prawdziwek

gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Marynowane prawdziwki

Marynowane prawdziwki 37

Sezon w pełni. U nas w Lubuskie lasy wynagradzają poprzednie lata posuchy. A prawdziwki marynowane to chyba najsmaczniejsze marynowane grzyby. Składniki 1 kg prawdziwków 1 szklanka octu 10 % pół litra Zobacz więcej
Prawdziwki marynowane Najlepsze grzyby do marynowania są małe i twarde. W tym roku na brak grzybów nie mogliśmy narzekać, Półki w spiżarni uginają się od słoików, różnych Zobacz więcej
Okiem Liska
Okiem Liska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anioły w kuchni
Marynowane prawdziwki

Marynowane prawdziwki 159

Deszczowa jesień ma swoje zalety. Składniki ok. 0,5 kg małych prawdziwków sól Marynata: 1 szalotka 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 6 ziarnek pieprzu kolorowego 2 szklanki wody 5 łyżek Zobacz więcej
miraga
miraga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia co dnia
Marynowane prawdziwki

Marynowane prawdziwki 93

W pełni sezonu na grzyby postanowiłam przygotować Marynowane prawdziwki, tak przynajmniej u nas nazywa się borowiki znalezione w lesie. Tak przygotowane grzyby przydadzą mi się na święta do Zobacz więcej
foodharmonyblog
foodharmonyblog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Food Harmony
Makaron z prawdziwkami

Makaron z prawdziwkami 9

Sezon na prawdziwki dalej w pełni więc z nich korzystamy. Jest to bogactwo naszych polskich lasów. Łatwe makarony są najsmaczniejsze więc z takimi eksperymentujemy SKŁADNIKI: makaron spaghetti Zobacz więcej
PatiGotuje
PatiGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PatiGotuje
Makaron z prawdziwkami

Makaron z prawdziwkami 43

Dzisiaj nadal pozostajemy w jesiennych smakach. Jednak tym razem w roli głównej wystąpią grzyby leśne, a konkretnie prawdziwki (borowiki). Leśne grzyby nadają każdej potrawie wspaniałego i Zobacz więcej
Wkrótce zasypię Was potrawami z grzybów. Prawdziwki uzbierałam z moją rodzinką. Sporą część ususzyłam, część zjedliśmy na śwież i jeszcze udało mi się trochę zamrozić. Dziś zapraszam na bitki wołowe z Zobacz więcej
Jest kremowe, pełne aromatu i naprawdę pyszne! „Risotto” z kalafiora- warzywne danie, w którym to właśnie kalafior gra pierwsze skrzypce z powodzeniem zastępując ryż czy kaszę, którą zwykle Zobacz więcej
Sałatka z prawdziwkami to potrawa, którą zaserwowała mi ciocia męża. Nigdy nie zachwyciłam się czymś tak bardzo! Zdobyła moje serce, tym bardziej, że było to przy wręczaniu zaproszeń ślubnych, kiedy Zobacz więcej
0,5 kg prawdziwków 2 szklanki mąki 100g masła 1 mała cebula 1 pęczek koperku 1 łyżka masła 250g serka mascarpone 3 duże jajka 2 łyżki kefiru 2 ząbki czosnku sól i pieprz Umyte i oczyszczone prawdziwki Zobacz więcej
Artykuł Risotto z prawdziwkami pochodzi z serwisu Słone Słodkim Przeplatane. Risotto z prawdziwkami wyszło obłędnie pyszne :). Kremowe, aromatyczne z moimi ulubionymi o tej porze grzybami :). Białe Zobacz więcej
Składniki: 4 porcje schabu bez kości o 3 cm grubości każdy, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, maślanka 1/2 szklanki, olej Wielkopolski rzepakowy - ile potrzeba, mąka Zobacz więcej
Opisywałam już marynowane podgrzybki, opieńki, muchomorki rdzawobrązowe a o prawdziwkach zapomniałam? chyba wyleciały mi z pamięci. Nadrabiam szybciutko i napisze jak ja marynuję borowika szlachetnego Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Krokiety z prawdziwkami i kapustą

Krokiety z prawdziwkami i kapustą 29

Po ostatnich zbiorach grzybów do suszarki nie zmieściły mi się prawdziwki. Jako, że lubimy krokiety ugotowałam te grzyby co zostały i zrobiłam krokiety z kapustą i prawdziwkami. Panierka była Zobacz więcej
Składniki: prawdziwki 1 kg, cebula 2 sztuki, pepperoni 1 sztuka/żółta, olej rzepakowy 1/2 szklanki, wywar grzybowy 1 szklanka, kucharek 2 łyżeczki, śmietana 12% 200 ml, natka pietruszki 1/2 pęczka Zobacz więcej
Dzisiaj proponuję Wam kolejne risotto – risotto z dynią, prawdziwkami i serem gorgonzola. Wspaniałe, kremowe risotto z posmakiem rozmarynu. Danie proste, sycące i przede wszystkim smaczne. Macie Zobacz więcej
Ciao ragazzi! Jesień to czas, kiedy nasze brzuchy pożądają dań sycących, kalorycznych, kremowych, przyjemnie otulających podniebienie, rozgrzewających, aromatycznych i przywołujących migawki Zobacz więcej
W sezonie grzybowym bywam monotematyczna. Nie znam umiaru i chcę się najeść na zapas. Bo nic nie smakuje tak, jak świeże grzyby. Najlepiej te osobiście znalezione w lesie. W tym roku nie było to Zobacz więcej
Trufle to najdroższe grzyby świata i prawdziwy rarytas. Są jednym z najdroższych produktów spożywczych świata, a cena kilograma białej trufli może dochodzić do 4 000 Euro. Czarna trufla jest tańsza Zobacz więcej
AZgotuj
AZgotuj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AZgotuj
Polenta ze smażonymi prawdziwkami

Polenta ze smażonymi prawdziwkami 221

Zbieranie grzybów budzi we mnie dobre emocje. Dlatego staram się w okresie grzybobrania przynajmniej kilka razy odwiedzić mazowieckie lasy. szklanka polenty woda 4-5 łyżek tartego parmezanu łyżka Zobacz więcej