powidła agrestowe

Uwielbiam ich kwaskowaty, przydymiony smak oraz intensywny zapach. Według mnie są zdecydowanie lepsze od tych śliwkowych. Na samą myśl, aż cieknie mi ślinka. Nie są trudne do wykonania, choć wymagają Zobacz więcej
Pavlova to żadna nowość, ale wymyśliliśmy z Mężem, żeby podać ją z czymś w rodzaju powideł z agrestu. Nie pasuje tu ani słowo konfitura, ani dżem, bo owoce się smaży, jak śliwki. Połączenie jest Zobacz więcej
agatacooking
agatacooking Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog o gotowaniu
Orzechowiec

Orzechowiec 6015

2
1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu Sposób przygotowania: 1. Orzechy pokroić. Masło rozpuścić na patelni. Dodać cukier, orzechy, miód. Gotować ok. 5 minut. 2. Jeden placek piec w piekarniku rozgrzanym Zobacz więcej
ulubionego dżemu (dałam agrestowy, mogą tez być powidła śliwkowe) 2 łyżeczki sody ( z maleńka górką) parę kropel ulubionego oleju zapachowego, np arakowego, waniliowego lub rumowego Jaja całe ubijamy Zobacz więcej
aguzja
aguzja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zjem to!
Dżem od Shreka

Dżem od Shreka 810

1
Podstawą tego zielonego dżemu jest cukinia. Jeśli posiadacie spore ilości tego warzywa i nie wiecie co z nim zrobić, wypróbujcie przepis na zielony dżem. Ja nie jestem wielkim wielbicielem powideł, Zobacz więcej
i gałką muszkatałową 8. Wątróbka cielęca duszona - smaż i daj kwiatu muszkatałowego 9. Zupa najlepsza - z kapłonem, bażantem, łopatką cielęcą, prawdziwkami, jałowcem i goździkami 10. Gęś gotowana w Zobacz więcej
mojego lenistwa. Im mniejsze lenistwo tym bardziej wysmażone przetwory i brak dodatku pektyny. I odwrotnie. Choć skłaniam się do nie wykorzystywania dobrodziejstw przemysłu;) Maliny, agrest i Zobacz więcej
Dagmara
Dagmara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pikantna Słodycz
Miodowa wieża

Miodowa wieża 160

0
Miodowe blaty przełożone prażonymi jabłkami, bitą śmietaną, powidłami oraz karmelem, każda warstwa ma inny ciekawy smak. Najlepiej smakuje po upływie dwóch dni od przygotowania. 1 kg mąki 300 g Zobacz więcej
zuza
zuza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zielona Kuchnia
Hucułka

Hucułka 119

0
się w moim rodzinnym domu na różne święta. kIedyś piekła je mama - dziś robimy to wspólnie :-) Składniki -4/5 szkl. mąki -25 dag margaryny -20 dag masła -4 łyżki śmietany -6 jajek (6 żółtek, 3 białka Zobacz więcej
. Czy to będzie dobre? Wyszło bardzo dobre . Spróbujcie sami . Czego potrzebujemy: 8 jaj 2 szklanki zmielonego maku 30 dag cukru 25 dag mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 galaretki , np. Zobacz więcej
przetwory --->Kompot wieloowocowy,Powidła,Ogórki w chili,Kompot ze śliwek,Ogórki w miodzie,Ogórki z curry,Dżem morelowy,Kolorowa sałatka z cukinii,Mus z jabłek,Dżem z czarnej porzeczki,Fasolka Zobacz więcej
To takie nasze ciasto sezonowe. Przygotowujemy je, gdy przychodzi zima. Wyjmujemy wówczas z piwnicy słoik powideł agrestowych i pieczemy nasze ulubione drożdżowe z kruszonką. Dodajemy kilka pierników Zobacz więcej
Na świątecznym stole w tym roku, jako jeden z wielu wypieków stanął piernik. Upiekłam go dzień wcześniej, a na wigilię zostało jedynie kilka kawałków. Jest to mój 3 piernik w życiu jaki piekłam i mogę Zobacz więcej
Krysia
Krysia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kocioł i garnek
Miodownik przekładany

Miodownik przekładany 319

0
Przepis zdobyłam od cioci Teresy. A takie właśnie ciasto kiedyś piekła moja teściowa, czyli babcia Hela. 1/2 kg. mąki 15 dkg. cukru 15 dkg. miodu 1/2 kostki masła 1 jajko 3 łyżki Zobacz więcej
mleczko: 1 puszka mleka skondensowanego 2 opakowania galaretki cytrynowej Dodatkowo: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych 50g wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Zobacz więcej
na blaszkę 24x28: * 380 gramów mąki pszennej, * 4 jajka, * 200 gramów masła, * duża łyżka cukru, * 1 szklanka cukru do piany, * proszek do pieczenia, * łyżka kakao, * duży słoik powidła Zobacz więcej
Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Zobacz więcej
Wilgotne, bardzo aromatyczne ciasto. Przełożone kwaśnymi powidłami ze śliwek ale równie dobrze sprawdzi się czarna porzeczka czy agrest. Całość dopełniają karmelizowane gruszki, włoskie orzechy i Zobacz więcej
ulubioną twardą marmoladą, powidłami lub gęstym dżemem. 250 g masła 3 szklanki mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 250 ml kwaśnej śmietany szczypta soli dżem Zobacz więcej