powidła w starej kuchni

Przepis na to ciasto wygrzebałam w starym zeszycie z przepisami. Piernikowe ciasto przełożone powidłami śliwkowymi z lukrem czekoladowym i orzechami. Kolejna propozycja ciasta na święta. Ciasto bardzo Zobacz więcej
klementynka
klementynka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
domowa cukierenka
mazurek paryski

mazurek paryski 54

0
Przepis na ten mazurek moja Mama znalazła w naszych zbiorach starych przepisów, pochodzi on z Poradnika Domowego z połowy lat 90-tych. Bardzo lubimy wracać do tych dawnych przepisów, wiele z nich na Zobacz więcej
Trochę za późno na taki wpis - bo piernik powinien leżakować chociaż tydzień. A najlepiej kilka. Jednak z pewnością wyjdzie nawet po jednym dniu spędzonym w lodówce. Jest rewelacyjny, a boję się, że Zobacz więcej
monkamaj
monkamaj Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słodki zapach domu
Pierniki

Pierniki 350

0
właśnie pierniczki, które mogłam przygotować wcześniej na starym mieszkaniu. Na szczęście i oczywiście spędzaliśmy święta z rodziną, więc nie o samych pierniczkach ;) żyliśmy w te dni. Przepis to Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Naleśniki drożdżowe

Naleśniki drożdżowe 272

0
Naleśniki są u nas częstymi gośćmi. Lubię z nimi eksperymentować. Głównie z nadzieniami, ale ostatnio zabrałam się za ciasto. Naleśników drożdżowych nigdy wcześniej nie jadłam i przyznaję, że trochę Zobacz więcej
pychaa
pychaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pychaa
Maślana chałka drożdżowa

Maślana chałka drożdżowa 235

0
Chałka kojarzy mi się z moim dziadkiem. Mam w pamięci taki obraz: dziadek Stanisław siedzi przy stole w kuchni w starym powojennym domu jednorodzinnym, pije herbatę z "garnuszka", czyli kubka (zawsze Zobacz więcej
losach nic nie wiem, bo je zjedliśmy...:-) ). Nadziewajcie dowolnie - dżemem, powidłami, owocami, kawałkami czekolady. Można polać lukrem po upieczeniu. Ja wolałam deserową czekoladę. Na weekend Zobacz więcej
marta-gotuje.pl
marta-gotuje.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
marta-gotuje.pl
Pączki

Pączki 64

0
Zgodnie z pewnym przesądem, w Tłusty Czwartek należy zjeść co najmniej jednego pączka, aby w życiu nam się powodziło ; ) U nas pączki już prawie się kończą, więc mam nadzieję, że o szczęście na cały Zobacz więcej
Nie znam osoby, która nie lubiła by naleśników, nie znam osoby, która by nie wspominała z rozmarzeniem w oczach jakie to pyszne naleśniki robiła ich babcia/ciocia czy mama :) Naleśniki to klasyk w Zobacz więcej
Leniwie.... żyć z pasją.... Wczorajszej nocy piekłam bułki z powidłami. Ich smak wygnał mnie w poszukiwaniu mleka. Nie takiego kartonowego, ale takiego prawdziwego, od krowy gospodarza, może ciepłego Zobacz więcej
się jakiś głodny amator ostatnich kęsów drożdżowego czy innych pyszności :) Bajaderka Składniki: 30 dag pokruszonych herbatników (ja dałam pół na pół z biszkoptami) 150 ml mleka (pół szklanki) 12 dag Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Piernik staropolski

Piernik staropolski 99

0
Ależ ze mnie gapa. Wczoraj postanowiłam pójść do antykwariatu poszukać jakiś starych książek kucharskich. W łapki wpadła mi książka dotycząca kuchni staropolskiej, ale nie wiedzieć czemu jej nie Zobacz więcej
powidełka prosto ze słoika .....łyżeczką i nie potrzebuję już żadnych innych dodatków. Udało mi się usmażyć trochę śliwek moim starym , sprawdzonym sposobem, choć tym razem dodałam trochękorzennych Zobacz więcej
czas na obiad. Na aperitif podany został cydr z polskich jabłek z Chyliczek. Przystawka: pasztet z kaczki serwowany z sosem z powideł śliwkowych ze starych odmian polskich śliwek z Doliny Dolnej Zobacz więcej
wegefaza
wegefaza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wegefaza
Buchty dyniowe z powidłami

Buchty dyniowe z powidłami 70

4
Buchty, czyli leciutkie, delikatnie słodkie bułki, uwielbiałam w wykonaniu Babci... Takie pieczone w prodiżu, waniliowo-maślane, pachnące bezpieczeństwem babcinej kuchni i spokojem o jaki dziś Zobacz więcej
zamrozić, a następnie użyć do wypieku bezików lub wypieków białkowych - polecam na przykład moje białkowe muffinki z owocami. Przepis na kruche ciasto znalazłam w bardzo starym wydaniu Kuchni Zobacz więcej
piernika. Ciasto po wymieszaniu powinno dojrzewać przez co najmniej dwa tygodnie, a najlepiej przez 3-4 tygodnie. A potem, po upieczeniu i wystudzeniu, piernik powinien dojrzewać przez 2-3 dni, a Zobacz więcej
Sezon naśliwki jest jednym zmoich ulubionych. Ta ilość różnych gatunków, wielkości ikolorów sprawia, żekupuję ich więcej niż jesteśmy wstanie zjeść. Ześliwek robię dżemy ipowidła, chowam wspiżarni, a Zobacz więcej
itosmaczne
itosmaczne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I to smaczne
Bigos

Bigos 25

0
Bigos, klasyka polskiej kuchni, aromatyczna mieszanka mięsa, kapusty i przypraw, czasochłonna i niekoniecznie tania, ale warta każdej poświęconej minuty. Istnieje wiele jego odmian zależnych od Zobacz więcej
na pleśniaka'' wypowiedziane przez moją mamę, spowodowało, że powędrowałam do kuchni mojej babci, wyjęłam stary brulion z przepisami, potrzebne składniki i zabrałam się za pieczenie. Z efektu jestem Zobacz więcej