powidło figowe

Nietypowe powidła śliwkowo-figowe Na duży słój potrzebujecie: kilogram węgierek- im słodsze tym lepsze 8 świeżych fig Dzięki figom, dżem jest wystarczająco słodki i nie dodałam cukru- sami zobaczcie Zobacz więcej
Lubię tę porę, kiedy na dworze jest już chłodno, a dom pełen jest pachnącego ciepła pochodzącego z garnka, w którym smażą się powidła lub konfitury. To ostatni dzwonek, by zamknąć odrobinę lata w Zobacz więcej
przypomnienie przepisów, które cieszą się wśród Was największą popularnością, mam jednak nadzieję iż we wrześniu uda mi się opublikować jeszcze coś nowego (choć w tym roku niestety nowych przetworów Zobacz więcej
Mich
Mich Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Aromatyczny
Naleśniki

Naleśniki 349

2
), dżemami, konfiturami, powidłami. Rzadko jedliśmy naleśniki wytrawne. Najbardziej lubię placki przełożone ulubioną konfiturą śliwkową od babci Stefci, ze śmietaną.Bardzo lubię też i często robię Zobacz więcej
Trafiłam na ten przepis w poszukiwaniu czegoś słodkiego na niedzielny podwieczorek. Pierwszy raz miałam do czynienia ze struclą i były lekkie obawy, czy się wszystko uda, ale zupełnie niepotrzebnie- Zobacz więcej
na ok. 3 godziny do wyrośnięcia Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Pyszne same, wyborne w z masłem, na śniadanie idealne z dżemem Zobacz więcej
Natknąłem się dziś na figi w nieprzyzwoitej cenie - 20gr za sztukę! Grzechem byłoby nie kupić. Trzeba korzystać z krótkiego sezonu figowego;) Ja zrobiłem już tartę z figami, dziś przyszła pora na Zobacz więcej
1 łyżeczka cynamonu 200 g białej czekolady Do podania dowolna konfitura (polecam morelową lub figową) Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do pieczenia smarujemy masłem i Zobacz więcej
Kamis *Do nadzienia kremówka 330 ml czekolada rozpuszczona- mleczna i gorzka łącznie 200 gram mascarpone 250 gram 2-3 łyżki powideł Ganasz: 200 g śmietany kremówki 250 g czekolady gorzkiej/mlecznej Zobacz więcej
nioolek
nioolek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
morning fairy
_449 pierwsze po powrocie

_449 pierwsze po powrocie 119

0
i płatkami kokosowymi Migdałowy budyń z quinoa podany z domowymi powidłami śliwkowymi i migdałami Placki ryżowe podane z ricottą, domowymi powidłami śliwkowymi z rumem oraz masłem z orzechów Zobacz więcej
wędrowania włączę wam "Krzyżaków". Na najlepszego śliwkowco-figowca potrzebujemy: kostkę masła 2 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki syropu z agawy 50 g cukru (ze względu na Filipa w ogóle Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozkosze-stolu
pieczeń z dzika

pieczeń z dzika 8792

2
2 liscie laurowe 6 jagód jałowca 6 goździków 6 ziaren pieprzu 20 suszonych prawdziwków lub podgrzybków 100 ml oliwy 6-8 ząbków czosnku 3 gałązki rozmarynu 200 g słoniny 3 łyżki powideł śliwkowych (ja Zobacz więcej
Kuchnia chilli zmysłowe przyjemności !: Domowy chutney figowy. Kuchnia chilli zmysłowe przyjemności ! Blog kulinarny środa, 13 listopada 2013 Domowy chutney figowy. Figi są drogie, ale namawiamżeby Zobacz więcej
Basia
Basia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Życie w apetycie
TORT CZEKOLADOWY

TORT CZEKOLADOWY 768

0
Klasyczny, wilgotny i ociekający czekoladą, walentynkowy Tym razem klasyka, która nigdy się nie nudzi i zawsze znika do ostatniego okruszka. Idealny na dzisiejsze Walentynki :-) Mocno czekoladowe Zobacz więcej
dawny_basik
dawny_basik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mozaika życia
Pluszki

Pluszki 60

1
zostawić do rośnięcia – na około 10 minut. Każdą kulkę rozwałkować na cieniutki placek, rozsmarować na nim nadzienie (masę makową można zastąpić masą serową, orzechową lub powidłami). Formować Zobacz więcej
(na 50-60 sztuk): Ciasto: 500 gram mąki (u mnie 300 gram pszennej tortowej i 200 gram mąki pszennej typ 1850) 260 gram miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 125 gram masła 60 ml mleka 2 łyżki proszku do Zobacz więcej
(u mnie 300 gram pszennej tortowej i 200 gram mąki pszennej typ 1850) 260 gram miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 125 gram masła 60 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 50 gram przyprawy do piernika Zobacz więcej
przystosować do standardów piekarnikowych. Drugim problemem były powidła śliwkowe, które w tych krajach nie są popularne. Zostały więc zastąpione dżemem figowym Sama nigdy nie próbowałam piernika z Zobacz więcej
minut, a następnie w 210 st. przez 10-15 minut (ja na koniec dopiekłam jeszcze chleb przez kilka minut już bez foremki, by jego boki stały się bardziej chrupkie). Wystudzić na kratce. Idealnie makuje Zobacz więcej