potrawy z maślaków

Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Podobnie jest w kuchni, lubię potrawy proste i nieprzekombinowane. taki właśnie jest ten sos potrzebne składniki: 0,5-1kg Zobacz więcej
klarowanego czosnek 2 ząbki pieprz mielony Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie . Ugotowany odcedzamy i przelewamy zina wodą. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki solimy Zobacz więcej
Sezon grzybowy można uznać za rozpoczęty. W lasach mnóstwo borowików, podgrzybków i maślaków. Proponujemy więc potrawę, na którą czeka się prawie cały rok. Składniki naszej jajecznicy: -ok. 30 dkg Zobacz więcej
- gotujemy chwilę Gdy mąka w sosie straci surowiznę doprawiamy pieprzem, rozmarynem, ewentualnie jeszcze solą Sosem z maślakami polewamy makaron, ugotowany według przepisu na opakowaniu. Jest to Zobacz więcej
Amoniaq
Amoniaq Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mieszam W Garnku
Sos grzybowy

Sos grzybowy 142

1
Sos grzybowy to doskonały dodatek do wielu potraw – mięs, klusek czy placków. Warto go zrobić szczególnie teraz, kiedy możemy kupić na rynku świeże grzyby, bo sos z mieszanki grzybów jest najlepszy. Zobacz więcej
Pinos
Pinos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Piniowe orzeszki
Makaron z grzybami

Makaron z grzybami 361

0
Niedługo pewnie przyjdzie czas na potrawy wymagające więcej czasu, bardziej skomplikowane, bogatsze. Póki co - nadal prosto. W sezonie grzybowym - obiad z niczego, a w zasadzie ze spiżarni. Odkąd Zobacz więcej
lasu. Jednak smakowite potrawy można przyrządzić też z kurkami, maślakami, podgrzybkami, czy gąskami. My nie musimy udawać się już do lasu, by mieć koszyk pełen grzybów, gdyż rosną one w ogrodzie Zobacz więcej
OlaSal
OlaSal Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Głodni Bardzo
BIGOS

BIGOS 251

0
Tajemnica bigosu tkwi w rodzaju mięs jakie do niego dodajemy, oraz czasu w jakim go dusimy. W staropolskiej kuchni zużywano do bigosu pozostałe resztki szlachetnych pieczeni i wędlin, które bardzo Zobacz więcej
mnhtn
mnhtn Obserwuj blogaObserwujesz bloga
miloscdojedzenia.pl
Sos Grzybowy

Sos Grzybowy 3411

0
Lato już za nami, a sezon grzybowy w pełni. Dlatego nie mogło tu zabraknąć przepisów z wykorzystaniem tego właśnie składnika. Grzyby uwielbiam od dawna- zarówno je zbierać jak i zjadać. Nadają one Zobacz więcej
Sezon na grzyby trwa, więc korzystam z urodzaju, bo nic nie trwa wiecznie. Większość grzybów - maślaków i borowików ceglastoporych i podgrzybków wysuszyłam, borowiki szlachetne pokroiłam w kostkę i Zobacz więcej
ryzykować. Nawet poczciwą kanię większość omija z daleka. Jednak w tym roku wysyp grzybów jest wyjątkowo wielki i nie ma problemu z zapełnieniem koszyka. Mam już nieco zasuszonych, zamrożonych i Zobacz więcej
na oko ) i śmietankę rozrobioną z mąką -zagotowujemy jak sos zrobi się gęsty i zawiesisty wyłączamy palnik i dodajemy jogurt intensywnie mieszając ( jogurt nadaje tej potrawie nietypowy przyjemny Zobacz więcej
Śmietana i grzyby to jedno z najbardziej niesmacznych zestawień, jakie znam. Ale w tej akurat potrawie jest dla mnie zjadliwe, ba, smaczne nawet. Więc cóż, notujemy przepis (który, tak na marginesie, Zobacz więcej
mieszamy dokładnie i wykładamy równomiernie na formę z ciastem francuskim. Na wierz układamy pokrojoną i nasoloną dynią i cukinią. Ja układałam najpierw okręgi z dyni, później okręgi z cukinii, znowu Zobacz więcej
Papryka jest coraz tańsza czas więc na domowe lecza i faszerowane papryki. Ja zaś proponuję potrawkę z papryki z mięsem mielonym i świeżymi grzybami. W smaku przypomina leczo, ale zamiast kiełbasy Zobacz więcej
apetytnasmaka
apetytnasmaka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apetyt na Smaka
Zupa kurkowa

Zupa kurkowa 65

1
i aromat. Nawet takie ciepłe dni jak teraz nie przeszkodziły mi w pochłonięciu miski zupy. Dzięki tej potrawie przekonałam się do tych grzybów i na pewno w przyszłości użyję ich również w innych Zobacz więcej
obróbce termicznej!) Do tej potrawy można również stosować inne grzyby, ale niektóre rodzaje grzybów trzeba wstępnie gotować lub przynajmniej blanszować. Nie napiszę co robić z jakimi grzybami, Zobacz więcej
sos grzybowy 2 łyżki masła 0,5 kgleśnychgrzybów ( akurat jaużyłemkołpakówale do potrawy nadają sięrównieżmaślaki,opieńki, twardepodgrzybkia wostatecznościnawet boczniaki) 1 niewielki por ( tylko Zobacz więcej
się dzielnie pedałując. Tamże, znaczy w lesie naszli maślaki i kozaki, do dom je zwożąc. Moje Szczęście w przeddzień gotowania zmacerowała polędwiczkę świni serwatkowej, pogłębiając jej kruchość. Zobacz więcej