potrawy z opieniek

Wczoraj tyle tych grzybów nazbierałam, że teraz pewnie będę jadła potrawy z nich przez cały tydzień:) No ale na szczęście kilka porcji udało mi się już zamrozić, więc będą w sam raz na zimowe Zobacz więcej
Zaczęła się jesień, a wraz z nią przyszedł czas na grzybobranie. Jestem wielbicielką grzybów.Uwielbiam zbierać grzyby i oczywiście potrawy z nich przygotowane. Dziś zrobiłam prosty sos z podgrzybków, Zobacz więcej
O mojej fascynacji opieńką miodową już pisałem. Lubię te grzyby a jeszcze bardziej lubię zaskakiwac samego siebie poprzez utworzone przed chwilą nowe smaki na bazie tych właśnie grzybów. Nie tak dawno Zobacz więcej
podgrzybków 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka suszu z kani 1 łyżka suszu z opieniek 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka sosu sojowego Kapustę trochę posiekałam i zalałam bulionem- jak jest zbyt Zobacz więcej
Grzyby rosną, a my zbieramy po to aby zaspokoić nasze podniebienia, narobić zapasów na zimę, na wigilię do zupy grzybowej a teraz takie świeże wykorzystać w wielu potrawach. Potrawy w wykorzystaniem Zobacz więcej
się do każdego bulionu czy sosu. Suszyłam także pomidory, które razem z ziarnami pokroiłam w plastry i ułożyłam na sitach suszarki. Użyłam do tego pomidorów Lima. Część tych czipsów przesuszyłam Zobacz więcej
Garnek rzymski to jest zbawienie jak nie mam czasu przygotować potrawy bo tylko wrzucam wszystko do garnka, do piekarnika i po godzinie-półtorej danie gotowe. Tym razem przygotowałam kurczaka dzień Zobacz więcej
500 g ziemniaków 400 g szpinaku 400 g grzybków mrożonych ( u mnie opieńki) 350 ml śmietany 6 szt białej kiełbasy 1 jajko 70 g sera sałatkowego Falvita sól pieprz szczypta chili w płatkach szczypta Zobacz więcej
sos grzybowy 2 łyżki masła 0,5 kgleśnychgrzybów ( akurat jaużyłemkołpakówale do potrawy nadają sięrównieżmaślaki,opieńki, twardepodgrzybkia wostatecznościnawet boczniaki) 1 niewielki por ( tylko Zobacz więcej
marynowanych grzybów (opieńki, maślaki, kurki, tak naprawdę jakiekolwiek) 40g parmezanu pokrojonego w cienkie plasterki łyżeczka miodu łyżka octu balsamicznego Na talerzu układamy plasterki Zobacz więcej
Jejku jak ja uwielbiam tę potrawę, zresztą ja uwielbiam wszelakie grzyby poczynając od pieczarek, boczniaków, mung czy shtake, na podgrzybkach kaniach, kurkach i prawdziwkach kończąc.Aby przygotować Zobacz więcej
Risotto z leśnymi grzybami Sezon na grzyby trwa, mi udało się wybrać na grzyby dopiero dzisiaj. Ku mojej uciesze, zapełniłam aż dwa koszyki grzybami, głównie podgrzybkami i opieńkami. Co teraz? Nasza Zobacz więcej
knedle chlebowe z sosem grzybowym Knedle pochodzą podobno z Niemiec, dla mnie było oczywiste, że wywodzą się z Czech. Może się wydawać, że jest to zwykły sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Ja Zobacz więcej
Moje smaki?Odpowiedź, to... trudne zadanie... Jest wiele smaków, które przywołują wspomnienia z lat dziecięcych...Pajda chleba razowego z gęstą śmietaną i cukrem. Ogórki małosolne, wyławianeręką z Zobacz więcej
Kupiłam mrożone opieńki. Lubię te grzyby. W tym roku nie udało mi się ich kupić na targu, ale kupiłam mrożone. Pomyślałam o pierogach ze świeżymi opieńkami. I już nie mogłam przestać o nich myśleć:) Zobacz więcej
Aga w kuchni
Aga w kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Aga w kuchni
Przetwory

Przetwory 1588

2
Strony Strona główna Akcesoria kuchenne Kontakt Publikacje sobota, 19 stycznia 2013 Przetwory Dżem z czarnej porzeczki Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Zobacz więcej
Znów mam dostatek topinamburu i ciężko myślę do czego jeszcze można go włożyć. Całe szczęście, że lubię jego smak i uważam, że dodatek topinamburu w potrawach zdecydowanie je wzbogaca. Uwielbiam też Zobacz więcej
jemu pożegnać się z ziemskim padołem. Pomimo moich pogróżek rzeczony Mąż żwawo zajada każdą potrawę z grzybami, jaką stawiam mu pod nosem. Niestety w Irlandii synonimem grzyba jest pieczarka i trudno Zobacz więcej
trzy posiłki
trzy posiłki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trzy Posiłki Dziennie
Z Gruzji

Z Gruzji 362

0
kolacyjka. Tu ciekawostką są potrawy z grzybów opieniek, jedna na ciepło, druga na zimno w formie sałatki. Na jajkach sos pkhali Khachapuri ხაჭაპური Nadziewane serem placki, które w Gruzji można Zobacz więcej
Długie jesienne wieczory sprzyjają pracy twórczej, czytaniu dobrych książek przy kominku i gotowaniu, spędzamy coraz więcej czasu w kuchni, coraz dłużej coś kroimy, siekamy, ucieramy, pieczemy i Zobacz więcej