produkcja ricotty

Mam smak na… ricottę „domowej produkcji” :-). Ricotta jest bardzo popularnym serem włoskim używanym zarówno do deserów, np. cannoli, jak i do przygotowywania lazani, ravioli, calzone, pizzy itd. Nie Zobacz więcej
Niestety, jestem leniwa i nie zawsze mi się chce robić ciasto na makaron. Odkryłam, że można zamknąć to nadzienie w cieście filo i uzyskać wspaniałą przekąskę – rożek z chrupiącego ciasta z Zobacz więcej
nioolek
nioolek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
morning fairy
_147

_147 62

0
Płatki jęczmienne na mleku podane z bananem, malinami, migdałowym kremem z ricotty i wegańską orzechowo-kakaową truflą z ziarnami chia Barley flakes with milk topped with banana, raspberries, ricotta Zobacz więcej
Gofry z mąki semoliny podane z ricottą, truskawkami oraz domowym snickersem Semolina waffels topped with ricotta, strawberries and homemade raw snickers Niezwykle chrupiące gofry z semoliny. Polecam Zobacz więcej
Jeśli macie przypadkiem trochę serwatki, możecie z powodzeniem przygotować własny ser ricotta :) Ser ten jest właśnie takim produktem, który tworzy się z "odpadków" pozostałych po produkcji innych Zobacz więcej
Sezon na dynie w pelni pora wiec przedstawic jakis sezonowy przepis :) Dzisiaj placuszki z dyni i ricotty z nuta pomaranczowa, a dlaczego? Bo tak od siebie dodalam kilka lyzek domowego (mojej Zobacz więcej
., to bym sobie w tym tygodniu odpuściła, ale Oni muszą jeść, stąd pomysł na te śniadaniowe placuszki. Wyszły wspaniałe, pewnia żadna filozofia, ale może Komuś przyda się ten przepis, stworzony przed Zobacz więcej
pookcook
pookcook Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pookcook
Ravioli z łososiem

Ravioli z łososiem 218

0
Lepienie pierogów i produkcja domowego makaronu ewidentnie działa na mnie odprężająco. A ponieważ bardziej sympatyzuję z kuchnią południowej europy takie też lubię pierogi. Po ostatnich rybnych, Zobacz więcej
agat88
agat88 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słońce, kredki i muffiny
Sfogliatelle

Sfogliatelle 383

0
tronie zasiada sfogliatelle - nazwa ciastka oznacza wiele warstw lub liści. Zdacydowanie bardziej podoba mi się druga opcja, pewnie przez lekko biologiczne (w tym lekko botaniczne, choć trudno w to Zobacz więcej
« Keks z warzywami i serem Krewetki w paście masala » Cannelloni z ricottą ENGLISH VERSION Przepis wyszperany w jednym z dodatków kulinarnych do Gazety Wyborczej wreszcie doczekał się realizacji. Po Zobacz więcej
kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Pierogi smażyć w głębokim tłuszczu lub gotować w lekko osolonej wodzie i następnie podsmażać. Schlützkrapfen - to przepis tyrolskich farmerów ze Zobacz więcej
Któż nie ma czasami ochoty na tiramisu? Ale niestety nie jest to najlżejszy smakołyk. Ja robię deser podobny do klasycznego tiramisu, ale nie taki tłusty. Włoski charakter deseru podkreśla serek Zobacz więcej
~razowy omlet z ricotty z twarożkiem i kiwi gold~ Inspiracja. W sumie dobry sposób na ricotta hotcakes, jeśli nie ma się zbyt wiele czasu - smażymy jeden duży placek! :) Wczoraj z mamą byłyśmy w kinie Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaGucia
Dzień serowara - Ricotta

Dzień serowara - Ricotta 116

1
Przy produkcji sera pozostaje bardzo dużo serwatki, którą koniecznie trzeba wykorzystać np. do produkcji Ricotty wg http://ziolowyzakatek.com.pl/ricotta/ Składniki: serwatka4.5-5 litra mleko, Zobacz więcej
Smakowitym "odpadem" po produkcji sera korycińskiego jest nie tylko serwatka ale także ser ricotta. Zainspirowany przepisem Krystyny9postanowiłem prawidłowo wykorzystać nadmiar sera. Ciasto robi się Zobacz więcej
Po produkcji sera a la Korycińskiego zostało mi dużo serwatki, zrobiłam więc ricottę. Wynalazłam przepis na sernik z ricotty na ogrody babilonu, troszkę go zmodyfikowałam i oto co mi wyszło ! Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Ser ricotta

Ser ricotta 493

0
Ser ricotta Wśród doskonałych włoskich produktów wysokie miejsce zajmują sery – miękkie, twarde czy też półtwarde – wszystkie wykonywane z zachowaniem tradycyjnych metod z przed wieków, które Zobacz więcej
Pani A
Pani A Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taka Karma!
Prawie ricotta...

Prawie ricotta... 94

0
W poprzednim wpisie było o mleku, a właściwie o domowym przetwórstwie mlecznym, czyli o tym, jak w ciągu dwóch dni świeże mleko zmienić w mleko zsiadłe. Część mleka (w jego drugim wcieleniu) Zobacz więcej
, deserów, wypieków, etc. Ziarna kakaowca, wykorzystywane do produkcji kakao Surovital, są selekcjonowanie ręcznie i poddawane częściowej fermentacji, która ma złagodzić ich kwasowość. Następnie, Zobacz więcej