Patisony to niezbyt rozpowszechnione u nas warzywa z rodziny dyniowatych. Ich konserwowa wersja to dla wielu jedyna znana forma przygotowania, a przecież z patisonów można przygotowywać także inne
Zobacz więcej
Dań z patisonem ciąg dalszy. Tym razem w wersji smażonej z czosnkiem - prosty, lecz pyszny dodatek do głównego dania lub samodzielna kolacja. Patisony pieprz ziołowy sól 2 ząbki czosnku olej do
Zobacz więcej
Powiem Ci brzydkie słowo - szeptała moja prawie pięciolatka i mówiła: zero. Nie wiem zupełnie skąd jej się to wzięło? I dlaczego akurat zero, a nie na przykład bardzo u nas w rodzinie popularny
Zobacz więcej
Leczo z patisonem Napisane przez Agnieszka 18 lipca 2013 Zbliża się sezon świeżych polskich warzyw. Papryka, cukinia, patisony… idealne składniki na bogate leczo. Polecam zarówno na obiad jak i na
Zobacz więcej
Proste danie, może być też dodatkiem do wielu potraw. Użyłam młodych patisonów o miękkiej skórce - zjadamy ją razem z farszem. Polecam też wersję zapiekaną w sosie pomidorowym, może kiedyś mi się uda
Zobacz więcej
LECZO Z CUKINII I PATISONA Przyznaję, miałam pewien problem z nazewnictwem tego dania. Nie jest to klasyczne leczo ( które na smalcu duszone być powinno z wykorzystaniem przede wszystkim papryki i
Zobacz więcej
Patisony kto z Was je zna? Co z nich robicie? Wiecie skąd do nas przybyły? Może zacznijmy od początku patisony są odmianą dyni zwyczajnej. Jest rośliną jednoroczną która pochodzi z Ameryki Północnej,
Zobacz więcej
Budyń to niekoniecznie deser. W wielu wydaniach "Kuchni polskiej" można znaleźć przepisy na budynie wytrawne i do takiej też kategorii zalicza się dzisiejsza potrawa. Taki budyń będzie idealną
Zobacz więcej
Uwielbiam patisona w tej postaci .Powrót do dawnych smaków ...wieki nie jadłam tej potrawy ,a teraz wprowadzam do menu mojej rodzince;) Następnym razem podam przepis na smażonego w panierce oraz w
Zobacz więcej
W zeszły piątek na bazarze "przemówiły" do mnie żółte patisonki. Wyglądały jak małe słoneczka: Chciałam je podać w jakiś ciekawy sposób w weekend. Jednak w międzyczasie plany obiadowe się nam
Zobacz więcej
Dzisiaj na obiad smaczne i szybkie placki zrobione z sezonowych warzyw. Ponieważ w tym roku posiałam patisony i cukinie, a pogoda sprzyja ich wzrostowi będę zmuszona spożywać wspomniane warzywa w
Zobacz więcej
Bardzo lubię faszerowane warzywa, wiec faszeruję co tylko się da :))). Dziś zapraszam na patisony faszerowane tradycyjnym farszem gołąbkowym czyli mięsem i ryżem. Niestety moje patisony tak szybko
Zobacz więcej
Mam wrażenie, że istnieje pewien podział. Na wegetarian i na tych, co mięso jadają. I jak już ktoś to mięso jada, to zapewne nie ma pojęcia, że można zjeść smacznie bez mięsa. I ja temu podziałowi
Zobacz więcej
Uwielbiam sezon, obfitujący w warzywa tj. cukinia czy leczo. Wykonanie tego typu potraw jest proste i szybkie- a smak wyborny. Dziś w roli głównej patison. Składniki: 1 patison 2 papryki 10 dag
Zobacz więcej
Byłam dzisiaj doglądnąć moją działkę, Nie miałam wiele ostatnio okazji tam zaglądać (bo jest za miastem), a tam wyrosły już patisony. Nie bardzo wiem co z nic zrobić więc proszę o radę, może ktoś ma
Zobacz więcej
Jak wiecie, patisony z mojej działki zazwyczaj zbieram gdy są mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. te podstępne male dynie, potrafią się jednak jakimś cudem przede mną schować. Wtedy w kilka dni
Zobacz więcej
Mój osobisty hit sezonu. W ciągu osatnich tygodni przygotowuję ją co kilka dni - naprzemiennie z wersją cukiniową. Lekka, delikatna w smaku i tak jedwabiście kremowa. Idealna na obiad lub kolację.
Zobacz więcej
Przepis zaczerpnęłam z gotuj.pl Składniki : patisony - ja miałam małe, żółte kawałek chrzanu koper z nasionami pieprz ziarnisty , liście laurowe ziele angielskie 4 szklanki wody 4 łyżki cukru 1
Zobacz więcej
Ostatni zbiór patisonów w tym roku. W następnym sezonie znów je wysieję, ale inną odmianę, by posmakować czegoś nowego. Tym razem nie chciało mi się ich faszerować. Zrobiłam parmigianę, zainspirowała
Zobacz więcej
Patisony czyli małe dynie z Ameryki Południowej, a jak aż stamtąd to wiadomo, że do Europy sprowadzili je Hiszpanie. Jak wiele innych rzeczy. W Polsce można spotkać je w postaci świeżej - w
Zobacz więcej