Rok temu w jakiejś starej książce kucharskiej przeczytałam, że powidła śliwkowe powinno się smażyć pod koniec września a jeszcze lepiej w październiku - gdy śliwki węgierki będą już nieco pomarszczone
Zobacz więcej
Powidła śliwkowe, bez cukru Powidła śliwkowe to wspomnienie dzieciństwa, to cudowny smak, wydobyty tylko i aż z samej śliwki, to najlepsza czekolada do chleba, tak je nazywa mój M. Zanim zamknę je w
Zobacz więcej
Widywałam podobne na wielu już blogach. Przepisy nieznacznie się między sobą różnią. Podaję ten, który dostałam od znajomej. Opis może nieco przydługi i skomplikowany, ale tak naprawdę przygotowanie
Zobacz więcej
Jako, że śliwki węgierki mam u siebie na działce, i nie wymagają dosładzania - są mega słodkie z natury. Postanowiłam zrobić mały zapas na zimę. W sekrecie powiem, że nie tylko śliwki poszły w weki,
Zobacz więcej
Od siostry dostałam ponad 3kg śliwek, nie są to jeszcze węgierki, ale śliwki, które są podobne w smaku. Było ich zdecydowanie za dużo na ciasto, dlatego przesmażyłam je. Ten przepis na powidła
Zobacz więcej
Doskonałe, cudownie słodkie przygotowane z jednego składnika - dojrzałych śliwek węgierek. Powidła są długo smażone, w odstępie kilka dni, co bardzo ułatwia ich przygotowanie. Domowe powidła śliwkowe
Zobacz więcej
This Page has moved to a new address: Mama Alergika Gotuje - MAG: Powidła Śliwkowe z Rumem (bez cukru) Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Zobacz więcej
Jedne z najbardziej zdrowych i dietetycznych przetworów na zimę. Proste w wykonaniu, chociaż dość czasochłonne. Powidła śliwkowe to najlepszy „dżem” dla osób na diecie – można, ale nie trzeba, dodawać
Zobacz więcej
Mój mąż uwielbia wszelkiego rodzaju dżemy, powidła, konfitury domowego wyrobu. Niby najbardziej lubi taki z owoców leśnych – malin, jagód, truskawek, ale nie gardzi również innymi smakami, miło się
Zobacz więcej
Nie ma nic prostszego niż zrobienie powideł. Do ich przygotowania potrzebne są jedynie dojrzałe i słodkie śliwki, wtedy nie potrzebujemy do powideł dodawać cukru. Powidła potrzebują trochę czasu, gdyż
Zobacz więcej
Sezon śliwkowy mamy już za sobą. Całeszczęście , że te pyszne owocemożemyzamknąć w słoiku i cieszyć swoje podniebienie przez kilka zimowych miesięcy. Chybakażdy z nasz wielką przyjemnością zajadasię
Zobacz więcej
Śliwka węgierka, królowa jesiennych ryneczków, powoli ustępuje miejsca innym owocom - jabłkom czy gruszkom. A szkoda, bo śliwka ta jest przepyszna -z grubszą charakterną skórką, pod którą kryje się
Zobacz więcej
Powidła śliwkowe bez mieszania 5 kg. śliwek (najlepiej węgierek) 600-700 g. cukru 2 łyżki octu spirytusowego 10% 2-3 laski wanilii i kawałek cynamonu ( nie w proszku) - opcjonalnie Śliwki umyć,
Zobacz więcej
Są to nasze ulubione powidła, które zjadamy zawsze do zera, jeszcze przed nadejściem lata.Czekamy wówczas niecierpliwie na wrześniowe węgierki, aby znów zabrać się za przetwórstwo. Lubię je także
Zobacz więcej
Lubię domowe przetwory, zwłaszcza dżemy i powidła, a ponieważ muszę unikać cukru, postanowiłam w tym roku przygotować dla siebie osobną partię. I tak powstały sok różany, dżemy (truskawkowy, malinowy,
Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na powidła śliwkowe z daktylami i czekoladową nutką bez cukru. Kończy się lato i powoli nadchodzi jesień. Czas zapełnić spiżarnię, żeby przetrwać zimę. Moja pierwsza tegoroczna
Zobacz więcej
Jesienne miesiące zobowiązują. Nie tylko do zbierania dyniowych zapasów (które ostatnio pokazywałam Wam na facebooku i instagramie) ale i przygotowania wielu rozmaitych przetworów na zimę. Jedną z
Zobacz więcej
Moje dzisiejsze śniadanie, podaje przepis na szybko ;) Nie miałam pomysłu, chciałam omlet, ale że jestem ograniczona dźwiękowo (nie mogłam użyć miksera, bo nie chciałam obudzić innych) zdecydowałam
Zobacz więcej
Zapach warzących się powideł śliwkowych to coś, co leczy mnie ze wszystkich emocjonalnych bolączek. Ten aromat domu, bezpieczeństwa i beztroski powinni rozpylać w domach pomniejszej udręki. Dlatego
Zobacz więcej
Tym razem przedstawiam Wam powidła śliwkowe bez mieszania :) Potrzebne składniki: Sposób wykonania: Śliwki wydrążamy. Wkładamy do garnka. Dodajemy 3 łyżki octu. Dosypujemy szklankę cukru. Wszystko
Zobacz więcej