Koza - blog Sklep Kontakt Facebook Instagram Twitter Google+ YouTube Search Pan Koza blog Open Close Start Prosto z mostu Food Web & Social Kulturalnie Muzyka Filmy Zobacz więcej
Bezglutenowy makaron z bobem, boczkiem i serkiem kozim fot. D.Szymborska Blogi kulinarne przypominają sklepy, przed świętami Bożego Narodzenia – na wystawach Mikołaje, na blogach – jak upiec Zobacz więcej