potrawy z niskim indeksem glikemicznym

Podczas upałów zwykle nie mamy ochoty na tłuste, ciężkie potrawy. Często rezygnujemy z mięsa i chętnie sięgamy po warzywa. Warto w tym czasie skorzystać z tych sezonowych. Fasolka szparagowa jest Zobacz więcej
aleprzyprawy
aleprzyprawy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ale przyprawy
Syrop z Agawy BIO

Syrop z Agawy BIO 105

0
Syrop z Agawy to słodki, o konsystencji płynnego miodu, dodatek do ciast, deserów, napojów i niektórych potraw śniadaniowych, tj. musli. Idealnie nadaje się również jako polewa do lodów, gofrów, Zobacz więcej
cebulkę na roztopione masło i dodać ugotowane grzyby. Poddusić chwilę, dodać filiżankę komosy ryżowej quinoa, oraz podwójną ilość wody w stosunku do ilości kaszy. Dodać przyprawy i dusić 5-8 minut. Zobacz więcej
Quinoa to bogate źródło białka , witamin i mikroelementów . Jej ziarna zwane są "Złotem Inków" . Wzmacniają , pobudzają i rozgrzewają cały organizm , więc szczególnie powinniśmy je jeść w tym okresie Zobacz więcej
przyswajalność żelaza z pokarmów. Papryka zapiekana z quinoa i czerwoną fasolą to danie polecane szczególnie dla osób dbających o linię (porcja to zaledwie 275kcal), aktywnych fizycznie, na diecie Zobacz więcej
Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski)to roślina strączkowa z rodziny bobowatych.Ma same zalety: niska zawartość tłuszczów, rewelacyjne źródło cynku, kwasu foliowego i białka oraz niesamowita dawka Zobacz więcej
okres przechowywania (przechowywane wszczelnie zamkniętych opakowaniach zachowują niezmienione wartości odżywcze) mają niski indeks glikemiczny dają na długo uczucie sytości Jako wady można wymienić Zobacz więcej
kuchcik8
kuchcik8 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Pokoleń
Kurczak z soczewicą

Kurczak z soczewicą 1246

0
Dzisiaj napiszę Wam pomysł na zdrowy obiad. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny. Zawiera błonnik, który redukuje poziom tłuszczów oraz poziom glukozy. Posiada witaminy B: B1, B2, B6 oraz Zobacz więcej
Szybki, lekki i smaczny obiad dla 4 osób. Bez zbędnego skomplikowania, bez zbędnych kalorii, zdrowo i lekko, tak jak lubię:) Składniki: - ok. 0,6 kg mięsa z udźca indyka (do kupienia w Tesco) - 6-7 Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na sycącą, ale ubogą w kalorie zupę krem z soczewicą, czyli z pożywnym warzywem strączkowym. Soczewica ma niski indeks glikemiczny i zawiera mało kalorii, to idealne warzywo, gdy Zobacz więcej
. Soczewica - stanowi doskonałe źródło wartościowych białek roślinnych, które powinny stanowić znaczący udział w nasze diecie. Ponadto jest dobrym źródłem błonnika, witamin rozpuszczalnych w wodzie i Zobacz więcej
Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) ma same zalety: niska zawartość tłuszczów, rewelacyjne źródło cynku, kwasu foliowego i białka oraz niesamowita dawka błonnika. Są idealne dla cukrzyków ze względu Zobacz więcej
przepis pochodzi z książki „Makaron na każdą okazję” Składniki: 250 g makaronu (dowolnego) 2-3 podudzia z kurczaka, ugotowane i ostudzone 250 g zielonych winogron bezpestkowych (możemy je pokroić na Zobacz więcej
zupa z dyni. dziecko zjadło bez marudzenia, a potem mruknęło no ciekawe, co z wątróbką zrobisz, żebym ją zjadła... w oryginalnym przepisie zaszła drobna modyfikacja ze względu na obecność na obiedzie Zobacz więcej
i pysznie. Jednak pamiętaj, gdy liczysz kalorie i zależy Ci na niskim indeksie glikemicznym potraw – lepiej banany zastąp świeżym jabłkiem. Skład (3 szklanki) 2 mrożone banany, 1/2 szklanki soku Zobacz więcej
Bliskiego Wschodu, gdzie dodawana jest praktycznie dokażdej potrawy. Bulgur jestbardzo pożywny, zawiera dużo białka ibłonnika (dwa razy więcej niż brązowy ryż).Jest dobrym źródłem witamin zgrupy B i Zobacz więcej
i niezchemizowana. Takie kluseczki można też przyrządzić ze zwykłej mąki pszennej, zachęcam jednak do stosowania mąki gryczanej, która ma niższy indeks glikemiczny, zawiera więcej białka roślinnego, Zobacz więcej
zwykły, biały ryż, ma niższy indeks glikemiczny). Jest nieco twardszy od zwykłego, a przy tym nie rozgotowuje się, nie tworzy kleistej "papki" i jednocześnie jest delikatniejszy w smaku od brązowego Zobacz więcej
w białko – około 23g/100g produktu, ma bardzo niski indeks glikemiczny, zawiera wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy i błonnik, źródło cennych witamin z grupy B, zawiera beta-karoten, Dodatkową zaletą Zobacz więcej