powidła śliwkowe tradycyjne

Nie jestem purystą przetworowym. Robię dżemy, konfitury, soki, kompoty tradycyjne, ale nie uciekam od przetworów z dodatkiem cukrów żelujących. Mało tego, uważam (o zgrozo), że w niektórych Zobacz więcej
Śliwki to jedne z tych owoców, które żegnają słoneczne lato i witają jesień. Wciąż jeszcze dostępne, kuszą by zatrzymać je na dłużej. Ja jakiś czas temu dałam się skusić i usmażyłam tradycyjne powidła Zobacz więcej
Na targowiskach aż roi się od śliwek. Grzech tego nie wykorzystać bo domowe, pyszne, tradycyjne powidła śliwkowe na zimę będą jak znalazł. Do twarożku, serka wiejskiego, naleśników czy ot tak po postu Zobacz więcej
Powidła śliwkowe! Do deserów , do bigosu, jedzone prosto ze słoiczka! Grube dno i szeroka powierzchnia gara to podstawa, żeby powstały dobre,a nie przypalone powidła. Zawszesmażę w partiach nie Zobacz więcej
Gęste, aromatyczne. dobrze wysmażone powidła z węgierek. Najlepsze z możliwych. Za każdym razem gdy je robię dzwonie do mamy z tymi samymi pytaniami więc tym razem spiszę wszystkie rady... póki Zobacz więcej
Takie powidła smażyła moja Babcia, choć dziś Jej dłonie już tego nie robią to całą wiedzę smażenia powideł i odpowiedniego wyboru owoców przekazała mi i dziś to ja będę mogła zawieźć Babci słoiczek z Zobacz więcej
Wszyscy ostatnio pieką pączki nabrałam chęci i ja :) uwielbiam takie swoje, domowe ale nie lubię ich smażyć, zawsze chcę przedobrzyć ze smażeniem żeby nie były w środku surowe i wychodzą mi ciemne :) Zobacz więcej
Powidła śliwkowe to kolejny smak dzieciństwa. Jak zrobić takie najlepsze i jednocześnie najprostsze opiszę Wam właśnie dzisiaj. Babcia nie robiła zbyt wielu przetworów, ale powidła z późnojesiennych, Zobacz więcej
Powidła śliwkowe to punkt obowiązkowy każdej jesieni. Sklepowe powidła nie smakują mi. Te domowe, bez zbędnych dodatków są najlepsze. A najlepsiejsze są ze śliwek od mamy czy babci :) Składniki - 3 kg Zobacz więcej
Za oknem jeszcze lato, a na bazarze już jesień w pełni. Pod dostatkiem śliwek czas na tradycyjne powidła śliwkowe (bez czekolady, beż żelatyny, ulepszaczy bez przypraw). Czytaj więcej » Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na kolejne powidła śliwkowe. Lubimy tradycyjne powidła i lubimy konfitury z pomarańczy więc nastąpiła synteza smaków. Do śliwek dodałam pomarańcze, zarówno miąższ jak i skórkę, i Zobacz więcej
na święta, sałatki na Boże Narodzenie, sałatki na Wigilię. Sałatka śledziowa. Pierniczki tradycyjne i na szybko. Pierniczki z lukrem. Pierniczki ozdabiane. Dania z suszonymi grzybami i śliwkami. Zobacz więcej
Tradycyjny piernik w nieco odmiennej formie- z dodatkiem chałwy. Pycha! Składniki: 20 dag chałwy waniliowej 2 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 jajko Zobacz więcej
Konkurs nawiązuje do wczorajszego artykułu o tradycyjnych konfiturach i innych owocowych przetworach. Ja najbardziej lubię długo smażone powidła śliwkowe których nauczyłam się robić od babci. A jakie Zobacz więcej
ola.dedio
ola.dedio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ola-w-kuchni
Powidło śliwkowe

Powidło śliwkowe 53

0
Kolejny przepis z wykorzystaniem śliwek to tradycyjne powidło śliwkowe. Do jego przygotowania należy używać najdojrzalsze śliwki. Po kilku dniach smażenia powstaje pyszne powidło, które doskonale Zobacz więcej
Śliwka węgierka Powidła staram się przygotowywać co roku. Wspaniale sprawdzają się nie tylko na kanapkach. Używam ich do ciast, naleśników, placków. Dzisiejsza moja propozycja to tradycyjne powidła Zobacz więcej
litr wody - sól, pieprz Mięso należy zalać wodą i gotować ok. 30 minut, następnie dodać suszone śliwki i gotować następne pół godziny. Mięso wyjąć i pokroić w plastry. Sos zblendować. Dodać sól i Zobacz więcej
Nietypowy przepis na tradycyjną zupę- barszcz czerwony. Dodatek grzybów i śliwek dodaje jej wyjątkowy aromat i smak. Składniki: kg kości 75 dag buraczków ćwikłowych 5 grzybów suszonych 1 łyżka Zobacz więcej
efrank
efrank Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mniamniam
Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe 1599

0
« Domowa szynka peklowana Powidła śliwkowe Tradycyjne. Bez fixów ani cukru żelującego. Takie, jak w dzieciństwie ;) Powidła śliwkowe 2,5 kg fioletowych śliwek 0,5 kg cukru białego 1 łyżka octu 10% Zobacz więcej