prozioki

ZOBACZ TAKŻE:

Proziaki w tradycji kuchni regionalnej Podkarpacia wpisały się jako rodzaj pieczywa, placków albo bułeczek z dodatkiem „prozy”, czyli sody oczyszczonej. Stąd ich wdzięczna nazwa proziaki. Inne Zobacz więcej
Bullio
Bullio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bullio
Proziaki

Proziaki 218

Proziaki – Bullio Follow me Bullio Przepisy kulinarne Strona główna Przepisy Boże Narodzenie Ciasta Ciastka i desery Dania dietetyczne Makarony i kluski Obiady wegetariańskie Obiady z mięsem Pieczywo Zobacz więcej
MojaQchnia
MojaQchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojaQchnia.pl
Proziaki

Proziaki 197

Pochodzę z lubelszczyzny. U nas babcia robiła placki na wzór proziaków, ale były większe – wielkości naleśników. Kładła je na blasze na piecu kaflowym. Plackom wyrastały wielkie bąble, które z bratem Zobacz więcej
echelon
echelon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne pomyłki
Proziaki

Proziaki 183

Proziaki pochodzą z Podkarpacia. To mięciutkie, puszyste placuszki, które bez problemu mogą zastąpić tradycyjne bułeczki. Wystarczy kilka składników by je wyczarować i wcale nie są pracochłonne, Zobacz więcej
Kuchnia BonAppetit
Kuchnia BonAppetit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Bon Appetit
Proziaki

Proziaki 1294

Proziaki Składniki: Zsiadłe mleko – 250g Jajko – 1 sztuka Mąka pszenna – 500g Sól – 1 łyżeczka Soda oczyszczona – 1 łyżeczka Cukier – szczypta Wykonanie: W dużej misce wymieszać zsiadłe mleko z Zobacz więcej
Evenka
Evenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Arabeska
Proziaki – bułeczki z patelni

Proziaki – bułeczki z patelni 162

Proziaki to takie spłaszczone bułeczki z dodatkiem „prozy”, czyli sody oczyszczonej, smażone na suchej patelni. Przepis ten wywodzi się z Podkarpacia, ale znany jest także w innych regionach Polski. Zobacz więcej
nasze_kucharzenie
nasze_kucharzenie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
nasze_kucharzenie
Proziaki

Proziaki 5442

Mmm... Smak dzieciństwa, nasza babcia robiła takie. Pieczone na płycie kuchni, a potem jeszcze cieplutkie zjadane z masłem... Babcia zwała je również "przynaglańce", bo gdy brakowało chleba można je Zobacz więcej
joanna30
joanna30 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakołyki Asi
Proziaki

Proziaki 885

To ulubione placuszki mojego dzieciństwa. Pamiętam, że moja babcia często piekła je w dużych ilościach na blasze starego pieca. My jako dzieci podbiegaliśmy i chwytaliśmy co bardziej wypieczone, takie Zobacz więcej
Proziaki. Pieczywo na sodzie. Te bułeczki na sodzie jedliśmy pierwszy raz, gdy pojechaliśmy na wakacje w Bieszczady do Polańczyka. Te bułeczki są bardzo popularne w tym regionie. Skąd taka nazwa tego Zobacz więcej
Jedną z tradycyjnych przekąsek na IV Hubertusie Krynickim był prołzioki. Wypiekały je na tradycyjnej kuchni opalanej drewnem i sprzedawały bardzo miłe panie. Do ich stoiska ustawiały się długie Zobacz więcej
Proziaki to małe placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej pochodzące z Podkarpacia. Pierwszy raz o proziakach usłyszałam oglądając jeden z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Od razu stwierdziłam, że Zobacz więcej
Czas grillowania zdaje się wreszcie rozpoczął. I dobrze bo nic tak nie poprawia humoru jak wspólne biesiadowanie i przygotowanie posiłków w plenerze – oczywiście pod warunkiem że to nie my i wyłącznie Zobacz więcej
agattekhh
agattekhh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Agatka gotuje i smakuje
Proziaki

Proziaki 2917

Placki takie jadłam na urlopie w Bieszczadach, bardzo mi posmakowały, szczególnie z masłem czosnkowym :-) Robi się je bardzo prosto i szybko. Można je podawać z serkiem czosnkowym, dżemem, a nawet Zobacz więcej
Uwielbiam te pulchne bułeczki na śniadanie! Ich wykonanie jest ekspresowe, bo w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie musimy czekać aż wyrośnie. Składniki: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody Zobacz więcej
Nette7
Nette7 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fabryka smaku
Proziaki

Proziaki 3294

Proziaki to podkarpackie placki smażone dawniej na rozgrzanej metalowej płycie. Swoją nazwę zawdzięczają dodatkowi prozy, czyli sody. Znalazłam je przez przypadek lustrując otchłań internetu i.. Zobacz więcej
Mam dzisiaj jeszcze dla was pyszne proziaki, które przygotowałam z książki "Kuchnia Polska według Karola Okrasy". Książkę dostałam jakiś czas temu od Lidla, zresztą jest jeszcze ona do zdobycia do Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biblia Smaków
Chlebki à la proziaki

Chlebki à la proziaki 191

Chlebki à la proziaki 0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares Składniki: (naokoło 12 chlebków) 400g mąki żytniej 100g mąki orkiszowej 1 jajko Zobacz więcej
cris04
cris04 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zakamarki mojej kuchni
Proziaki

Proziaki 2240

Choć do przygotowania proziaków nie potrzebuję przepisu , to jednak od wielu lat zajmują one czołowe miejsce w moim kulinarnym notatniku. Piekę je najczęściej wówczas, gdy zabraknie w domu pieczywa i Zobacz więcej
Kiedy żyła moja babcia, zabierała mnie na każde zimowisko do Zakopanego, właśnie tam próbowałam tych wszystkich potraw, które w rodzinnym domu raczej nie były dostępne...tam spróbowałam po raz Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Proziaki

Proziaki 1813

Proziaki to regionalny przysmak z Bieszczad. W tamtejszej nazwie „proza” oznacza sodę, stąd ich nazwa. Możnaby powiedzieć, że te placuszki to taki polski odpowiednik angielskich scones i pozostaje Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: