powidła jeżynowe

Powidła są po dżemie wiśniowym i morelowym trzecim słodkim, owocowym smarowidłem które uwielbiam. Początkowo miałam zamiar zmodyfikować klasyczny przepis dodając tylko whisky ale wpadły mi w oko Zobacz więcej
Następny z kolei przepis na szybkie i pyszne śniadanie. Tym razem puszysta chałka smażona na mleku i jajku z dodatkami. Zapraszam ! o. Składniki: 1 chałka pół szklanki mleka 1 duże jajko pół łyżeczki Zobacz więcej
, można go przełożyć powidłami śliwkowymi i polać polewą czekoladową. Składniki 2 jajka 1 szklanka cukru (200 g) 0,5 szklanki oleju 3 łyżki dżemu ( u mnie jeżynowy) 2 szklanki mąki (280 g ) 1 Zobacz więcej
Kromek
Kromek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kromek z Masłem
Placki na Śmietanie

Placki na Śmietanie 109

0
przepisu miałem obawy. Ciasto wydawało mi się za suche i w ogóle co to za pomysł, że na śmietanie... Ale dodałem jeszcze białka jak kazali w przepisie i ciasto wyszło. Cierpliwie usmażyłem placuszki, Zobacz więcej
Vdolky, to taki melanż między pączkami a plackami. Ich mała forma nie sprzyja trzymaniu diety (wezmę jeszcze jednego, malutkiego :-)), ale smak rekompensuje wyrzuty sumienia :-) Vdolky Potrzebujemy: Zobacz więcej
zdjęć z ostatnich tygodni. Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko i zachęcam do robienia przetworów. U mnie szafka powoli się zapełnia. Zrobiłam już m.in. przecier pomidorowy, powidła z węgierek, kompot Zobacz więcej
lutka40
lutka40 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
szczeciniankagotuje
Wyśmienite  ciasto

Wyśmienite ciasto 572

0
Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis z 5/2011. Dawno nie jadłam tak pysznego ciasta .Smakuje wybornie .Ma w sobie wszystko co lubię :mięciutki biszkopt ,mak ,kwaskowatą bitą śmietanę ,polewę i Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
Czeko jeżyna

Czeko jeżyna 692

1
ewentualnie powidła , dżem czy nutella jeżynowa z dodatkiem czekolady pojawiły się na kilku blogach. Byłam bardzo ciekawa tego połączenia, bo jak smakuje nutella śliwkowa zw też czeko-śliwką wiem, Zobacz więcej
W powietrzu coraz bardziej czuję jesienność. Na straganach powoli spotykam gruszki, a śliwki i jabłka na dobre rozgościły się przy targowych stoiskach. W prawdzie czekam wciąż na węgierki, aby Zobacz więcej
3 łyżki konfitur lub powideł (śliwkowe, wiśniowe, malinowe lub tak jak u nas jeżynowe, bo w całym Al-Khobar innych nie było) opcjonalnie 1 łyżeczka carob molasses (melasa z drzewa świętojańskiego - Zobacz więcej
pomieszałam powidła z marmoladą jeżynową. dodatkowo - jajko do posmarowania drożdżówek Wykonanie: W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić Zobacz więcej
drożdży suchych) 3 łyżki cukru (u mnie ksylitolu) 1 szklanka mleka 1 kostka masła szczypta soli dżem lub ulubione powidła (słoik) cukier puder, do posypania Mleko podgrzewamy, dodajemy do tego Zobacz więcej
Zbieranie jeżyn to dość bolesne doświadczenie, ale warte swojej ceny. Z przepięknych owoców jeżyny cudownie smakuje gotowany sok, który wzmacnia organizm i idealnie sprawdzi się w okresie zimowym, Zobacz więcej
lukrem, dzięki czemu szybko zmiękną. Bardzo smaczne. Źródło przepisu:Moje Wypieki(z moimi zmianami) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 80 g cukru 80 g miodu 1 jajko 50 g masła, w temperaturze Zobacz więcej
babeczki) 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko klasy M 125 g kremowego jogurtu naturalnego 125 g kremowego jogurtu z jeżynami* 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki Zobacz więcej
Nieco spóźnione ale w końcu są. Wyniki słodkiego konkursu z Polską Różą. Dziękuję za wszystkie nadesłane przepisy. Wybór trzech najciekawszych nie był prosty, gdyż wszystkie były ciekawe. Najciekawsze Zobacz więcej
Bardzo spodobał mi się pomysł połączenia warzyw i owoców w jednym cieście. Dynia, ananas i marchewka. Ciasto jest wilgotne, dość sycące, choć nie ciężkie, z korzenną nutą. Do tego idealnie pasuje krem Zobacz więcej
Powidła z dżemem Wino to zakupiłem razem z Salice Salentino, ale jakoś nie było okazji go otworzyć. Nic to nie szkodzi, bo byłem ostatnio w Polo Markecie i na półkach ciągle Imperata znalazłem. Gdy Zobacz więcej
do wystudzenia. Masło miksujemy na puch i po łyżce dodajemy zimnybudyń, dodajemy do skończenia się budyniu. DODATKI: 1 mały słoiczek powidła z czarnej porzeczki kilka łyżek dżemu jeżynowego 2 garście Zobacz więcej