powidła pektyna

Truskawki jeszcze można dostać, więc warto wykorzystać te owoce do zrobienia znakomitych przetworów. Przepyszne długo gotowane powidła truskawkowe - równie dobrze można je nazwać konfiturą czy gęstym Zobacz więcej
Galaretka czarnej porzeczki była zawsze w spiżarni mojej Babci, tak samo jak powidła śliwkowe. Taka żelazna pozycja na półce i dlatego jej smak dobrze pamiętam. Smak dzieciństwa. Słodko kwaskowa Zobacz więcej
CakeCaprice
CakeCaprice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cake Caprice
Pigwowiec kandyzowany

Pigwowiec kandyzowany 2882

0
. C, niż cytryna!!), żelazo, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Syropy z pigwy mają leczniczy wpływ na górne drogi oddechowe, działają bowiem bakteriobójczo. Duża zawartość pektyny sprawia, że Zobacz więcej
jeszcze, że powidła wyszły bardzo gęste i nie ma potrzeby dodawania agaru, pektyny czy cukru żelującego. Składniki: 1 kg wypestkowanych śliwek (najlepiej małe węgierki) 250 g malin 100-120 g cukru Zobacz więcej
Powidła śliwkowe to punkt obowiązkowy każdej jesieni. Sklepowe powidła nie smakują mi. Te domowe, bez zbędnych dodatków są najlepsze. A najlepsiejsze są ze śliwek od mamy czy babci :) Składniki - 3 kg Zobacz więcej
Użyte w tym koktajlu owoce, czyli jabłka i śliwki słyną z dużej zawartości pektyn. Pektyny są pewnego rodzaju węglowodanami, wchodzącymi w skład rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. W przemyśle Zobacz więcej
Sezon na węgierki trwa! Polska jest jednym z największych producentów najlepszej jakości śliwek. Znamy knedle, powidła, suszone śliwki i schab ze śliwkami. Czy to nie za mało?! Owoce te są bogatym Zobacz więcej
. Tę konfiturę można zrobić na dwa sposoby. Możecie dodać cukru żelującego lub pektyny lub wysmażyć owoce na tyle, aby same zgęstniały. Prawda jest jednak taka, że wysmażone konfitury najlepsze są z Zobacz więcej
mojego lenistwa. Im mniejsze lenistwo tym bardziej wysmażone przetwory i brak dodatku pektyny. I odwrotnie. Choć skłaniam się do nie wykorzystywania dobrodziejstw przemysłu;) Maliny, agrest i Zobacz więcej
" Na przekór powideł, które kocham niesamowicie! Mam tym razem dżem śliwkowy, ale nie gładki jak to zazwyczaj przystało, a z całymi kawałkami owoców. Przepyszny, słodki i kwaśny zarazem. Zrobiłam go z Zobacz więcej
Taste me
Taste me Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taste me!
Dżem śliwkowy z amaretto

Dżem śliwkowy z amaretto 147

0
, dzięki temu powidła szybciej gęstnieją, nie musimy ich zbyt długo gotować. Poza tym jestem leniem śmierdzącym, uwielbiam robotę "na raty". ;) Dżem śliwkowy z amaretto Składniki: 2,5 kg śliwek 3 Zobacz więcej
Dzień dobry :) Dziś przychodzę do Was z propozycją i podpowiedzią na powidła. Powidła śliwkowe w pięć minut zrobione są na dwóch produktach: suszonych śliwek oraz wody. Taka alternatywa powideł nie Zobacz więcej
Dzień dobry :) Dziś przychodzę do Was z propozycją i podpowiedzią na powidła. Powidła śliwkowe w pięć minut zrobione są na dwóch produktach: suszonych śliwek oraz wody. Taka alternatywa powideł nie Zobacz więcej
Konfitury które robię są niskosłodzone. Z tego powodu dodaję do nich naturalną pektynę (więcejtutaj), która poza właściwościami żelującymi jest uznawana za substancję zmniejszającą poziom Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozowakuchnia
Test Alpro

Test Alpro 129

0
wypróbowałam Zrobiłam desery lodowe w pucharkach Lody truskawkowe 200 gram deser waniliowy Alpro 1 sztuka powidła śliwkowe2 łyżki Jest to przepis na 1 porcję szybki bardzo smaczny i wygląda Zobacz więcej
od Anielskich Przysmaków te powidła, bo od dłuższego czasu bardzo mnie kusiły. Połączenie ich z orzechami i cynamonem to świetny pomysł. Oba te składniki pasują do powideł śliwkowych idealnie. Zobacz więcej
Powidło z dyni i pomarańczy Składniki : 2 kg dyni 2 kg jabłek 2 szt. pomarańcza 1 cytryna 2 szklanki cukru 1 szklanki wody 2 szt. pektyny ( może to być np.dżemix ) Sposób wykonania : Dynię umyć,obrać Zobacz więcej
przygotowywać dżemu lub powidła ze śliwek mirabelek. Szczerze mówiąc, są one trochę małe, i żeby usunąć pestki, trzeba się trochę napracować (ja po prostu odcinałam miąższ od pestki nożem). Pozostało Zobacz więcej
Powidła śliwkowe to punkt obowiązkowy każdej jesieni. Sklepowe powidła nie smakują mi. Te domowe, bez zbędnych dodatków są najlepsze. A najlepsiejsze są ze śliwek od mamy czy babci :) Składniki - 3 kg Zobacz więcej