potrawy z maślaków

Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Podobnie jest w kuchni, lubię potrawy proste i nieprzekombinowane. taki właśnie jest ten sos potrzebne składniki: 0,5-1kg Zobacz więcej
klarowanego czosnek 2 ząbki pieprz mielony Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie . Ugotowany odcedzamy i przelewamy zina wodą. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki solimy Zobacz więcej
Sezon grzybowy można uznać za rozpoczęty. W lasach mnóstwo borowików, podgrzybków i maślaków. Proponujemy więc potrawę, na którą czeka się prawie cały rok. Składniki naszej jajecznicy: -ok. 30 dkg Zobacz więcej
- gotujemy chwilę Gdy mąka w sosie straci surowiznę doprawiamy pieprzem, rozmarynem, ewentualnie jeszcze solą Sosem z maślakami polewamy makaron, ugotowany według przepisu na opakowaniu. Jest to Zobacz więcej
Amoniaq
Amoniaq Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mieszam W Garnku
Sos grzybowy

Sos grzybowy 149

1
Sos grzybowy to doskonały dodatek do wielu potraw – mięs, klusek czy placków. Warto go zrobić szczególnie teraz, kiedy możemy kupić na rynku świeże grzyby, bo sos z mieszanki grzybów jest najlepszy. Zobacz więcej
Pinos
Pinos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Piniowe orzeszki
Makaron z grzybami

Makaron z grzybami 369

0
Niedługo pewnie przyjdzie czas na potrawy wymagające więcej czasu, bardziej skomplikowane, bogatsze. Póki co - nadal prosto. W sezonie grzybowym - obiad z niczego, a w zasadzie ze spiżarni. Odkąd Zobacz więcej
wspominam te wyprawy z uśmiechem na ustach. Teraz gdy nadchodzi jesień znowu rozpoczął się okres grzybobrania. Polskie lasy są pełne grzybów, także przydrożni sprzedawcy oferują ich wszelkie rodzaje. Zobacz więcej
OlaSal
OlaSal Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Głodni Bardzo
BIGOS

BIGOS 274

0
Tajemnica bigosu tkwi w rodzaju mięs jakie do niego dodajemy, oraz czasu w jakim go dusimy. W staropolskiej kuchni zużywano do bigosu pozostałe resztki szlachetnych pieczeni i wędlin, które bardzo Zobacz więcej
mnhtn
mnhtn Obserwuj blogaObserwujesz bloga
miloscdojedzenia.pl
Sos Grzybowy

Sos Grzybowy 3432

0
odmienić każde, nawet najmniej wyszukane danie. Same w sobie też są oczywiście genialne. Kto nie lubi smażonych kani, rydzów na masełku czy zwykłych marynowanych grzybków… Sezon na przepisy z Zobacz więcej
Sezon na grzyby trwa, więc korzystam z urodzaju, bo nic nie trwa wiecznie. Większość grzybów - maślaków i borowików ceglastoporych i podgrzybków wysuszyłam, borowiki szlachetne pokroiłam w kostkę i Zobacz więcej
ryzykować. Nawet poczciwą kanię większość omija z daleka. Jednak w tym roku wysyp grzybów jest wyjątkowo wielki i nie ma problemu z zapełnieniem koszyka. Mam już nieco zasuszonych, zamrożonych i Zobacz więcej
na oko ) i śmietankę rozrobioną z mąką -zagotowujemy jak sos zrobi się gęsty i zawiesisty wyłączamy palnik i dodajemy jogurt intensywnie mieszając ( jogurt nadaje tej potrawie nietypowy przyjemny Zobacz więcej
Śmietana i grzyby to jedno z najbardziej niesmacznych zestawień, jakie znam. Ale w tej akurat potrawie jest dla mnie zjadliwe, ba, smaczne nawet. Więc cóż, notujemy przepis (który, tak na marginesie, Zobacz więcej
mieszamy dokładnie i wykładamy równomiernie na formę z ciastem francuskim. Na wierz układamy pokrojoną i nasoloną dynią i cukinią. Ja układałam najpierw okręgi z dyni, później okręgi z cukinii, znowu Zobacz więcej
Papryka jest coraz tańsza czas więc na domowe lecza i faszerowane papryki. Ja zaś proponuję potrawkę z papryki z mięsem mielonym i świeżymi grzybami. W smaku przypomina leczo, ale zamiast kiełbasy Zobacz więcej
apetytnasmaka
apetytnasmaka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apetyt na Smaka
Zupa kurkowa

Zupa kurkowa 67

1
i aromat. Nawet takie ciepłe dni jak teraz nie przeszkodziły mi w pochłonięciu miski zupy. Dzięki tej potrawie przekonałam się do tych grzybów i na pewno w przyszłości użyję ich również w innych Zobacz więcej
obróbce termicznej!) Do tej potrawy można również stosować inne grzyby, ale niektóre rodzaje grzybów trzeba wstępnie gotować lub przynajmniej blanszować. Nie napiszę co robić z jakimi grzybami, Zobacz więcej
sos grzybowy 2 łyżki masła 0,5 kgleśnychgrzybów ( akurat jaużyłemkołpakówale do potrawy nadają sięrównieżmaślaki,opieńki, twardepodgrzybkia wostatecznościnawet boczniaki) 1 niewielki por ( tylko Zobacz więcej
się dzielnie pedałując. Tamże, znaczy w lesie naszli maślaki i kozaki, do dom je zwożąc. Moje Szczęście w przeddzień gotowania zmacerowała polędwiczkę świni serwatkowej, pogłębiając jej kruchość. Zobacz więcej