prowansja

niewiele ponad 1 cm. Ułożyć je na blasze i posmarować żółtkiem. Piec 20 minut w temperaturze 180 C. Po wyjęciu wystudzić na kratce. Przepis inspirowany umieszczonym na stronie klikdodaję do Zobacz więcej
Wreszcie się zebrałam, żeby opisać mój majówkowy wyjazd. Prowansja, Lazurowe Wybrzeże, piękny region na południu Francji. Większości z nas pewnie Prowansja kojarzy się z ziołami prowansalskimi. Zobacz więcej
Jesteś w Warszawie i masz ochotę na kolację we francuskim klimacie? Wybierz się do restauracji o wdzięcznej nazwie Prowansja, zlokalizowanej przy ul. Koszykowej 1. Restauracja Prowansja, położona w Zobacz więcej
Z czym kojarzy nam się Prowansja? Z lawendą, z przyprawami, dobrym winem... Duże więc było moje zaskoczenie podczas ostatnich zakupów w Tesco gdzie natknęłam się na bagietkę prowensalską ;-) Co to za Zobacz więcej
Do "marcowej piekarni" zaprosiła nas Amber. Tym razem przepis na chleb zaproponowała Magda z blogu Konwalie w kuchni.Pomysł bardzo mi się spodobał ponieważ Prowansja, z której pochodzi fougasse, to Zobacz więcej
konsystencję, przy czym pozostaje daniem zarówno sycącym, jak i lekkim. Przerwa na lunch wcale nie musi kończyć się ocieżałością, można zjeść pysznie, wykwintnie, aromatycznie, a przy tym pozostać w Zobacz więcej
Jesienne warzywa; bakłażan, papryka, cukinia i pomidory w prowansalskiej odsłonie. Wbrew pozorom potrawa nie przypomina w smaku popularnego leczo - jest o wiele smaczniejsza, warzywa są jędrne i Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Francja i Prowansja

Francja i Prowansja 112

0
Bon appétit! Tym razem odwiedziłam Francję, która zachwyca nie tylko pięknymi miejscami, ale także kulturą i pyszną kuchnią. Francuzi są bardzo mili i sympatyczni, chętnie udzielają pomocy turystom. Zobacz więcej
Kochani na dziś przygotowałam przepis na typowo francuskie danie. Ratatuj, potrawa ta wpadła mi w oko (chyba jak większości Polaków) w trakcie emisji słynnej bajki reżysera Brada Bird'a. Natchnięta Zobacz więcej
Czy podoba Wam się pomysł, żeby od czasu do czasu na blogu pisać o ciekawych książkach, które uważam za godne polecenia, a na które może nie udało się Wam do tej pory trafić? A może po prostu lubicie Zobacz więcej
Żeby było śmieszniej, dzisiejsze śniadanie popijałam colą light ^^ Przez "chorobę" (bo jednak nie jestem pewna czy to grypa żoł.) piję jej naprawdę dużo, pomaga. Dziś już czuję się dobrze. Nawet Zobacz więcej
Są rzeczy, które smakują tylko w określonych okolicznościach i miejscach. Pastis i rose na przykład. Oba trunki nabierają uroku w Prowansji. Coroczne wakacje na Południu Francji kojarzą mi się zawsze Zobacz więcej
Zapraszam dziś do zrobienia sezonowego deseru. W smaku wyrazisty, zrównoważony i lekki jak mgiełka. Właśnie teraz kiedy świeże i sezonowe produkty smakują najlepiej (rabarbar i nasze, polskie Zobacz więcej
lenss
lenss Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dotknij szczęścia
011.

011. 48

0
Aleksandra16 lipca 2013 13:39 hej, dopiero znalazłam Twój blog ale już nominowałam Cię do Liebster Blog, zapraszam do odpowiadania :) http://polaroidbkfast.blogspot.com/2013/07/147-polska-wies-vs- Zobacz więcej
Księga Smaków Prowansji Wzgórza pachnącej lawendy, aromatyczne, znane na całym świcie zioła prowansalskie, owoce morze , słynny Ratatouille, pachnące perfumerie Grasse, gorące Lazurowe Wybrzeże... Zobacz więcej
Kats
Kats Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wszedobylskie.blogspot.com
(bez tytułu)

(bez tytułu) 48

0
Nie tylko gotowaniem człowiek żyje:) Czas na kilka moich produkcji domowych. Od pewnego czasu stałam się wielką fanką decoupage, na fali zainteresowania poczyniłam kilka przedmiotów, które znalazły Zobacz więcej
fiołków, w którym miałam okazję spędzić kilka cudownych dni. Można tu kupić fiołkowe absolutnie wszystko! link do artykułu o fiołkowym raju: http://landlopers.com/2013/04/14/violet-toulouse/ Równie Zobacz więcej
To jarska potrawa prowansalska . Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Podobne potrawy znane są w całym basenie Morza Zobacz więcej
. Inspiracją do książki było jej obecne życie w Amsterdamie i Paryżu, ale najbardziej Prowansja, gdzie autorka spędza lato.Yvette van Boven zabiera nas do Prowansji, gdzie wykorzystując najświeższe Zobacz więcej
Ansia
Ansia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pin-up Cake
Ratatouille

Ratatouille 46

0
Jedno z moich ulubionych dań. Ratatouille. Prowansja na talerzu. Składniki na 4-6 porcji: 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku czerwona papryka 2 cukinie 1 bakłażan 1 puszka krojonych pomidorów 1 Zobacz więcej