potrawy z sarny

Przed Wami subiektywny ranking potraw, które zrobiły na mnie największe wrażenie. Warto wybrać się do tych miejsc chociażby właśnie po to, żeby je spróbować. Cafe Młynek - zupa cebulowa El Toro - zupa Zobacz więcej
Cześć =) Specjalnością naszego bloga i tym, co między innymi odróżnia nas od innych, jest spora ilość prezentowanych potraw z dziczyzny. Spowodowane jest to moim zamiłowaniem do myślistwa i wspaniałym Zobacz więcej
Cześć =) Dziczyzna, to jedno z moich ulubionych mięs. Jest to związane z moim zamiłowaniem do myślistwa oraz z tym, że dziczyzna jest bardzo smaczna i zdrowa. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na Zobacz więcej
Cześć =) Dziczyzna, to jedno z moich ulubionych mięs. Jest to związane z moim zamiłowaniem do myślistwa oraz z tym, że dziczyzna jest bardzo smaczna i zdrowa. Dziś zapraszam na kolejną potrawę z Zobacz więcej
Cześć =) Dziczyzna, to jedno z moich ulubionych mięs. Jest to związane z moim zamiłowaniem do myślistwa oraz z tym, że dziczyzna jest bardzo smaczna i zdrowa. Pasztet z dzika, to jedna z Zobacz więcej
, posiada specyficzny smak i zapach, mający ścisły związek z odżywianiem zwierząt leśnych: dzikie zioła, pędy i kora młodych drzew, grzyby i leśne jagody. Jednakże dziczyzna świetnie smakuje o każdej Zobacz więcej
martapan
martapan Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kazdemu smacznego...
TATAR Z SARNY

TATAR Z SARNY 754

0
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam tę potrawę bardzo spodobała mi się, ale kiedy usłyszałam, że to tatar, nie chciałam nawet spróbować. Dopiero mąż przekonał mnie. Nie żałuję. To jedno z moich ulubionych Zobacz więcej
W minioną sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach organizowanym przez Makro pod tytułem "Smaki dziczyzny". W warsztatach wzięło udział 25 blogerek. Pracowałyśmy w parach - ja z Izą. W Zobacz więcej
przepisami, był Krzysztof Lechowski, właściciel firmy Provincja, autor książki pt.: "O jedzeniu. Szlakiem polskiej prowincji", promotor dziczyzny, zwolennik polowań i wybornych potraw. Fotorelacja Zobacz więcej
Nieraz kosztowałem różnych potraw z dziczyzny lecz jakoś zawsze pojawiał się jakiś taki "opór w głowie" który nie pozwalał do końca zachwycać się smakiem i trwało to tak do czasu, kiedy to sam Zobacz więcej
Pyszne jednogarnkowe danie na jesień. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Grzyby duszone, smażone, pieczone i wiele innych”. Jako, że jest to kociołek myśliwski, to w przepisie zaleca się Zobacz więcej
pasuje również kasza, czerwona kapusta, żurawina oraz wiele innych dodatków, które zostaną zaprezentowane w naszych kolejnych przepisach, dotyczących dzika, sarny, jelenia czy zająca. Lasy, bory, Zobacz więcej
tam byłam z moimi tartami :) Oprócz tego dzień obfitował w warsztaty, pokazy i filmy kulinarne a zakończył się kolacją opartą na regionalnych produktach. Jak przygotowaliśmy nasze potrawy w trakcie Zobacz więcej
. Jesienna aura sprzyja wygrzebywaniu przepisów na rozgrzewające, rustykalne, jesienno przyprawione potrawy. Jednym z moich ulubionych przepisów jest właśnie gulasz z dziczyzny doprawiony pachnącym Zobacz więcej
Pamiętam, że szczenięciem będąc, moim ulubionym zajęciem kulinarnym było robienie "torcików" w wersji wytrawnej, to znaczy uklepywanie mięsa i ziemniaków na jednolitą masę i konsumowanie ich w ten Zobacz więcej
pomysły w niczym nas nie ograniczają. Natomiast jeśli chcemy nawiązać do kuchni staropolskiej, to dziczyzna jest jak najbardziej właściwa. W dawnych wiekach Polacy jeśli chodzi o mięso, to jadali Zobacz więcej
dobrze nie pamiętam, czy to był jeleń czy sarna. Mam wrażenie, że była to sarna, ale w durszlakowej relacji na żywo, napisali, że był to jeleń w cieście francuskim. 250-300 g filetu z sarny/jelenia 2 Zobacz więcej
Pierwszy z obiecanych przepisów z warsztatów w Makro. Comber z jelenia czyli danie główne. Fantastyczny pomysł zapakowania mięsa w naleśnika i ciasto francuskie. Myślę, że wykorzystam go z łatwiej Zobacz więcej
Jakiś czas temu udało mi się namierzyć w Warszawie sklep w asortymencie którego, znaleźć można zarówno świeżą, jak i mrożoną dziczyznę. Nie trzeba mnie było dłużej przekonywać do jej zakupu. Tym Zobacz więcej
, perliczek. My dodalibyśmy do tego królika i delikatne potrawy z gęsiny. Ghenos Primitivo di Manduria DOC – 100 % Primitivo. Dojrzewało 10 miesięcy w stali i 6 miesięcy w dębowych beczkach. Kolor Zobacz więcej