potrawy z mirabelek

Niektórym połączenie kalafiora z cynamonem mogłby się wydawać dziwne, nawet ja zaliczałam się do tej grupy. Podchodząc z pewną nieśmiałością do garnka, nadal mi się wydawało że te smaki zdecydowanie Zobacz więcej
Dzisiaj bardzo popularne babeczki w wersji wegańskiej. Czekoladowo-cynamonowe, słodkie z kwaśnym akcentem dzięki mirabelce. Olej kokosowy, którego użyłam jest 100% naturalny, bezzapachowy i Zobacz więcej
Dziś sałatka ze świeżymi figami, które coraz częściej można spotkać w naszych sklepach. Pamiętam jak pierwszy raz miałem okazję je spróbować w Austrii. Teraz mam je na codzień w PL, super :-) Zobacz więcej
Mam tak niestety, a może "stety" że jak usłyszę jakąś dziwną nazwę potrawy to mam ochotę ja przyrządzić. W sumie im nazwa dziwniejsza tym ochota większa. Podobnie było z Rødgrød Med Fløde. Deser ten Zobacz więcej
Krem z bananów i pasty sezamowej to hit mojego wiosennego domu. Dodatkowo wzbogaciłam go o kwiaty forsycji które mają rutynę taką samą co rutinoscorbin tyle tylko że naturalną. Kwiaty forsycji mają w Zobacz więcej
solą i pieprzem i dusić pod przykryciem aż pomidory zaczną być miękkie. Wyłączamy płomień i dodajemy garść (lub dwie) szpinaku baby i mieszamy wszystko. Na talerzu posypać prażonym sezamem - nie Zobacz więcej
Dziś zapraszam Was na śniadanie. Delikatna, mocno cytrynowa kasza manna zachwyci największych niejadków. Ja sama nie przepadam za takim potrawami, ale tak przygotowaną kaszą zajadałam się ze smakiem Zobacz więcej
Chutney to gęsty sos pochodzący z kuchni indyjskiej, sporządzany z owoców i warzyw. Słodko-kwaśny smak sosu jest kompozycją wręcz idealną do potraw mięsnych i wegetariańskich. Przepis na chutney Zobacz więcej
, Kuchareczka, Shinju, mopswkuchni, Kasandraa6, Be@tka, Lumiuz, Chantel111, Bianka, Katarzyna_Sar, Mirabelka, Mollisia, Gosiarysuje i ja, czyli Franky. Zobacz co gotowałyśmy: Lista potraw, które Zobacz więcej
Pluskotka
Pluskotka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka od kuchni
Chili con carne

Chili con carne 89

0
« Pieczarkowy sos ziołowy Chili con carne Nie wiem czy prawdziwy Meksykanin nie zastrzeliłby mnie za nazwanie mojej potrawy chili con carne. Pewnie by to zrobił, ale na szczęście nie znam żadnego. :) Zobacz więcej
To moje drugie danie z kuchni marokańskiej, wcześniej robiłam sałatkę i przyznam, że obie potrawy bardzo mi smakowały. To na pewno sprawka mojego nazwiska, które popularne jest w Algierii, czyli Zobacz więcej
Rozsmakowałam się w kuchni meksykańskiej. Tym razem przygotowałam enchilady nadziewane brokułami, zapieczone w sosie. Przepis na to niezwykle smaczne danie zaczerpnęłam z bloga Mirabelki. Podałam je Zobacz więcej
Festiwal Kuchni Węgierskiej dobiegł końca. Przez dwa ostatnie tygodnie wspólnie poznawaliśmy „kuchnię serca Europy”. W akcji wzięło udział 14 blogerów, którzy przygotowali 28 najróżniejszych Zobacz więcej
Ostatnio doszłam do wniosku, że mam duże braki, jeśli chodzi o kuchnię polską. Kuchnię mojej babci znam głównie z opowieści mojej mamy, a mama z braku czasu wielu potraw nie przygotowuje. Nie miałam Zobacz więcej
roku zaczynam od sałatki, a w planach mam jeszcze kilka innych potraw z ich udziałem. Razem ze mną potrawy ze szparagami w roli głównej przygotowały blogerki: Zuzia, Justinka, Mirabelka, Shinju oraz Zobacz więcej
(np. puder z fruktozy) -odrobina soli (nie przesadźcie, bo może zdominować smak całej potrawy) -łyżka płatków migdałowych W rondelku mieszamy mleko kokosowe, słodzidło i sól. Banany obieramy, kroimy Zobacz więcej
dodając po trochu około 1/3 szklanki wody. 5. Wyłożyć masę migdałową na warstwę ciasta. 6. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na paski, z których należy zrobić kratkę na masie migdałowej. 7. Piec Zobacz więcej
maja na tyle malo zdecydowany smak, ze chetnie i bez szkody przyjmuja kazdy mocny smakowy akcent z zewnatrz. Dynia nie jest wyczuwalna, ale smiem twierdzic, ze na pewno nadaje slicznego Zobacz więcej